Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Egyszer volt, hol nem volt – mesél a Kukafabula

Minden mesél, mi egykor a miénk volt. Az eldobott üveg, az összegyűrt papír, a szemeteskuka is történeteket mond el magáról, az emberekről. Neked és nekem!

Kukafabula, újrahasznosítás kicsiknek

Minden gyermek, vagy felnőtt vágyik a varázslatra, a borzongásra, a csodák átélésének élményére. A mesék által részesülhetnek mindebből.  A mese rendkívül hasznos és nélkülözhetetlen a gyermek fejlődése szempontjából, hiszen ennek segítségével gazdagodik fantáziája, szókincse. Nem utolsó sorban pedig nem csak szórakoztatnak, hanem jelentős részben nevelnek is: az életről tanítanak, érzelmi kapaszkodókat nyújtanak és segítik a személyiség fejlődését, és ezekből sok dolgot megtanulhatunk. Ha a mese ilyen sokszínű, miért ne használhatnánk fel arra, hogy olyan dolgot tanítsunk meg a gyermekeknek, amelyek környezettudatosságra, valamint az újrahasznosítás fontosságára hívják fel a figyelmet?

 

A Kukafabula ezt tette. Elindított egy mesekönyv sorozatot figurákkal, történetekkel, tanulságokkal, amelyek mesélnek nekünk a környezetünkről, a természeti erőforrásokról, a körülöttünk lévő világról. A felhasznált szemét az újrahasznosítás előtt még egyszer, könyvillusztráció formájában elevenedik meg.

 

Könyveik kettős célt szolgálnak.  Elsősorban szeretnék erősíteni a gyermekekben a könyv szeretetét, másodszor pedig a mesék, játékok segítségével olyan irányba terelni őket, ahol a környezettudatosság már egy jól ismert fogalom, egyben követendő példa is számukra. A megjelent könyvek pedig érdekessé, érthetővé és figyelemfelkeltővé varázsolnak minden ezzel kapcsolatos témát, azért, hogy a kicsik megértsék mindezt és beépítsék tudásukba.

 

Eddig három elkészült mesekönyv jelent meg:

 

  1. Meló munkát keres

  2. Rinya nagy sétája

  3. Tortúra hazatér

 

A közeljövőben további 9 darabbal fog kiegészülni a sorozat, valamint a jelenlegi magyar, angol és német nyelvű kiadás mellett olvasható lesz svédül, oroszul, franciául, és olaszul is. Így szerte a világban elérhetővé válnak a mesék.

 

Nem elég korán kezdeni! - újrahasznosítás, környezettudatosság

Az újrahasznosítás (recycling) célja, hogy az ember által készített, tartós, nem természetes, főleg hulladékká váló anyagokat nyersanyaggá alakítsa. Ezáltal olyan másodlagos, újrahasznosítható anyagokat állítson elő, amelyek segítik a természetes anyagok felhasználásának csökkentését. A környezettudatos nevelés célja pedig, hogy elősegítse a gyermekek környezettudatos magatartásának, életvitelének kialakulását annak érdekében, hogy a felnövekvő nemzedék képes legyen a környezeti válság elmélyülésének megakadályozására, elősegítse az élő természet fennmaradását és a társadalmak fenntarthatóságát. Továbbá, hogy érzékennyé váljanak a környezetük állapota iránt.

 

A Kukafabula segítségével, a gyermekek már korán megismerkedhetnek ezzel és fogékonnyá válhatnak a téma iránt.  A könyvek könnyed hangvétele és egyedi képi világa hozzájárul ahhoz, hogy az azt kezébe vevő gyermek jól szórakozzon. A könyvek műfajukat tekintve állat- és tanmesék. Küldetésük a szórakoztatás és a környezettudatosságra nevelés.

 

A könyvekről itt találtok ismertetőt.

 

Bábozd Zöldre az Otthonod

A Kukafabulához hasonlóan, az Európalánta Egyesület, valamint a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület (MKNE) 2011-ben az Európai Unió támogatásával a „Bábozd Zöldre az Otthonod” c. kisgyerekeknek és óvodapedagógusoknak szóló komplex óvodai környezeti nevelési programja azzal a céllal jött létre, hogy a legkisebbekkel is megismertessék a fenntarthatóság és a zöld gondolatok fontosságát, nélkülözhetetlenségét.

 

Akárcsak a Kukafabula, ők is azt szeretnék, hogy a felnövekvő generáció minél korábban betekintést nyerjen a körülüttök zajló világba és kialakuljon a környezettel kapcsolatos értékrendje.

 

A nevelés eszközéül a mesét, a bábozást, a játékot és a kézművességet választották. A zenés betétekkel fűszerezett szórakoztató bábelőadás során a gyerekeknek bemutatják az energiatakarékosság, a hulladékkezelés, a fenntartható közlekedés, a vízgazdálkodás és az élővilág értékeinek egyes területeit olyan játékos formában, hogy ők maguk is aktív részeseivé válhassanak a környezet megóvásának.

 

Az előadást követően különféle foglalkozásokon való részvételre van lehetőség. Ezenkívül a mesekönyvet, bábokat, foglalkoztató füzeteket és fejlesztő játékokat tartalmazó Bábos Ládikó az óvodáknak és a gyerekeknek is hosszú távon biztosítja a hallottak rögzülését. Kizárólag természetes és környezetbarát anyagokat használnak, maguk a bábok is nemezből készülnek. Ezzel is példát mutatva a gyermekeknek.

 

A programról bővebben itt olvashattok.

 

Tupi Zsófia

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.

Közzétéve: sze., 24/09/2014 - 13:39


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!