Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Mekkora a vízlábnyomod?

A vízlábnyomod az az édesvízmennyiség, amelyet felhasználsz. Beletartozik azoknak az árucikkeknek és szolgáltatásoknak az előállításához szükséges édesvízmennyiség is, amelyeket fogyasztóként megveszel.

A mindennapi életünkhöz szükséges termékek előállításához vízre van szükség. Így például hozzávetőleg 16 ezer liter víz felhasználása árán lehet egyetlen kiló húst megtermelni. Egy egyszerű pamutpóló gyártása is mintegy 2500 liter vizet igényel. Ezek a számok nem jelennek meg a vízszámlánkon. Nem is feltétlenül tudatosodik bennünk, hogy vízlábnyomunk legnagyobb részét ez a típusú vízfogyasztás teszi ki, nem az a víz, amit megiszunk, illetve a csapból kieresztünk.

 

Neked mekkora a vízlábnyomod?

Ha érdekel, mekkora a vízlábnyomod, itt kiszámolhatod.

 

Miért fontos a vízlábnyom?

Az édesvízkészletek nem korlátlanok. Egyes helyeken az édesvíz hiánycikknek számít, mert a folyamatos szárazság miatt soha nem áll rendelkezésre a szükséges mennyiségben. Az emberek rengeteg vizet használnak el ivásra, főzésre, mosásra, élelmiszerek előállítására és még sorolhatnánk. Annak érdekében, hogy ezen a helyzeten változtatni tudjunk, csökkentenünk kell a vízlábnyomunkat.

 

Tedd meg az első lépést!

Bánj takarékosan a vízzel: zárd el például a csapot fogmosás közben, és ne locsolj mértéktelenül a kertben. Az is fontos, hogy ne önts lejárt szavatosságú gyógyszereket, festékeket és más szennyező anyagokat a lefolyóba. A linkre kattintva további érdekes tényeket és hasznos tanácsokat olvashatsz magyar nyelven.

 

A víz világnapja

Minden évben március 22-én ünnepeljük meg a víz világnapját, mely az édesvíz és a fenntartható vízgazdálkodás fontosságára hívja fel a figyelmet. Ebből az alkalomból világszerte számtalan rendezvény várja az érdeklődőket.

 

Közzétéve: h., 01/07/2013 - 15:16


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!