Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Az Év Fája

Szigetvári Fűzfa - az egyik döntős 2012-ben
Szigetvári Fűzfa - az egyik döntős 2012-ben
Idén 4. alkalommal kerül megrendezésre az Év Fája című verseny, melyre olyan fákat neveznek be, amelyeket egy-egy közösség valamilyen oknál fogva fontosnak tart.

Az Ökotárs alapítvány szervezi meg e különleges értékkel bíró versenyt, melyről a versenyt szervező munkatárssal Sólyom Évával beszélgettem.

 

Miről szól az Év Fája verseny?

Ökotárs: A verseny 2010 óta van jelen Magyarországon. Cseh testvérszerveztünk, a Nadace Partnerstvi hatására indítottuk el, ahol már több, mint 10 éve rendezik meg, igen nagy sikerrel. Így az ő segítségükkel belevágtunk mi is a szervezésbe. Legfőbb célunk, hogy olyan fák történeteit mutassuk be, amelyek kifejezik, hogy egy közösségnek miért lehet fontos a környezet védelme, milyen módon tud kötődni bizonyos természeti értékekhez. Erről pedig a fák tudnak mesélni, hiszen nagyon sokáig élnek, rengeteg esemény zajlik körülöttük.

 

Ki dönti el, mely fák szerepelhetnek a versenyben?

Ökotárs: Májusban hirdetjük meg a versenyt, melynek során bárki - legyen az baráti társaság, család, civil szervezetek, cégek - nevezheti kedvenc fáját egy fotóval és a hozzá kapcsolódó történet leírásával.  A nevezés után, egy szakmai zsűri választ ki 12 -13 fát, melyekre szeptembertől lehet szavazni és a végén egy közönségszavazás útján dől el, melyik fa lesz a befutó.

 

Mi jár a győztesnek?

Ökotárs: A verseny győztese nem csupán elnyeri az Év Fája címet, hanem egy egészségi állapot felmérést és kezelést is kap.  Érdemes viszont megemlíteni, hogy két külön kategória győztese is díjat kap, melyre szintén nevezni kellett. Az egyik a „Hős Fa” cím, amely egy speciális kategória és a zsűri hozza meg a végső döntést. Ezt egy olyan fa nyerheti el, melynek élete vagy környezete veszélyben van, és megmentése érdekében összefogtak és próbáltak valamit tenni.  A másik különdíjat pedig az Országos Erdészeti Egyesület fogja átadni, egy általa választott fának a döntősök közül.

 

Szerinted milyen értékekkel bír ez a verseny?

Ökotárs: Ami minden környezetvédelmi ügy kapcsán fontos, az a közösségi összefogás, cselekvés és nyitottság. Ez a legfőbb üzenete a versenynek. Egy ilyen megmozdulás felhívja a figyelmet az értékesebbnél értékesebb fákra és rajtuk keresztül az őket óvó/védő közösségekre, ezzel is próbálja hangsúlyozni az ember és a természet között lévő kapcsolatot. Azzal, hogy rengetegen neveznek, szavaznak, jól tükröződik mindez.

 

Rendelkeztek nemzetközi kapcsolatokkal a versenyre vonatkozóan?

Ökotárs: A cseh testvér alapítványon keresztül vannak kapcsolatainak és ő általuk kapcsolódnak más országok a versenyhez. Jelenleg hét ország vesz részt benne. Minden egyes ország hazai fordulóján nyert fa vesz részt az európai döntőben. Amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el.  A díjátadás Brüsszelben kerül megrendezésre. Példaértékű, hogy e nemzetközi megmérettetésen kétszer magyar fa győzedelmeskedett.

 

A szavazás már elkezdődött ezen az oldalon, de még november 5.-ig le lehet adni a voksokat kedvenc fátokra!

 

Tupi Zsófia

Közzétéve: p., 27/09/2013 - 17:03


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!