Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Kit érdekel a Z-generáció?

A mai 5-21 éves korosztály kommunikációs szokásait több kutatás is vizsgálta. Hazánkban az egyik legismertebb, a témát kutató szakember Tari Annamária, pszichológus. A közösségi média által, kinyílt a világ a fiatalok számára.

 

FACEBOOK- MINT KAPCSOLATAINK ALAPJA?

 

Azt mondják a z generációsok, hogy aki nincs fent Facebook-on, az nem is létezik (bár számos tendencia arra mutat, hogy csökken a tini felhasználók száma a Facebook-on, és egyre népszerűbb köreikben a Twitter). Alapvetően már online kommunikálunk barátainkkal, ismerőseinkkel, és sok esetben munkaeszközként is használjuk ezeket a felületeket. Ma már szinte elképzelhetetlen hogy egy szabadidős programot ne valamelyik online felületen szervezzük meg és összességében elmondhatjuk, hogy számos hasznos funkciója van a közösségi oldalaknak, amit ha jól használunk, megkönnyíti az életünket.

 

HOGY NŐ FEL EGY Z?

 

Tari Annamária vizsgálta a Facebook szociálpszichológiáját, s több átgondolandó folyamatot tárt fel. Az egyik legérdekesebb a megküzdési stratégiákkal kapcsolatos. A közösségi oldalak nem megfelelő használata egyfelől függőséghez vezet, másfelől, olyan személyiségre káros folyamatokat indít el, ami számos esetben visszafordíthatatlan. Vegyünk egy egyszerű példát. Az 1980-as években általános iskolába járó gyermekkel, ha történt valami az iskolában, például: csúfolták, intőt, rossz jegyet kapott akkor ezt magában kellett tartania egészen délutánig, amíg haza nem ért az iskolából. Ez azt eredményezte, hogy a negatív esemény után, elindult egy természetes feldolgozási folyamat, tehát magától értetődő módon fejlődött a stressz és kudarctűrő képessége a gyermeknek. Ma az okostelefonok világában már pár másodperc alatt megoszthatjuk a világgal az életünkben történő fontos eseményeket. Eljegyzés, sikertelen vizsga, szakítás (különböző érzelmi állapotokat is rendelhetünk ehhez, düh, harag, vidám stb.). Ez azonban azt eredményezi, hogy bizonyos bio-pszicho-szolciális folyamatok nem képesek elindulni, s ezzel csökken a megküzdési képességünk. Ez leginkább a most általános iskolába járó gyermekeket veszélyezteti, hiszen felnőttkorukra nem fognak rendelkezni megfelelő stressz és kudarctűrő képességgel.

 

MI TÖRTÉNIK EKÖZBEN AMERIKÁBAN?

 

Philip Zimbardot börtönkísérlete tette híressé, ami rávilágított arra, hogy mit hoz ki az emberből a hatalom, a környezet, és a stressz. Azóta számos jó ügy mellé állt Zimbardo, például a Magyarországon is futó, Hősök Tere mozgalom, Prezi. Legújabb könyve  A kikapcsolt férfi, avagy hogy tette tönkre a technológia a férfi nemet? címmel jelent meg, melyben a fiatal férfiak kudarcairól, azok okozóiról és esetleges megoldásokról olvashatunk. A könyv vészharangot kongat, azt állítja, hogy a mai huszonévesek alulteljesítenek a tanulmányaikban, a munkahelyükön és a magánéletükben. Három alapvető tényezőt vizsgál: a meghatározó jellemvonásokat, a környezetet és a politikai, gazdasági intézkedések következményeit. A környezet, családi minták nagyban befolyásolják a fiatalok értékrendjét. Erre a tényre s a szülői minta fontosságára is rávilágít a könyv. Zimbardo szerint a családok széthullása jelentősen hozzájárul a mai nemzedék problémáihoz. Ma Amerikában a családok 41 százalékában egy szülő – többnyire az anya – neveli a gyerekeket. Az apa nélküli társadalom a fiúkat sújtja jobban. A fiatalok ezért többnyire identitásválságba kerülnek, s elmenekülnek az online világba. 

 

A tanulmány arra a következtetésre jut, hogy csak együttes erővel (kormány, civil szféra, családok, iskolák) lehet ezt a komoly társadalmi problémát orvosolni, hiszen a jövőnkről van szó.  - Na de kit érdekel a Z- gerneráció?  

 

Holczer Mónika

 

Képek: r. nial bradshaw, ClearFrost

Videó: https://vimeo.com/129888782

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

 

Közzétéve: k., 04/08/2015 - 14:46


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!