Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

MyWorld2015 - Egy kampány a holnapért!

Forrás: http://civilsocietyact101.blogspot.hu/
Forrás: http://civilsocietyact101.blogspot.hu/
A nemzetközi MyWorld kampányt az ENSZ azzal a céllal hívta életre, hogy a világ minden pontjáról összegyűjtsék az emberek véleményét a fenntartható fejlődésről. A kampány kérdőívét eddig közel kétszáz országból töltötték ki.

Minél többen, minél több országból

Az ENSZ, mint a kampány megálmodójának célja, hogy 2015-ig a lehető legtöbb ember, a lehető legtöbb országból: nemtől, korosztálytól szociális háttértől függetlenül részt vegyen a felmérésben. Különösen fontosnak tartják, hogy a világ szegény, perifériára szorult közösségeiben élők is hallassák hangjukat. Az eredményeket a világ vezetői meg fogják osztani egymással, majd ezek alapján egy fejlesztési menetrendet is készítenek.

 

Egyszerű kérdőív, világos célok

A kampány során bárki kitöltheti a szervezők által létrehozott kérdőívet. A kitöltőknek tizenhat fenntartható fejlődéssel kapcsolatos cél közül kell kiválasztaniuk azt a hatot, amit a legfontosabbnak, a legégetőbb problémának tartanak a 21. század társadalmában. A listán prioritást élveznek a szegény országok problémái, illetve ezek kiegészülnek a jelenlegi fejlesztési célokkal, valamint a fenntarthatóság, a biztonság, a kormányzás és az átláthatóság témaköreivel. Ennek megfelelően a kérdések között helyet kapott többek közt a politikai meggyőződés-béli szabadság, a diszkriminációmentesség, az erőszak elleni küzdelem, a tiszta ivóvíz, az éhezés megszűntetése, a megfelelő oktatás, az esélyegyenlőség, és a környezetvédelem is.


Az eddigi szavazók a megfelelő oktatást tartották a legfontosabbnak. Népszerű még az egészségügy, a felelős kormányzat, és a munkalehetőségek kérdése, míg az utolsók között szerepel például a telefon, internet elérés és a klímaváltozás témaköre is.

 

Magyarország és a MyWorld2015

Magyarország 2013 márciusa óta tölti be az ENSZ fenntartható fejlődéssel foglalkozó munkacsoportjának társelnöki pozícióját. Ezzel összhangban 2014 februárjától hazánkban az Antall József Tudásközpont (AJTK) az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) hivatalos partnerszervezeteként népszerűsíti a globális kampányt.


Továbbá az AJTK idén októberben a SUSCO BUDAPEST 2014 címmel fenntarthatóság-központú konferenciát és rendezvénysorozatot is szervez, melynek végső célja egy Kelet–Közép-Európa fókuszú Fenntartható fejlődési hálózat létrehozása.

 

Ha számít a holnap

A Facebook-on keresztül, a MyWorld applikáció segítségével mindenki elkészítheti kampányfotóját, amivel népszerűsítheti a kezdeményezést.


Továbbá fontos elem a New York-ból indult, az ENSZ főtitkár által is aláírt „utazó” pódium, ahol egy kamerába bárki elmondhatja, hogyan képzeli el a tökéletes világot. A felvételekből a kampány végén egy videót készítenek, amit világszerte terjeszteni fognak.


A jelenleg is világkörüli útját járó pódium, május elsején érkezik Budapestre, az egyetemek közötti sárkányhajó versenyre, a Dunai Regattára, ahol akár Te is elmondhatod, milyen lenne számodra egy jobb világ.

 

Pataki Sára

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.

Közzétéve: sze., 23/04/2014 - 22:44


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!