Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Egyetlen projekt, több nézőpont – HOLIS meetup a Design Terminálban

A Design Terminal támogatásával létrejött egy hetes nyári táborban nyolc csapat azt a feladatot kapta, hogy a Kőszegen található nemezgyár funkcióját újragondolja.

A HOLIS

A HOLIS egy látásmód, amely azon alapszik, hogy különféle szakmák emberei hogyan képesek együtt dolgozni és megoldást találni adott, a mindennapjainkat befolyásoló szociális problémákra. Csoportvezetők szakmai irányításával a HOLIS első nyári egyetemén designerek, szociológusok, építészek, közgazdászok és még további területről érkező emberek dolgoztak egy adott probléma megfogalmazásától, a kutató munkán és a tervezésen át annak gondolati úton történő megvalósításáig, amelyre csupán egy hét állt rendelkezésükre.

 

A HOLIS „apukája” Bakos Maxim, aki jelenleg a Design Terminál képzési vezetője, a Hello Wood és a MOME line – design műhely társalapítója, a The Budapest Design Meetup és a Digitális Design tanfolyam alapítója. Rengeteg művészeti projekt kurátoraként illetve menedzsereként vett már részt, ez jó alapnak bizonyul egy olyan új projekt megalkotásához, mint a HOLIS, melynek lényege a különféle látásmódok egységesítése.

 

A szikrát a sokoldalú R. Buckminster Fuller amerikai író, építész, teoretikus és tervező gondolata pattintotta ki Bakos fejéből, amely a következő: “Of course, our failures are a consequence of many factors, but possibly one of the most important is the fact that society operates on the theory that specialization is the key to success, not realizing that specialization precludes comprehensive thinking.”

 

Fuller azt mondja, hogy a sokrétűség azért jó, mert az egy területre való specializálódás gátja lehet az átfogó gondolkodásnak. Ez a gondolat magában foglalja a holisztikus szemléletmódot, melynek lényege, hogy a különféle szakterületről érkezett emberek egy adott problémán közösen dolgoznak. A több nézőpont révén, pedig sokkal könnyebben elháríthatóvá válnak az akadályok.

 

A projekt útnak indul

A tábor témája a Kőszeg határában lévő nemezgyár újraértelmezése volt, a közösség érdekeit szem előtt tartva. Célja egy olyan nemzetközi szintű intézmény létrehozása, amelynek működése gazdasági és környezeti szempontból is fenntartható, terei funkciójuknak megfelelően teljes mértékben kihasználtak.

 

A Design Terminál első nyári egyeteme, a HOLIS résztvevőit több mint 21 iskola 70 jelentkezője közül válogatták ki. A 25 részvevőt nyolc csapatra osztották fel, amelyek élére egy-egy csapatvezetőt rendeltek. A különböző területekről érkezett diákok illetve frissen végzett hallgatók között volt marketinges, építész, szociológus, designer és még közgazdász is.

 

A legtöbb csapat a nemezgyár régi funkciójának visszaállítása mellett a HOLIS házat egy nemzetközileg is versenyképes oktatóközpontnak álmodta meg. Az egyik csapat például egy olyan multifunkcionális komplexumot alakítana ki az épületben, ahol nem csak tanulni lehet, de különféle biotechnológiai textíliák kutatásával is foglalkoznának. De akadt olyan csapat is, akiknek prezentációja egy fiktív blogger szemén keresztül mutatta be a HOLIS házra keresztelt kulturális központban eltöltött fél évet. A koncepció részeként akadozva, kissé esetlenül olvasó lány mondanivalója mögött egy ígéretes, kulturális programoktól hemzsegő fél éves szemeszter prezentációját hallhattuk.

 

A kőszegi tábor csak a kezdet, a végcél egy olyan közösség kifejlesztése, ahol az idei év táborozói és a következő évek résztvevői együtt dolgoznak tovább a központ megvalósításán.

 

Serestyén Sára

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted. 

Közzétéve: csü., 18/09/2014 - 09:22


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!