Portal Europeu da Juventude
Informações e oportunidades para os jovens na Europa.

Fenntartható-e az élet?

Erre a kérdésre kereste a választ dr. Végh László fizikus, a Belvárosi beszélgetések keretein belül, április 9-én a Debreceni Belvárosi Közösségi Házban. A megoldást a gondolkodásmódunk gyökeres megváltoztatásában látja.

Dr. Végh László fizikus, az MTA Atommagkutató Intézetének munkatársa, a Fenntartható Fejlődés és Erőforrások Kutatócsoport tagja, már évek óta a fenntarthatóság kérdéskörét kutatja. Az ezt megelőző előadáson áttekintette a környezeti- és erőforrás válság hátterét, okát, legfőbb mutatóit, és levonta a következtetést: jelen formájában nem tartható fenn tovább a fenntarthatónak nevezett fejlődés. Az április 9-i előadáson már arra kereste a választ, hogy maga az élet fenntartható-e, és ha igen, hogyan?

 

Végh László szerint az édesvíz készleten kívül a talaj a legnagyobb kincsünk, ezért nagyon kellene óvnunk. Több ezer éven keresztül sikerült együttműködnünk a természettel, ám az ipari forradalom óta mérnöki módon, gépesítve teszünk kárt benne. Pedig, ha együttműködnénk, sokszorosát adná annak, mint, amit most ad. Ehelyett műtrágyával mérgezzük, az utolsó cseppig kihasználjuk a természetet, viszont nem törődünk vele. Pedig fennmaradásunk kulcsa e két természeti értékben van, ha így folytatjuk tovább, a fennmaradásunkat veszélyeztetjük.

 

Az előadó három fő tanácsot adott, amelyek segítségével elmozdulhatnánk a fenntarthatóság felé. Egyrészt nem szabadna azzal számolnunk, hogy majd lesz valahogy. Nagy hibája az embereknek, hogy csak azzal foglalkoznak, ami most történik, vagy ami a nagyon közeli jövőben, azzal nem, hogy a jelenkori cselekvéseknek, vagy nem cselekvéseknek milyen következményei lesznek a későbbiekben.

 

Másrészt fontos, hogy a gyermekeinket ne a gépek neveljék fel, a valóságban éljenek, ne a mű világban. Természetesen manapság fontos az online lét ismerete is, az ottani boldogulás, de ismerjék meg az offline világot is, ott is tudjanak megfelelően tájékozódni. A készülékeinket használjuk mindenhez, ahelyett, hogy az agyunkat tornáztatnánk, ezáltal óhatatlanul elbutulunk. Példaként hozta a GPS-t, de még az iránytűt is, amelyekkel könnyebb a boldogulásunk, de ha hirtelen megszűnnének, el lennénk veszve – szó szerint és átvitt értelemben is.

 

Harmadrészt fennmaradásunk feltétele, hogy hasznos tudással rendelkezzünk. Valami olyannal, ami nélkülözhetetlen, fontos a fennmaradásunk szempontjából. A képességünk, eszközeink, lehetőségünk megvan hozzá, már csak élni kellene vele. Megemlítette, hogy aki földdel rendelkezik – főleg műtrágyával eddig nem kezelt földdel –, az hatalmas kincs birtokosa. Aki pedig a földhöz ért, szintén óriási tudással rendelkezik, ami adott esetben akár meg is mentheti, életben tarthatja.

 

A legnehezebb, de legfontosabb dolog a gondolkodásmód megváltoztatása. Nem egyszerű, hiszen a médiában a folyamatos fogyasztásra bíztatnak a reklámok, mindenhonnan ezt sulykolják belénk. De az egyetlen kivezető út, hogy gyökeresen változtassunk a szokásainkon a saját kereteinken belül. Ha látják rajtunk, hogy másképp is mehetnek a dolgok, ráadásul jobban, akkor jobban odafigyelnek majd mások is. Hiszen leghatékonyabban másoktól tanulunk.

 

Urbin Andrea

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.

Publicado: qui, 17/04/2014 - 15:57


Tweet Button: 

Ligações úteis


Info for young people in the western balkans

Precisas de aconselhamento especializado?

Pergunta-nos!