Portal Europeu da Juventude
Informações e oportunidades para os jovens na Europa.

Építkezz zölden!

Kimerülőben vannak a fosszilis energiaforrásaink, az épületeink felelősek az energiafogyasztásunk 40%-áért. Tehetünk ellene! De hogyan?

Fenntartható építészet

A környezetünk egyre nagyobb mértékű rombolása mellett szerencsére egyre többet foglalkozunk a fenntarthatóságával is. Nagy szerepe van ebben annak az uniós követelménynek, amely kimondja, hogy 2018-tól a közintézményeknek alacsony energiafogyasztásúaknak, 2020-tól pedig minden új épületnek közel nullenergiásnak kell lennie.

 

A fenntartható házak építésénél figyelembe veszik, hogy minél kevesebb energiát, erőforrást használjanak fel, illetve az ember egészségét is szem előtt tartják. Így egyesül a környezet- és az energiatudatosság. A felhasznált anyagok nem bocsátanak ki káros anyagokat sem felhasználásukkor, sem kitermelésükkor. Az épületek karbantartásával nem kell sokat foglalkozni, de mégis komfortosak, kényelmesen lakhatóak. A fenntartható épületeknek négy fajtáját különböztetjük meg: aktív, passzív, öko és bio.

 

A passzívházaknak nagyon kicsi a hő- és energiavesztesége, mert a bent lévő hőenergiát tartja a falakon belül. Az energiát passzív forrásokból nyeri: a beérkező napsugárzást, a lakók által használt hőforrásokat hasznosítja. Egy passzív ház 90 százalékos hatásfokkal működik, vagyis 90%-al kevesebb energiát fogyaszt.

 

Az aktívházak az előzővel szemben nem csak a meglévő energiát használják, hanem termelnek is. Európában aktív háznak azt nevezik, amelybe bele vannak építve a zöld energiát előállító rendszerek, energiatakarékosak, hőszigeteltek, de nem feltétlenül felelnek meg a passzív házak kritériumainak. Itthon az aktív házak nagyon kevés energiát fogyasztanak, és éves szinten energiát is termelnek.

 

Az ökoház esetében a legfontosabb kikötés, hogy a lehető legkisebb káros hatást gyakorolja a környezetére. Mivel az energiafogyasztással károsítjuk leginkább a természetet, ezért az ökoháznál is az energiafogyasztás csökkentése az elsődleges terület. A természetben rejlő alapanyagok használata (fa, vályog, kő, szalma) a legfontosabb szempont, lehetőleg az építkezés 15-20 km-es körzetéből, így is csökkentve a szállítás általi káros anyag kibocsátást.

 

A bioház esetében a legfontosabb cél, hogy a benne élők számára egészséges környezetet biztosítson.  Ez azt jelenti, hogy építkezéskor semmilyen szintetikus anyagot nem használnak, sem az épület anyagánál, sem a festékeknél, berendezésnél, helyettük csak természetes anyagokat alkalmaznak. Az igazán bio gondolkodásúak kiiktatják a televíziót, a számítógépet, a mobiltelefont és a mikrohullámú sütőt is a lakókörnyezetükből. Ezzel egy olyan környezetet hoznak létre, ahol a légzőszervi és allergiás megbetegedések is elkerülhetők. Legősibb formájuk az indián sátor, kúp, nemez sátor, gúla, piramis.

 

Szalmaházak

Nem külön kategória, de teljes mértékben megfelel a fenntartható házak definíciójának a szalmaház. A szalmaházak a környezeti problémákon kívül számos gazdasági, szociális és társadalmi problémára is választ adhatnak. A szalma ugyanis kiváló hőszigetelő, megfizethető áron juthatunk hozzá, és használatával a lehető legkevesebbet változtatunk a környezeten. A szalma építőanyagként történő felhasználása régóta ismeretes, ma pedig a fejlettebb technológia kiegészítésével reneszánszát éli.

 

A szalmaház fa alapszerkezetű, szalmabálákkal szigetelt, kívül-belül agyagvakolattal burkolt épület. A szalmabála hőszigetelése kitűnő, közelít a passzívházakéhoz, télen-nyáron kellemes hőérzetet biztosít. Környezetvédelmi szempontból elmondható, hogy a szalmaházak ökológiai lábnyoma nagyon kicsi.

 

A Magyar Szalmaépítők Egyesülete azt tűzte ki feladatul, hogy felismerteti a szalmában rejlő lehetőségeket, és segíti a megvalósításban azokat, akik a szalma mellett döntöttek. A honlapjukon található egy térkép, amelyen megtekinthető, hogy hazánkban hol találhatóak szalmaházak, illetve szerveznek szalmaházlátogatásokat is, amely során élőben is megtekinthetőek ezek az épületek.

 

Urbin Andrea

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!