Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Kantaa – zöld, menő, dizájnos és még hasznos is

A Kantaa hoz, visz, cipel. Ez a jelmondata a csomagszállítók új generációjának. A kerékpáros teherszállítás híre gyorsan terjed Budapesten, egyre többen veszik igénybe a szolgáltatást. De miért is jó ez? Honnan ered az ötlet?

Minden a karácsonyfákkal kezdődött. Néhány lelkes, kreatív, a kerékpáros kultúra alakításában aktív szerepet vállaló fiatal 2012 őszén arra a gondolatra jutott, miért is ne lehetne biciklin fákat szállítani. A vállalkozás azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvend, már nem csak karácsonyfa-szállításból áll a Kantaa profilja. Erős Levente, a vállalkozás ügyvezetője elmesélte, hogy „csapata már régóta együtt dolgozik különböző biciklis munkákban és projektekben.” Nemzetközi ötletektől vezérelve jutottak el a felismerésig, hogy a kerékpárt, „mint a leghatékonyabb városi közlekedési eszközt, különböző nagyobb tárgyak szállítására is érdemes használni.”

 

A fővárosban ugyanis a biciklis futár a leggyorsabb szállítási eszköz. Gyors, környezetbarát, és elősegíti a város fenntarthatóságát. A Kantaa csapata továbbgondolta a kerékpáros futárkodást, és szokatlan, egyedi formájú bringáikkal akár 100 kg-os csomagot is képesek elszállítani. A kézbesítést fiatal, erős, gyakorlott futárok végzik, akik nemcsak, hogy imádják a biciklizést, de a környezettudatos életmód is fontos számukra.

 

Nem puszta haszonszerzés...

A Kantaa célja, hogy a környezetbarát szállítóeszközök használatával csökkentse a városi levegő szennyezettségét, és megszervezze a lehető leghatékonyabb belvárosi teherszállítást.  Kerékpárjaikkal bárhová be tudnak hajtani, és nem araszolnak a dugókban, és az autók kipufogógázával ellentétben nem terhelik fölöslegesen a város levegőjét. A vállalkozás további előnye, hogy a bringák nem fogyasztanak üzemanyagot és a parkolással sincs gond. Emellett pedig, ahogy Leventétől megtudtam, rendszeresen együttműködnek különböző helyi vállalkozásokkal, többek között a Cyclonomia Közösségi Kerékpár Műhellyel, a Szatyorbolttal, a Köles Konyhával és a Kadarka Bor Bárral. Céljuk, hogy ismertséget szerezzenek „olyan kezdeményezéseknek, amelyek szintén elősegítik a hazai kisvállalkozások hatékony működését és a különböző városi közösségek egészséges együttélését.”

 

Pálmafa, mikró, szekrény?

Levente a különleges közlekedési eszközökkel kapcsolatban elmondta, hogy a Hampi elnevezésű bringák egyedi tervezés alapján készülnek, és a méretes tárgyak szállítására is alkalmas bicikliket sokan csodálkozva figyelik az utcán. „Rendszeres reakció a "Hűha! Ilyet még sosem láttam!", vagy az „Ez elképesztően jól néz ki!” - felkiáltás a járókelőktől.”

 

Díjszabásuk igen kedvező és rugalmas, az árakat sok tényező, úgy mint a csomag súlya, a vele megtett táv és a kiszállítás időpontja és sürgőssége is befolyásolja. A csapat bármit elszállít, ami nem fér bele egy hátizsákba. Holnapjukon az áll, a csomag lehet akár könyv, növény, bútor, kisebb-nagyobb doboz, vagy mikrohullámú sütő is. Sőt, „az is előfordult már, hogy a futárfiúk lányokat szállítottak vele lovagiasságuk jelzéseként.” – meséli az ötletgazda.

 

Külföldön már népszerű

A világ számos országában elterjedt a környezettudatos kerékpáros fuvarozás. Európában, például Svédország több városában népszerűsíti a gondolatot a MOVEBYBiKE, mely költöztetésre specializálódott. Amszterdamban pedig már harmadik éve rendezik meg a teherszállító biciklis találkozót, melyre a világ minden pontjáról érkeznek a kerékpár szerelmesei.

 

De nem csak az Európai Unióban, hanem világszerte nő a biciklis szállítás és közlekedés népszerűsége. Philadelphiában például így viszik mosodába a szennyest, majd hozzák házhoz a tiszta ruhát. New Orleansban pedig szintén bármit elszállítanak kerékpárok segítségével. Na de nem csak a fejlett országokban hasznosítják, nemzetközi támogatásnak köszönhetően Kenyában, Mexikóban és Thaiföldön például szeméthordásra, ételszállításra és személyi fuvarozóeszközként is használják a teherhordó bringákat.

 

Soós Alexandra

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Közzétéve: sze., 11/06/2014 - 10:14


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!