Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Férjhez mész, mert mi azt akarjuk

Minden kislány arról álmodik, hogy mikor nagy lesz, megtalálja azt, akivel életét leélheti, és együtt eltervezik a közös esküvőjüket. Ám léteznek olyan helyek, ahol mindez nem úgy történik, ahogy az ember lánya elképzeli.

India, Dél-Ázsia vagy épp Afrika egyes területeire tévedve azzal találjuk szembe magunkat, hogy a szerelem és a házasság fogalma más jelentést tartalmaz, mint ahogy megszokhattuk. A legtöbb kultúrában a romantika, a szerelem elengedhetetlen és a házasság fontos velejárói. Ám ezekben az országokban a házasság intézménye nem a szabad választásról, hanem a belekényszerítésről szól. Évente 14,2 millió kislányt kényszerítenek bele a korai házasságba, ráadásul olyan emberhez, akit azelőtt még sosem ismert.

 

A gyermekházasság intézménye hosszú évszázadok óta létező globális probléma. Okai között leginkább a nemek közötti egyenlőtlenség, a szegénység és bizonyos társadalmi tradíciók állnak. Előfordul, hogy a nélkülöző családok azért adják férjhez lányaikat, hogy ezzel is csökkentsék az eltartandó gyermekek számát. Nem beszélve arról, hogy egyes kultúrákban a férj által a menyasszonyért a családnak fizetett juttatás is komoly ráhatással bír. Éppen ezért a legtöbbször a szülők által „elrendezett” házasságokba vagy a partner kiválasztásába a kislányoknak beleszólásuk sincs.

 

A korai házasságokat befolyásolja az a fajta társadalmi nyomás és tradíció, amely jellemző az adott országra. Számos közösség kifejezetten szükségesnek tartja a pubertáskor előtti házasságot. Sőt a lányok házasságon kívül történő esetleges teherbeesésétől és a családra emiatt kivetítődő megvetéstől való félelem szintén komoly hajtóerő a minél korábbi frigy nyélbeütésére.

 

A gyermekházasság vonatkozik lányokra és a fiúkra egyaránt, de a gyakorlatban mégis lényegesen többször érinti a fiatal lányokat.  Már 12-13 évesen feleségként élik mindennapjaikat megfosztva a tanulási lehetőségektől, és hosszú távú terveiktől. A legtöbb esetben, gyermekkorukban mindent megadnak nekik a szüleik, amire csak vágynak. A végső, legfontosabb sorskérdésben azonban a megkérdezésük nélkül döntenek. Nekik is vannak álmaik, terveik, de ezek, megvalósulatlanok maradnak.

 

Az egyik kereskedelmi csatorna műsorában a gyermekházasságról volt szó. Egy bangladesi kislány 14 éves korában házasodott és költözött össze 19 éves férjével. Élete gyökeresen megváltozott, gondtalan gyermekkora véget ért, így nyilatkozott: „Mi most a feladatom az esküvő után? Mosogatni, felsöpörni, mosni és főzni. Négy hónapos terhes vagyok, és nagyon fáradt. Nemrég még gyerek voltam, most meg én várok gyereket. Persze hogy ijesztő."

 

Gyermekházasság ellen

Az Európai Unió és az UNICEF, mint stratégiai partnerek közös céljuknak tartják, hogy olyan millenniumi fejlesztési célokat határozzanak meg a partnerországok számára (MDG), melyek hozzájárulnak a gyermekvédelemhez, anya és a gyermek egészségéhez, az oktatás és a táplálkozás fejlődéséhez illetve a felmerülő problémák felszámolásához.

 

Az együttműködés további célja, hogy támogassák az afrikai, karibi és csendes-óceáni (AKCS) országokat, valamint, hogy megakadályozzák a női nemi szerv megcsonkítását és a gyermekek korai házasságba kényszerítését.

 

A „Matter of Gender Equality" projekt keretén belül igyekeztek az erre irányuló társadalmi normákat megváltoztatni és a felmerülő ártalmakat csökkenti.  A családok és közösségek támogatásával próbálták felhívni a figyelmet arra, hogy ezek a kulturális, vallási hagyományok a gyermekek, fiatal lányok és fiúk jövőjébe kerülhetnek.

 

Dr. Michelle Bachelet, az ENSZ Nemek Közti Egyenlőséggel és a Nők Felemelkedésével foglalkozó Egységének (UN Women) igazgatója kijelentette, hogy: „Egyetlen gyermeket sem lenne szabad megfosztani a gyermekkorától, a tanulástól, az egészségétől és reményeitől. Mégis, évente több millió kislánytól tagadják meg a jogaikat, amikor gyermekként férjhez kényszerítik őket".

 

Az ENSZ nők helyzetével foglalkozó bizottsága (CSW) külön ülésen foglalkozott a gyermekházasság problémájával. Az ülést támogatták Banglades, Malawi és Kanada kormányai is. Az egyeztetés szorosan kapcsolódott a Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár által vezetett Minden nő, minden gyermek elnevezésű kampányhoz, melynek célja 16 millió nő és gyermek életének megmentése 2015-ig.

 

Az ülésen megtárgyalásra kerültek a fiatalon kötött házasságok által okozott problémák valamint külön foglalkoztak a gyermekházasságok megelőzésének lehetőségeivel. Vannak olyan országok, ahol felismerték a korai házassággal járó veszélyeket, de a törvényi szabályozás és a társadalmi összefogás hiányában, még rengeteg gyermek van, akiknek szülei épp párt keresnek.

 

A legfontosabb lépés az lenne, ha az Európai Unió b elfogadna egy külön határozatot erről és sürgetné a gyermekházasság felszámolását. Sokan bíznak benne, hogy ha a tagállamok összefognának, és egységes lépéseket fogalmaznának meg, akkor a gyermekházasság intézménye 2030-ra felszámolható lenne.

 

A házasság, párválasztás kérdését a különböző kultúrák eltérő módon ítélik meg világszerte. Ahol a szabad akarat összekapcsolódik a romantikával a megfelelő társ megtalálása sokszor nehézségekbe ütközik, de ha ez mégis bekövetkezik, a döntés a pár kezében van. Az előre elrendezett házasságoknál a probléma megoldását a szülők különböző okok miatt inkább magukra vállalják.  Ők úgy vélik, hogy azokban a kultúrákban, ahol az emberek között a házasság kezdete előtt bontakozik ki a szerelem, az nem vezet jóra. Viszont, ha a házasság megelőzi a szerelmet, melyet a gyerekeknek saját módjuk szerint kell valóra váltaniuk, akkor sokkal sikeresebb útja lehet az ifjú párnak. Ez viszont csak évek múlva derül ki. Ami biztos, hogy a sorsukat nem kerülhetik el ezek a gyermekek. Férjhez adják őket, ha tetszik nekik, ha nem!

 

Tupi Zsófia

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.

Közzétéve: csü., 20/02/2014 - 15:00


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!