Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Óvd a környezetet, tarts húsmentes hétfőt!

Érdekel a környezetvédelem és szeretnél tenni is érte? Ültess fát, szépíts várost április 22-én a Föld Napján és csatlakozz a húsmentes hétfő mozgalomhoz!

1970-ben neveztek meg egy napot, amikor a Föld védelmére hívják fel a figyelmet, azért, hogy a bolygónkon évtizedek múlva is élhető világ legyen. Ez nap minden évben április 22-e, amelyhez Magyarország 1990-ben csatlakozott. A Föld napján az egész világon rengeteg rendezvénnyel várják az érdeklődőket. Itthon is nagyon sok program közül válogathatunk, lesznek vetélkedők, rajzpályázatok, városszépítés, sőt Critical Mass is. Sok iskola és óvoda is csatlakozott az eseményhez, de talán a legnagyobb programnak a húsmentes hétfő számít. Még több rendezvényről tájékozódhatsz a következő weboldalon.

 

Kinek mi jut eszébe arról, hogy húsmentes hétfő? Valaki elborzad, hiszen egy napot sem tudna elképzelni hús nélkül, de olyan is van, aki számára egyáltalán nem jelente megterhelést. És ha mindezt egy jó célért tennénk, védve ezzel a Földet? A húsmentes hétfőnek pont ez a lényege: kímélni a környezetet, az állatokat, egészségünket, hiszen a hús előállítása során nemcsak rengeteg szén-dioxid kerül a légkörbe, de rengeteg vizet is felhasználnak.

 

Ránézésre csak egy nap, amikor nem eszünk húst, de valójában jóval több ennél. Ha egy ember, hetente legalább egy nap mellőzné a húst az étrendjéből, akkor egy év alatt 100 kg-mal kevesebb szén-dioxidot juttatna a légkörbe, ahogy a következő oldalon is olvasható. Ha kevesebb húst eszünk, annak számtalan előnye van, például csökkentjük ökológiai lábnyomunkat, pénzt takarítunk meg. Más napot is kiválaszthatunk, nem muszáj a hétfőt, a lényeg, hogy azon a napon egyáltalán ne fogyasszunk húst, tejet, tojást, felvágottakat, azaz állati eredetű termékeket. Amerikában, ahonnan 2003-ban a mozgalom indult, nagyon népszerű ez a kezdeményezés, több sztár, például Gwyneth Paltrow, Emma Thompson vagy Paul McCartney is csatlakozott a mozgalomhoz.

 

A szervezetünknek szüksége van húsra, de nem mindegy, hogy az milyen, honnan származik, és mennyit eszünk belőle. Manapság sokkal több húst eszünk, mint őseink. Együnk kevesebb húst, ezzel is kímélve szerveinket és a környezetet, nem mellesleg rengeteg betegség előzhető meg, a csontritkulástól, a daganatos betegségeken át a cukorbetegségig. A húsmentes Hétfő oldalon található receptek is segítenek a heti egy húsmentes nap betartásában.

 

A kérdés már csak az, hogy hogyan kezdjünk hozzá? Kezdjük a vásárlással, fontos, hogy idénytermékeket válasszunk, és figyeljünk a természetességre és a jó minőségre. Az sem mindegy, hogy az, amit megveszünk, milyen hosszú utat „tett” meg, helyezzük előtérbe a helyi termelőktől beszerezhető alapanyagokat. Minél kevesebb külföldről behozott zöldséget, gyümölcsöt vásároljunk, hiszen azokban jóval több a vegyi anyag és mellette a szállítása során is sok szén-dioxidot bocsátottak ki. A biopiacokat, biokertészeteket szintén érdemes meglátogatni.

 

De mi a helyzet, ha az embernek nincs ideje otthon főzni? Reggeltől estig dolgozik vagy éppen tanul.  Nehéz olyan éttermet, kifőzdét találni, ahol figyelnek az általuk felhasznált alapanyagokra, a környezetre. Fontos szempont a minőség, a friss és finom ételek és nem mellesleg az ár is. Keressünk olyan helyeket, ahol figyelembe veszik a szempontjainkat!

 

Reméljük, hogy egyre többen csatlakoznak ehhez a mozgalomhoz, de vegyük figyelembe, hogy ez egyfajta életmód. Heti egy nap, vagy még jobb esetben két-három nap húsmentesen a saját és a bolygónk egészsége érdekében. Szerinted is megéri? Akkor csatlakozz Te is!

 

Zolnai Dóra

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.

Közzétéve: szo., 19/04/2014 - 16:28


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!