Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Kampánysorozat egy környezetbarát Európáért

A Generation Awake sztárjai Az Awakeners (HU)

A Generation Awake szórakoztató kampánya a természeti erőforrások hatékonyabb felhasználására buzdít. Szellemes kampányvideójuk, könnyed és tréfás hangvételben egy környezettudatos jövő kialakítására hívja fel a figyelmet.

A Youtube-on futó, ismétlődő reklámok néha az őrületbe kergetnek. Alig várom, hogy a kötelezően meghallgatandó pár másodperc után a „tovább” gombra kattintva meghallgathassam kedvenc zeneszámaimat. A Generation Awake idei kampányvideója, azonban szinte egyből felkeltette az érdeklődésem. Jellegében egy komplett animációs film előzetesét hozza és, így az is felfigyel rá, aki még soha nem találkozott a kampánnyal.

 

A videó főhőse egy beszélő szemetesláda, Szemetes Szilárd, aki új tagként csatlakozott az előző kampányok figuráihoz, három bevásárlótáskához: Impulzív Irénhez, Pufók Petihez és Gépies Gáborhoz, valamint egy vödörhöz, Vízmániás Vincéhez. Szilárd velük együtt veszi fel a harcot a környezettudatosabb életmódért. A történet humoros megjelenítése mögött, tehát egy nagyon komoly és aktuális téma bújik meg. Az idei kampány fő célja, hogy ráébressze az embereket, hogy a nem fenntartható erőforrás-felhasználás milyen súlyos hatással lehet a személyes környezetünkre és a globális világra egyaránt. Ennek érdekében vezeti rá a kampány a fogyasztókat arra, hogy minél tudatosabban induljanak útnak, hiszen döntéseikkel közvetlenül és közvetve is hatással lehetnek bolygónk életére.

 

Napjainkban a nem megfelelő hulladékgazdálkodás hatására a másodlagos nyersanyagok jelentős része elvesződik. 2010-ben az Európai Unióban több mint 2 520 millió tonna hulladék halmozódott fel, ez lakosonként 5 tonnát jelent, ami rengeteg. A különböző hulladékok minimalizálása, azaz újrahasznosítása és újrafeldolgozása nem csupán a környezetre, de a gazdaságra is kedvező hatással lehet. A feldolgozott hulladékkal ugyanis rengeteget spórolhat a gazdaság és új munkahelyeket is teremthet.

A Generation Awake-ről

A kampány 2011. októberében indult útjára az EU Környezetvédelmi Bizottsága jóvoltából Lengyelországból. Elindítói az EU környezetvédelmi biztosa Janez Potočnik és az akkori lengyel környezetvédelmi miniszter Andrzej Kraszewski voltak. Fő célközönségét, a 25-40 éves fiatal felnőtt és kisgyermekes korosztályt a hatékonyabb erőforrás-fogyasztásra ösztönzi, valamint arra buzdítja, hogy véges környezeti javaikat tudatosabban használják.

 

A fogyasztói szokások megváltoztatása érdekében a kampány több eszközt is használ, a szórakoztató kisfilmek mellett egy többnyelvű, interaktív weblap és Facebook oldal segíti a változtatni vágyó fogyasztókat.

 

A mostani tempóban történő erőforrás-felhasználás következményeként 2050-re a maihoz képest körülbelül ötször annyi erőforrás kinyerésére lenne szüksége az emberiségnek, ami valószínűleg addigra lehetetlen lesz. A környezetre leginkább az élelmiszeripar, a közlekedés és az épületek működése van hatással. Ezért fontos, hogy a fogyasztók tudatosan a környezet javára alakítsák életüket. Ezt nem csupán kevesebb vízfogyasztással vagy a hulladék szelektív gyűjtésével lehet elérni, hanem a vásárlási szokások megváltoztatásával is.

 

Magyarországon szintén 2011-ben vette kezdetét a Generation Awake erőforrás-takarékossági kampánya, melyet Robin Miége, az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának Stratégiai Igazgatója és Dr. Telepi Iván, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkárának főtanácsadója nyitottak meg. A fő célkitűzés itt is az emberek környezettudatosabb életmódra történő átnevelése és tanácsokkal való ellátása.

 

Az Európai Bizottság a 2012-es évben a vízfogyasztására helyezte a hangsúlyt. Ekkor lépett színre először Water Maniac Walter (Vízmániás Vince), akinek karakteréhez egy, a víz takarékos felhasználására ösztönző videó kapcsolódott. Még egy külön weboldalt is létrehoztak, ahova vízfogyasztással kapcsolatos információk és víztakarékossági tanácsok kerültek fel.

 

Az idei évben a kampányban Európa hulladékgazdálkodása kapja a legnagyobb figyelmet. A Generation Awake honlapján a látogatók megtudhatják, milyen értékkel bír a hulladék és hogy, hogyan érdemes azokat újrahasznosítaniuk. A Facebook oldal pedig arra ösztönzi őket, hogy apróbb célok kitűzésével úgy, mint kevesebb vízhasználat vagy élelmiszer pazarlás csökkentése, javítsanak környezetükön.

 

A kampányhoz csatlakozhat minden olyan magánszemély, cég és állami szervezet, amely erőforrás-hatékony üzleti tevékenységet folytat vagy szolgáltatást nyújt. A támogatói státusz lehetőséget biztosít a reklámozásra, valamint egyéb hasonló tevékenységet folytató szervezetekkel való kapcsolatépítésre az EU területén.

 

A kampány sikere

A 2011-ben indított Európa 2020 programnak köszönhetően az erőforrás-hatékonyság a politikai élet vezérfonalává vált. Ennek nyomán fejlesztések indultak többek között az energiatermelés, a közlekedés, az ipar és a mezőgazdaság területén.

 

A gazdaság átalakítása, tökéletesítése nagymértékben csökkentheti a környezetszennyezést és takarékosabb erőforrás-felhasználást eredményez. A cél, hogy kevesebből többet lehessen kihozni. Ezek a változtatások pozitív hatással lehetnek a gazdaság egészére, hiszen csökkentik a nyersanyag-felhasználást és a költségeket is. A környezettudatos gazdaság lehetőséget biztosít új munkahelyek teremtésére az úgynevezett ökoágazatokban úgy, mint a víztisztítás, erőforrás-gazdaság és az újrahasznosítás. Ez utóbbiban Európa közel 50 %-os piaci részesedést tudhat magáénak.

 

A Generation Awake egész Európát megmozgató kampány. A 2013-as év végére több mint 750 000 ember kereste meg a kampány weboldalát, míg a videókat több mint 4,5 millió alkalommal tekintették meg. Akár már egy egyszeri kattintással is részesei lehetünk egy zöld Európának hívja fel rá a figyelmet a Generation honlapja, az üzenet hatásos, a Facebook közösség, jelenleg közel 140 000 követővel bír.

 

Serestyén Sára

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Közzétéve: p., 18/07/2014 - 20:04


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!