Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Egy nap, az összes többiért!

Fenntarthatósági Nap (forrás: FN6: http://www.flickr.com/photos/fenntarthatonap/sets/72157636116243365/)
Fenntarthatósági Nap (forrás: FN6: http://www.flickr.com/photos/fenntarthatonap/sets/72157636116243365/)
Hatodszorra is Fenntartható fesztiválkonferenciát szervezett a Magyar Telekom a Millenáris Teátrumban. A kapukat Novák Péter, az Fenntarthatósági Nap örökös házigazdája nyitotta meg délelőtt 11-kor. Jövőre (is) ott a helyed!

A szeptember utolsó szombatján lezajlott Fenntarthatósági Nap (FN) elnevezésű eseményre előadóknak olyan közszereplőket (művészeket, tanárokat, üzleti szereplőket, civil szervezeteket, média szereplőket, stb.) kértek fel, akik jelentősen hozzájárulnak a fenntarthatósághoz. A Föld és az élhetőbb élet érdekében a cselekvésre való ösztönzést a rendezvény szlogenje is segítette: Mentés másként. A szervezők célja idén is az volt, hogy minél több látogatót cselekvésre ösztönözzenek a nap folyamán: beszélgetésre, véleménycserére, játékra (játszva tanulásra) sarkalljanak, megváltoztassák a hozzáállásukat egymáshoz, a társadalomhoz és a környezettudatos magatartásukhoz, innovatív megoldásokat kínáljanak a hétköznapi élet fenntarthatóbbá tételére. Az FN-en nemcsak a teoretikus rész került górcső alá, hanem a gyakorlati megvalósítással is meg lehetett ismerkedni.

 

Beszéltek, kérdeztek, válaszoltak is - közel egymáshoz

A Fenntarthatósági Média Klubot a környezeti szekcióban Németh Lajos meteorológus képviselte. A másik két szekció, vagyis a társadalmi és gazdasági szekcióbeszélgetések vendégei között a különböző szakmák és érdekek képviselői szerepeltek: helyzetet elemeztek, jövőt vizionalizáltak és megoldásokat, lehetőségeket vázoltak fel a szemlélet- és életmódváltásra. Szó volt többek között arról is, hogy a különböző generációk hogyan érthetik meg egymást, milyen arányban befolyásolják a zöld tényezők a vásárlói döntéseket, vagy, hogy merre tart az innováció. Petra (24) már harmadszorra vett részt idén az FN-en: „Évről - évre jobbak a programok, szervezettebb a fesztivál. Az tetszik a leginkább, hogy úgy beszélgethetünk nagyon okos, tekintélyes előadókkal, mint normális emberekkel, mint barátokkal, közel egymáshoz. Így minden sokkal személyesebb.” – mondja.

 

Standoltak is

A Millenáris parkban bemutatkoztak az alternatív energiák is, drog prevenciós standokat is felállítottak. Volt még zöldbolt, kartonjáték, rongydivat, környezetbarát csomagolóanyag stand. Gábornak (19) a Millenáris Teátrum előtt berendezett Vásártér tetszett a legjobban: „az elektromos autóktól a kézzel készített gyümölcsaszalóig itt mindent meg lehet nézni” - mesélte lelkesen.

 

Táncoltak is                                                                     

Este 20 órától a korábban kiírt pályázatok díjátadója és optimista afterparty zárta az estét. A koncerten fellépett a Smarton Trio, a Nemjuci és a Random Trip.

 

Mi is, te is, én is…

A fenntarthatóság egy olyan dolog, amit egyedül kell elkezdenünk, de csak közösen tudunk sikerre vinni - így hát az FN is egy közösségi dologról szólt a kapunyitástól, a zárásig. Érezhető volt végig egyfajta „fogjuk egymás kezét” hangulat a fesztiválkonferencián, és ebben részt venni, ennek a szereplője lenni, remek érzés volt. Nem szabadna hagynunk, hogy az empátia hátrább kerüljön az egyéni érdekekkel szemben a hétköznapokban. Együtt, mi földlakók, fantasztikus dolgokra vagyunk képesek! A fenntarthatóság, a környezetvédelem is egy mozgalom, egy mélyről jövő erő, alulról feltörő kezdeményezés, millió programmal és lehetőséggel ország és világszerte. Bármit megváltoztathatunk! Az igazi fenntartható fejlődés az, ha az igényeinket úgy jelöljük ki, hogy a jövő generációja is ki tudja jelölni majd az övét. Mindenki a lehetőségeihez képest tehát tehet valamit a Földért. Sőt, mindenki tegyen valamit! Lehet összegyűjtött esővízzel öntözni, energiatakarékos égőt használni, elzárni a vizet, miközben mosod a fogad, gyűjtheted szelektíven a szemetet, kihúzhatod a telefontöltőt a falból, ha nem vagy otthon, elsétálhatsz a cigi csikkel egy kukáig, biciklizhetsz autóvezetés helyett… Minden nap tehetünk valamit, mi is, te is, én is…

 

Szőnyi Veronika