Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Összefogás egy élhetőbb városért

A Járókelő egy olyan hasznos weboldal, amely az utca embere és a hivatalos szervek közötti akadálymentes kommunikációt biztosítva egy szebb és élhetőbb várost teremt a benne élők számára.

A Járókelő külföldi mintára visegrádi alapos támogatásból, a köztéri problémák akadálymentesebb megoldása érdekében jött létre 2012 októberében. Célja, hogy egyszerűbbé tegye a városok lakói és az önkormányzatok közötti kommunikációt, vagyis egy közvetítő közegként funkcionál a két réteg között.

 

Az alapot a szlovák Odkaz pre starostu oldal (Levél a polgármesternek) szolgáltatta, amely 2010 óta működik, már 33 város a tagja és több mint 3600 megoldott bejelentéssel büszkélkedhet. A szolgáltatáshoz egyre több a csatakozási szándék, például Szlovákia második legnagyobb városa, Kassa májusban lépett be.

 

Hasonló kezdeményezés már működött Szlovákiában a Trashout nevű oldal jóvoltából, ahol illegálisan lerakott hulladékokat lehet bejelenteni. Az ötlet 2009-ben fogalmazódott meg és kezdetekben egy egyszerű bloggal indult. Mára már több uniós ország, például Csehország, Ausztria, Spanyolország, Írország, Románia mellett, az USA, Kanada és Albánia is csatlakozott a bejelentő országok táborához.

 

A Járókelő oldalához bárki csatlakozhat, de a szervezet és a bejelentő közötti kommunikáció miatt előzetes regisztrációra van szükség.  A felhasználói fiók létrehozásához meg kell adni egy e-mail címet illetve egy vezeték- és keresztnevet. Természetesen, aki nem szeretné a saját nevét használni az megteheti, hogy nem az igazi nevét használja, de mivel hivatalos esetekről beszélünk, ezért nem árt az igazit feltüntetni.

 

Az ügyekről a bejelentő személyek folymatos tájékoztatást kapnak és az oldalon szintén nyomon követhetőek egészen addig míg valamilyen megoldás nem születik. Az oldal interaktív és közösségkovácsoló jellege generálja az utca emberét arra, hogy egy szebb és élhetőbb városban éljen. „A Járókelő egy mindenkit érintő témát ragad meg, ezért olyan aktív a köré szerveződő közösség. Fontosnak tartjuk, hogy az emberek érezzék, ők is hozzájárulhatnak a város szépüléséhez, fejlődéséhez.” – árulta el La Marietta, a Járókelő.hu projektvezetője.

 

A Járókelő sikere és jövője

 „A projekt sikerét egyrészt a körülötte lévő közösség és az aktív önkéntesek adják. Idén májusban már több mint 1000 megoldott bejelentést ünnepelhetünk. Munkánkért, pedig május 1-jén SozialMarie-díjat vehettünk át.​” – mondta La Marietta.

 

Az oldal a szlovák társoldal mintájára, de a helyi sajátosságokhoz igazodva üzemel, eddig csak Budapesten, ám június 10-től csatlakozott Nyíregyháza is. Az ottani kezdeményezés két nyíregyházi érettségiző fiatalnak, Dávid Zoltánnak és Fodor Dorkának köszönhető, akik felvették a kapcsolatot a Járókelő budapesti csapatával.

 

Az újabb városok belépése mellett a szervezet technikailag is fejlődik. A Járókelő már elérhető Android és iOS alkalmazásokon keresztül. Ezeket a szlovák Softec cég fejlesztette az oldalhoz. Az alkalmazás megjelenésével, jóval egyszerűbbé válik a bejelentés folyamata. A terv az, hogy magyar alkalmazások követik majd a szlovák fejlesztéseket. Például bővülnek majd azzal az új funkcióval, hogy a felhasználók szavazhatnak arról, melyik probléma kerüljön hamarabb megoldásra.

 

​​Ha pedig valaki közelebbről meg szeretne ismerkedni a Járókelő munkájával a nyár folyamán lehetősége nyílik rá, mégpedig a Városháza téren, a Főváros által létrehozott civil központban.

 

Hogyan működik?

A problémákat, a regisztrációt követően a főoldalon a „Probléma bejelentése” menüpont alatt lehet jelezni. A bejelentett ügyek igen széles spektrumon mozognak, jelezni lehet például kiszáradt utcai növényzetet, graffitikkel tarkított falakat, különféle úthibákat, de akár eltűnt köztéri szobrokat is. Ehhez ki kell választani, hogy az adott probléma milyen kategóriába tartozik, hol található illetve a bizonyítás érdekében fényképekkel kell igazolni azt. A szervezet minden bejelentett problémának utána jár és a téves bejelentések felhasználóit azonnal törli a rendszerből.

 

A jóváhagyott bejelentéseket annak jellegétől függően továbbítják a megfelelő szervekhez. Ezután a probléma nyilvánosságra kerül az oldalon és „Válaszra várva” státuszt kap. A továbbiakban az ügy három lehetséges státuszt kaphat: „Megoldva”, „Megoldatlan” illetve „Ön dönt”. Megoldottnak akkor minősül egy bejelentés, ha a hivatalos szervek egyértelműen kijelölik azt, aki a problémát megoldja. Megoldatlannak minősül minden olyan eset, ami vagy nem lett megoldva vagy pedig hivatalos oldalról tíz napon belül semmiféle visszajelzés nem érkezik.

 

Az „Ön dönt” címkével ellátott esetek ügyében maguk a felhasználók szavazhatnak arról, hogy a probléma valóban megoldódott-e avagy sem. A szavazást tíz nap után zárják le és a végeredményről értesítik a résztvevőket. 

 

Serestyén Sára

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Közzétéve: szo., 05/07/2014 - 10:44


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!