Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Globális szemkontaktus kísérlet az elszigeteltség ellen

2015. október 15-én világszerte több nagyvárosban, köztük Budapesten is egy különleges szemkontaktus kísérletre került sor. A kezdeményezés az emberi kapcsolatok fontosságára kívánja felhívni a figyelmet.

 „Az igazi kapcsolatokhoz nincs szükség wifire” – olvasható a projekt honlapjának címoldalán. A szeretet és az emberség háttérbe kerülő értékeknek minősülnek, miközben a társadalmi elszigeteltség egyre nagyobb méreteket ölt, különösen a nagyvárosokban.  Erre a jelenségre kívánja felhívni a figyelmet az esemény ötletgazdája és főszervezője, az ausztrál „The Liberators International” szervezet. A mára globális mozgalommá vált szervezet olyan projektek kivitelezésén dolgozik, melyek felszabadító élménnyel gazdagítják a résztvevőket és egyben egy harmonikusabb, fenntarthatóbb életvitelt hirdetnek.

 

A világ legnagyobb szemkontaktus kísérletének ígérkező esemény koncepciója egyszerű: számunkra idegen emberekkel kell fenntartani egy percen keresztül szemkontaktust. Frank Melchior, sheffieldi szervező így nyilatkozott arról, hogy miért fontos és milyen értékeket közvetít a kezdeményezés: „Az emberi kontaktus mélyen rejtve van a jelenlegi társadalmunkban, azonban legbelül ott él minden ember szívében. Ez egy igazán barátságos és békés lehetőség arra, hogy előhozzuk az emberekből.”

 

A szervezet már korábban is rendezett szemkontaktus kísérleteket Berlinben, Londonban és Perth-ben. Az eseményről készült videókban látható, hogy a kísérlet számos résztvevőben erőteljes érzelmeket váltott ki. Egy perc intenzív szemkontaktus után többen megölelték a néhány perce még ismeretlen „partnert”, míg mások sírva fakadtak a kísérlet végén.

 

Egy másik, szintén a The Liberators által rendezett kísérletben az emberek közti bizalom témaköre került középpontba. A résztvevők kilenc ország városainak forgalmas tereire álltak ki bekötött szemmel és széttárt karokkal, idegenek öleléseire várva. A kísérletekről készített videók alapján a megelőlegezett bizalommal senki sem élt vissza, és számos járókelő ölelte meg az önkénteseket.

 

A jelenlegi szemkontaktus kísérlet valóban globális méreteket öltött; számos nagyváros csatlakozott a kezdeményezéshez a világ minden tájáról. A kísérlet helyi önkéntesek segítségével valósul meg többek közt Bécsben, Buenos Airesben, Sydney-ben, Hanoiban és Rio de Janeiróban is. Budapesten a Fővám téren, október 15-én délután 4 és 7 óra között került megrendezésre a kísérlet; a Facebook eseményhez több mint háromezren csatlakoztak. A felhívásban arra kérték a résztvevőket, hogy hozzanak párnát és plédet vagy összecsukható székeket a kényelem érdekében.

 

A szervező egyesület később egy globális videót is tervez készíteni a kísérletekről, ehhez az egyes eseményekről készült videókat a dropbox/gdrive/wetransfer oldalra lehet feltölteni vagy a email-címre küldeni. Emellett az eseményt megörökítő képeket a #share1minute és #budapest hashtagekkel érdemes megosztani a különböző közösségi médiafelületeken.

 

Tóth Krisztina

 

Kép:http://www.eyecontactexperiment.com/#photos

 

A kíérlettel kapcsolatban egy hasonló, érdekes performansz, ami már bejárta a világot: https://www.youtube.com/watch?v=OS0Tg0IjCp4

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted

Közzétéve: v., 25/10/2015 - 21:58


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!