Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Minden, amit a #MeToo-kampányról tudnod kell – mi ez, miért, mire jó?

Bizonyára te is találkoztál már a közösségi oldalakon a #MeToo hashtaggel. De vajon mindent tudsz róla? Most utánajártunk miről is van szó, miért keltett ekkora visszhangot, és lehet-e valódi hatása a társadalmunkra. Te mit gondolsz?

Január 17-én az Eleven Emlékmű szervezésében került sor egy beszélgetésre, melynek során többek között arra kerestük a választ, hogy mi a #MeToo-kampány jelentősége, milyen hatással lehet a társadalmunkra, és milyen szerepe van ebben a közösségi médiának. Azonban mielőtt a beszélgetés egyes részleteire rátérnék, és kifejteném a válaszokat, tisztázzuk, miből is bontakozott ki az egész nyugati társadalmat felrázó kezdeményezés.

Honnan indult és mit jelent a #MeToo?

2017 októberében a New York Times közölt egy cikket, amelyben több színésznő is szexuális zaklatással vádolta meg Harvey Weinstein filmproducert. A cikk hatására számos nő állt elő hasonló vádakkal a férfi ellen, akit végül menesztettek saját cégétől, a Weinstein Company éléről. Ezt követően Hollywoodot botrányok sorozata rázta meg; a hírességek egymás után álltak elő saját megrázó történeteikkel, és vádoltak meg szexuális zaklatással színészeket és a filmipar nagy neveit.

A #MeToo kezdeményezést Alyssa Milano színésznő indította el, aki arra biztatta a szexuálisan bántalmazott nőket, hogy bátran álljanak elő saját tapasztalataikkal, illetve a hashtag használatával jelezzék együttérzésüket az áldozatok felé. A hashtaget egyébként férfiak is elkezdték posztolni, ezzel kimutatva szolidaritásukat, a magyar közéletben pedig Sárosdi Lilla színésznő törte meg elsőként a csöndet.

A közösségi média ereje

A szexuális visszaélések jelensége nem újkeletű: hasonlóan megrázó és szomorú esetek korábban is történtek, sőt időnként ki is tudódtak, majd ideig-óráig foglalkozott velük a média. Akkor mégis mi változott most, hogyan lett egy botrányból az egész világot megmozgató kezdeményezés?

Először is a közösségi médiának köszönhetően több emberhez eljutott a hír, akik ráadásul aktívan bekapcsolódhattak egy-egy poszttal, így kimutatva szolidaritásukat. Másrészt az esetek középpontjában ismert emberek és celebek álltak, így ezek a hírek jól eladhatóvá váltak, és a média felkapta az eseményeket. Azt tehát tudjuk, hogyan öltött ilyen méreteket a mozgalom, de mi a jelentősége?

#MeToo és #HowIWillChange, avagy nők és férfiak szerepvállalása

A #MeToo szorosan kapcsolódik a feminizmus és a női emancipáció kérdésköréhez, hiszen a szexuális zaklatás egyfajta hatalmi visszaélés, az áldozatok pedig az esetek túlnyomó részében nők. Ugyan az elmúlt évszázad során gyökeresen megváltozott a nők helyzete, hogy most hol tartunk a folyamatban, azt sokan vitatják. Lezajlott már, vagy még van hova fejlődni? Nos, maga a tény, hogy a szexuális bántalmazások elszenvedői többnyire nők, jól példázza, hogy bizony még van min változtatni.

A társadalmunkat alapvetően átható szexizmusért azonban a nők éppúgy felelősek, mint a férfiak, a változás pedig mindkét nemet ugyanúgy érinti. Például nem csak azt kell elérnünk, hogy a nők a tűzhelyet elhagyva szabadon építhessék karrierjüket, hanem azt is, hogy a férfiak több időt tölthessenek családjukkal, és többet lehessenek gyermekeik mellett, ha éppen erre vágynak.

Az emancipáció tehát nem kizárólag női kérdés, ahogy a szexuális bántalmazás és a #MeToo-kampány sem az. Fontos, hogy ne bűnbakként tekintsünk a férfiakra, hanem épp ellenkezőleg; vonjuk be őket, biztosítsuk, hogy szóhoz jussanak, és partnerként részt vehessenek a probléma kezelésében, mert csak közösen tudjuk megváltoztatni a társadalmi normákat. Ezzel a céllal jött létre a #HowIWillChange-kampány, amellyel a férfiak kifejezhetik szolidaritásukat, és kiállhatnak az áldozathibáztatás ellen.

Mi jön a #MeToo után?

A kampány tehát felrázta Hollywoodot, majd az egész világot, nőket és férfiakat egyaránt. De vajon valódi változásokat is elérhetünk vele? A kezdeményezés hátránya, hogy az emberek közzétesznek egy posztot, és ezzel le is tudják a „feladatot”, vagyis úgy érzik, kivették a részüket a probléma kezeléséből, és az aktivitási hullám lassan elcsendesedik. Ráadásul ezzel még mindig nem lehet elég széles tömegeket elérni; például a magyar társadalomnak mindössze 17-19%-a hallott a témáról, ami igencsak csekély szám.

Pozitív jel azonban, hogy a #MeToo után most újabb kampány indult el a témában #TimeIsUp hashtaggel, a 2018-as Golden Globes díjátadón pedig számos sztár öltözött feketébe, ezzel jelképesen kifejezve egyetértésüket. Úgy tűnik tehát, hogy nem csak egy gyorsan elhaló hullámról van szó. Most elindulhatunk a változáshoz vezető úton, de fontos, hogy ujjal mutogatás és meghurcolás helyett ehhez valódi társadalmi kommunikációra, szolidaritásra és felelősségvállalásra van szükség.

 

 

Paulik Noémi

 

Képek: Mihai Surdu/Unsplash, Lum3n.com/Pexels, natanaelginting/Freepik, Samantha Sophia/Unsplash, 

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Közzétéve h., 29/01/2018 - 11:16
Utolsó frissítés h., 29/01/2018 - 12:56


Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!