Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Te még mindig pohárból iszod a sört a fesztiválon?

Ne tedd! Egy új kezdeményezés arra bíztat, hogy légy környezettudatos, egyedi és stílusos. Hogy hogyan? Hát a bádogbögréddel!

Nincs is annál szomorúbb látvány, mint amikor egy nyári fesztivál vasárnapján, a lassacskán hazainduló tömeg akkora szemétkupacot hagy maga után, hogy a takarítást végző személyzetnek lapátot kell ragadnia a rendrakáshoz. Az egyre több helyen úttörő újdonságként megjelenő repoharak nagyon bíztatóak, ezeket ugyanis többször is fel lehet használni, de azért ebből is rengeteg landol reggelre a kemping kukáiban vagy még inkább a kukák mellett. 


A Vissza a természethez Facebook oldal remek ötlettel állt elő, mely megszüntetni persze nem fogja a nyári szabadtéri események hulladéktermelését, de ha Te is és én is csatlakozunk, azzal biztosan jót teszünk a természettel. Mindössze annyit kell tenned, hogy magaddal viszed a fesztiválra a kedvenc zománcozott bögrédet, és abba kéred az italt, az erről készült fotót pedig feltöltöd a kampány oldalára.   


A probléma sajnos több, mint aktuális, a műanyag ugyanis egy rendkívül tartós anyag, igen széles felhasználási körrel. Ennek köszönhetően 1950 és 2008 között a világ éves műanyagtermelése több mint 150-szeresére - évi 1,5 millió tonnáról évi 245 millió tonnára - nőtt. Ezzel önmagában még nem lenne nagy baj, de az is kimutatható adat, hogy évente több mint 10 millió tonnányi szemét, legnagyobb részben műanyag, végül az óceánokban köt ki, a lebomlási folyamat pedig akár több száz évet is igénybe vehet. Az Európai Bizottság tavaly kiadott zöld könyvében részletesen foglalkozik a műanyaghulladék-gazdálkodással. 

 

Szerencsére a civil ötletek sokszor a természet segítségére sietnek. A Bögrekampányról a Vissza a természethez oldal képviseletében az ötletgazda, Czinege Anita mesélt.

 

Honnan jött az ötlet, hogy épp bögrékkel oldjátok meg a fesztiválok szeméttermelésének csökkentését?

Az ötlet nem új, karácsonyi vásárokban régóta lehet betétdíjas bögrékből forraltborozni. Számomra kellemes meglepetés volt, hogy néhány nyári fesztiválon is hasonló lehetőséggel találkozhatunk. Bár a repohár anyaga műanyag, legalább nem egyszer használatos. Én személy szerint már évek óta hozom-viszem a macsekos zománcbögrémet. Egyszerűen szuper érzés abból inni ahelyett, hogy műanyag hulladékot termelnék.

 

Találkozott-e már az ötletetek nagyközönséggel?

Egyikünk sem főállású természetvédő, így mi mindent kicsiben csinálunk. Ha jó ötletünk van, azt először helyileg igyekszünk megvalósítani, ebben az esetben viszont az internetnek köszönhetően több embert is be tudunk vonni.

 

Milyen az eddigi fogadtatás?

Viszonylag még kevés visszajelzést kaptunk, de a kampányhoz csatlakozók egytől egyig nagyon lelkesnek tűnnek. Reméljük, hogy még többen csatlakoznak majd, de mi már ezt is sikerként könyveljük el.

 

Mi pontosan a célotok?

Ez egyértelmű: kevesebb hulladék és egy élhetőbb jövő. Azt hiszem, hogy mi már tényleg az a generáció vagyunk, aki nem halogathatja a “világ megmentését”. Ezzel az akcióval is azt igyekszünk elérni, hogy a természetvédelem ne egy furcsa hóbort legyen, hanem általános magatartás.

 

Az esemény most 125 résztvevőnél tart, és a képek is szép számmal érkeznek. A szervezők reményei szerint az augusztus végi kampányzáróig még sok-sok követőjük lesz és az ötletből igazi trend válhat. 

 

Szőke Dániel

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.

Közzétéve: h., 11/08/2014 - 10:11


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!