Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Éjszaka egyedül az utcán - egy telefonhívás a biztonságodért

Mindenkivel előfordul, hogy későn keveredik haza, amikor már sötét van, és kihaltak az utcák. Ilyenkor szinte végtelen hosszúnak tűnik az út, ugye? Szerencsére van megoldás, hogy jobban érezd magad hazafelé menet!

Az éjszaka veszélyei

Sokszor hallottuk már a szüleinktől, hogy ne járkáljunk éjszaka egyedül, ez a lányokra különösen vonatkozik. Persze lehet, hogy eleinte szkeptikusan gondoltál erre az intelemre, de ahogy felnőttél, valószínűleg te is rájöttél arra, hogy van igazság ebben, elég csupán a kivilágítatlan utcákra, vagy éppen a kevésbé bizalomgerjesztő környékekre gondolni. Sajnos azonban szinte kikerülhetetlen, hogy minden alkalommal hazaérj sötétedés előtt. Például a téli időszakban, amikor egy-egy iskolai, vagy épp munkahelyi teendő akár késő délutánig is elhúzódhat, és nagyon korán esteledik. Aztán persze fiatalon a hajnalig tartó bulik is igencsak vonzóak, és a barátokkal eltöltött esték általában nem érnek véget éjfél előtt. A hazaút pedig, akár a tömegközlekedést, akár a taxit választod, ilyenkor bizony nem egy leányálom.

Teljesen természetes, hogy eszedbe jutnak a lehetséges veszélyek, és óvatosan körbenézve sietsz a kihalt utcákon, minden gyanúsnak tűnő alakot jó messziről elkerülve, a torkodban dobog a szíved, és titkon reménykedsz, hogy épségben hazakeveredsz. Hiszen jobb félni, mint megijedni… De ha szeretnéd egy kicsit megnyugtatni magad, ám nem akarod felébreszteni a családtagjaidat sem, akkor van egy nagyon jó ötletünk!

Egy zseniális ötlet: a Hazakísérő Telefon

A Hazakísérő Telefon ötlete Molnár-Csiki Maren fejéből pattant ki, német minta alapján. A dolog lényege egészen egyszerű: pénteken és szombaton éjjel, valamint munkaszüneti napok előtti estéken 11 óra és hajnali 4 között lehet hívni a megadott számokat, és ő önkéntes alapon elbeszélget a hívóval, megnyugtatja, ha fél, és segít felmérni az esetleges veszélyeket. A hívások normál díjasok, így pontosan annyiba kerül, mintha a barátaidnak telefonálnál. Na de mi történik, miután felhívtad a megadott számot?

A bemutatkozás után a hívó fél elmondja, hogy pontosan hol tartózkodik, és hová tart, így Maren térképen is nyomon tudja követni az útját. Közben pedig folyamatosan beszélgetnek, egészen addig, míg biztonságban el nem éri a célját, szükség esetén pedig segítséget is küld. A kulcs azonban a megelőzésen van, hiszen a hívás segíthet, hogy ne érezd magad egyedül, ez pedig nagyon sokat jelenthet. Emellett azonban figyelmeztet arra is, hogy a külvilágról se feledkezz meg, ugyanis az utcanevek, házszámok, és a környék szemmel tartása mindig jó ötlet.

A tervek szerint az ötletet továbbfejlesztik majd, a kitaláló ingyenesen, a hét minden napján hívható vonalat tervez, valamint önkéntesek bevonását is erősen fontolgatja. A célt pedig tökéletesen össze lehet foglalni egyetlen mondatban: „nem az a lényeg, hogy engem hívjanak,
hanem hogy vigyázzanak magukra”.

Így lehetsz még elővigyázatosabb!

Ha a biztonságos hazaútról van szó, van még egy pár dolog, amit megtehetsz: először is, ha teheted, mindig valakivel együtt indulj útnak, az sem baj, ha nem végig egyfelé mentek. Bulik előtt célszerű megbeszélni egy-egy barátoddal, hogy egymásnál aludjatok, így mindketten nyugodtabbak lesztek. Ha pedig úgy érzed, hogy nem szívesen járkálsz bizonyos környékeken, inkább hívj egy taxit, biztos, ami biztos. És persze a legfontosabb: amennyiben tényleg úgy érzed, hogy veszélyben vagy, hívd a rendőrséget, vagy a segélyvonalat. Minden más esetben azonban ott a Hazakísérő Telefon!

Hasonló kezdeményezésekre égetően nagy szükség lenne minden országban, hiszen korra, és nemre való tekintet nélkül mindenek fontos, hogy biztonságban hazaérjen éjszaka. Hogy ne félve, szinte futva tedd meg a hazavezető utat, hanem nyugodtan, de óvatosan. Nem is gondolnád, mennyit jelenthet, ha van valaki, akivel beszélgethetsz ilyenkor, aki érezteti, hogy nem vagy egyedül, méghozzá mindezt teljesen ismeretlenül, pusztán a segíteni akarás miatt. A mai világban pedig, mikor mindennek a célja a pénzszerzés, és az önző érdekek, igencsak szívmelengető ilyenekbe botlani…

Ezeken a számokon érheted el a Hazakísérő Telefont: +36 30 899 3465 vagy +36 30 664 7981.

 

Szopkó Zita

 

Képek: a kezdeményezés Facebook oldala, unsplash.com, pexels.com

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Közzétéve sze., 30/05/2018 - 01:58
Utolsó frissítés sze., 08/01/2020 - 22:41


Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!