Portal Europeu da Juventude
Informações e oportunidades para os jovens na Europa.

A zöld az új fekete

Divatos ruhák használt férfiingből, kendervászonból, régi terítőkből, orvosi köpenyekből vagy akár katonai sátorponyvából? Igen, létezik, az öko-divat ugyanis az anyagok újrafelhasználásáról, környezetbarát módszerekről szól.

Slow Fashion

A Slow mozgalmak egyre nagyobb teret hódítanak felgyorsult világunkban. Hiszen ki ne szeretne a megfelelő pillanatban lelassítani, kiélvezni az eseményeket, ezáltal pedig teljesebb éltet élni? Nem csoda hát, hogy a Slow Food, Slow Cities, Slow Budapest mozgalmak mellett megjelent a Slow Fashion is. A „lassú divat” lényege a lehetőleg egyedi, minőségi anyagokból készült termékek hosszú távú használata. A folyamatos vásárlás helyett ez a mozgalom a minőségi vásárlást támogatja. A termékek időtállóak, környezettudatosak, öko-k.

 

Mit nevezünk Öko-divatnak?

A divatvilágban minden a csillogásról és a luxusról szól némi pazarlással megfűszerezve. Ezzel ellentétben az öko-divat minden olyan terméket magába foglal, amelynek előállítása környezettudatos, illetve költséghatékony. A tervezők természetes alapanyagokat használnak, mellőzve a szintetikus dolgokat, vegyszereket. Ebbe a kategóriába sorolhatóak a szabászati termékek (demi-couture), az etikusan előállított termékek (Fair Tade), az újrahasznosított anyagok (recycled), az organikus termékek, a turkálás (second hand), és az upcycling, vagyis az értéknövelő újrahasznosítás.

 

Európában

Világszerte egyre nagyobb hangsúlyt fordítanak a környezettudatosabb életre, ez alól a divatvilág sem kivétel. A London College of Fashion központjában a tervezők új generációja számára külön központot alapítottak a fenntartható divat oktatására. Az Etikus Divathéten Párizsban minden évben egyre több ökotudatos márka képviselteti magát. A The Sustainable Apparel Coalition fenntartható ruházatokkal foglalkozó csoportosulás azzal a céllal jött létre, hogy a nagy divatcégeket öko-osztályzattal minősítse. A kezdeményezéshez több nagy márka csatlakozott azóta, többek között a H&M, a Marks & Spencer, a Gap, a Levi's, a Nike, a Wal-Mart és a Timberland.

 

Hazánkban

Itthon is egyre nagyobb divatja van a turkálásnak, bár leginkább az árak, és az egyediség játszik nagyobb szerepet a környezettudatossággal, Slow Fashionnal szemben. Németh Judit énekesnő például 2012-ben megnyitotta a Nemruci nevű ruhaboltját a Csendes kávézón belül, ahol az általa turkált ruhadarabokat átalakítva árusítják.

 

Aware

Az Aware márkát a 2009 óta öko-divattal foglalkozó Printa Akadémia indította el 2014-től, ezzel is hangsúlyozva a környezettudatos készítési módot. A készítés folyamata itt az anyag felkutatásával, beszerzésével kezdődik, és csak ezután jön a tervezés. Majoros Zita grafikus tervezett már ruhát kendervászonból, csipkéből, régi farmerokból, de katonai sátorponyvából, illetve használt orvosi köpenyekből is. Különlegességük, hogy hordhatóak, időtállóak, és a készítés során a nyomott mintákat kombinálják az „upcycling”-gal, de a szitázás folyamán kizárólag vízbázisú festékeket alkalmaznak. A Printa évente kétszer öko témájú divatbemutatót rendez, ahol bemutatják az új bio anyagokból készült kollekciót.

 

Urbin Andrea

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Publicado: ter, 01/07/2014 - 13:32


Tweet Button: 

Ligações úteis


Info for young people in the western balkans

Precisas de aconselhamento especializado?

Pergunta-nos!