Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Fókuszban a fiatalok jövője

Az ifjúságkutatók szerint a fiatalok motiválatlanok, nincs jövőképük, céltalanul élnek. Papné Bodolai Ritát gyermek-és ifjúságvédelmi szakembert, life coach-ot kérdeztem arról, hogy milyen megoldások lehetnek erre a társadalmi problémára.

Mit gondolsz miért lesz egy fiatal felnőtt motiválatlan, s él céltanul?

 

Azt gondolom a válasz igen összetett. Már az iskolarendszerben látható, hogy az eredmények eléréséhez a diákokat egyéni teljesítményekre kondicionálják. A magyar oktatási rendszerben kevés csoportos munkára van lehetőség, nincsenek team feladatok, közösségi projektek az iskolában. Az egyén eredményei számítanak. Így kialakul egy versenyhelyzet. Sok családban azt mondják a gyermeknek: „a te feladatod, a tanulás” így otthon nem kell felelősséget vállalni a család életében, nem vesznek részt a házimunkában, nincsenek feladatkörök az otthoni közösségekben. Ez azt eredményezi, hogy csak a tanulás, mint feladat kialakít egy teljesítménykényszert. A gyermek fiatal státusza pedig a tanulmányi eredménytől lesz függő. Nem akarok általánosítani, de ezt látom a legtöbb családban.

 

A legtöbb felsőoktatási intézményben, már nincs meg az az odafigyelés, amelyet középiskolában megszoktak. Mikor elkerül a fiatal otthonról, egyetemre megy, hirtelen rászakad egy nagy szabadság és közben ott vannak az otthoni elvárások, azonban az eddigi felelősségvállalás nélküli élet eredménye az, hogy a fiatal frusztrált lesz, s mivel nem rendelkezik semmiféle megküzdési stratégiával, lemorzsolódhat. Az új környezetben, az első hónapokban még nem alakul ki annyira erős szociális környezet, hogy az támogató legyen.  A másik veszély, hogy nincsenek személyes visszajelzések az oktatóktól, tömegoktatás van, és a vizsgákon sincs személyes kontakt. A fiatal elbizonytalanodhat s megkérdőjelezi saját értékét és helyét a világban. Ezek a folyamatok eredményezik azt, hogy többségük elveszti a motivációt és lemorzsolódik.

 

Hogyan befolyásolják a közösségi oldalak a fiatalok mindennapjait?

 

Az egyes élethelyzetek problémák, érzések azonnali megosztása, posztolása azt eredményezi, hogy nem indul el a megküzdési folyamat a fiatalban, a problémamegoldó képessége nem fejlődik megfelelően.

 

Milyen kérdések foglalkoztatják a hozzád forduló fiatalokat?

 

Pályaválasztási tanácsadóként is sok olyan fiatallal dolgoztam, aki szülői nyomásra választott egyetemet, főiskolát. Ilyenkor ezek a kérdések merülnek fel: Ki akarta? Ki vagyok én? Miért csinálom ezt? Mit szeretnék igazán? Miben vagyok jó? A másik meghatározó momentum a szülői minták, például diplomás szülők munkanélküli helyzete azt eredményezheti, hogy megkérdőjeleződik a diploma értéke. „Minek tanuljak, ha úgyis munkanélküli leszek” - ezek az élethelyzetek eredményezhetik a lemorzsolódást. A másik nehézség lehet, hogy míg a középiskola alatt az egyéni teljesítményre fókuszálnak, addig a legtöbb munkahelyen csapatmunkára van szükség, s közösségben kell dolgozni, melyre szintén nincsenek felkészítve a fiatalok.

 

Mégis kik segíthetik a fiatalokat?

 

Jó szívvel ajánlom a Felsőoktatási Tanácsadás Egyesület honlapját, ahol felsőoktatási intézményekben tanító, diáktanácsadással foglalkozó tagjaink tanulmányokkal, kutatássokkal, módszertani fejlesztéssel 1995 óta segíti a hallgatóbarát felsőoktatást: http://www.feta.hu/. Ajánlom továbbá az intézmények kortárs segítőit, felnőtt segítőit és az Ifjúsági Irodákat, amelyek az ország nagyvárosaiban megtalálhatóak.

 

Azt olvastam rólad, hogy a tanácsadó és tréneri munkáid mellett pszichofodrász is vagy? Mégis mit is jelent ez?

 

Magyarországon, még mindig nehezen fordul pszichológushoz, tanácsadóhoz, mentálhigiénés szakemberhez a lakosság, de fodrászhoz járni természetes. A pszichofodrász tanácsadás, egyéni life coaching, amely személyes konzultáció formájában valósul meg. A pszichofodrász visszajelzésein keresztül a klienseknek reálisabbá válik az énképe, képes elfogadni magát a hibáival együtt, felismeri, elismeri a pozitív és negatív kritikákat, hogy biztosan kiegyensúlyozottabb, boldogabb életet tudjon majd élni. A pszichofodrász szolgáltatást igénybe vevő, egyedül van a térben, nincsenek várakozók, nincs más ember, csak ő és a coach-fodrász.

 

A pszichofodrászat többszörös transzformáció, hiszen a fodrász a kliens háta mögött áll. Tükörben látja magát és a segítőt is, a pszichológiai tükrözés itt természetesebben adja magát és nem csak szellemi szinten, hanem fizikailag is. A ventillálás, nem csak a hajszárítóból áradó meleg levegő, hanem a problémáktól megszabaduló ember hangja is, amit nem hall más (várakozó vendégek, a szomszéd fodrászállásban dolgozó fodrász, stb.), csak a pszichofodrász, aki nem saját bajaival vág vissza, überelve a klienst, hanem tanácsadói tapasztalataival, segítő kérdéseivel, visszajelzéseivel, módszertani ismereteivel segíteni tudja a hozzá fordulót.

http://www.xn--tkrkp-esa2g0b.hu/kezdolap/pszichofodraszat/

 

Milyen célok, feladatok állnak még előtted?

 

Szeretnék módszertani eszközöket fejleszteni, a tanácsadás, coaching hatékonyabbá tételéhez, segíteni a szakembereket, ezáltal szélesebb körben a klienseket is. Szeretnék, minél több fiatalnak segíteni a nehéz élethelyzetekben, legyen szó továbbtanulásról, pályaválasztásról, önismeretről vagy párkapcsolati nehézségekről.

 

 

Holczer Mónika

 

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: szo., 20/08/2016 - 02:03


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!