Portail européen de la jeunesse
Informations et possibilités pour les jeunes en Europe

Camera Restricta: fényképezővel a milliomodik ugyanolyan fotó ellen

Philipp Schmitt német dizájner megálmodta a világ első fényképezőgépét, ami biztosan nem engedi, hogy a sokadik ugyanolyan nyaralós fotóra pazarold az idődet.Az ügyes szerkezet ugyanis nyomban morogni kezd, ha a fotós mégiscsak megpróbálná.

HONNAN JÖTT AZ ÖTLET?

A fényképezőgép, mint olyan, nem mai találmány, így a fotózásról is nehéz újat mondani. Egy azonban biztos: ha az ember valamilyen nevezetesség környékén téblábol, és történetesen akad nála bármi, amivel fényképezni lehet, ott holtbiztos, hogy fotózni is fog. Egyszerűen nem tudjuk megállni, hogy ne készítsük el a százezredik fényképet a pisai ferde toronyról, a Lánchídról vagy épp valamelyik tengerpartról.

 

Ez a dolog üthetett szöget Philipp Schmitt német dizájner fejében is, és úgy gondolta épp ideje megváltani a fotós világot és nemet mondani a tucat képek garmadájára. Ennek hatására született meg a Camera Restricta, amely valóban új színt vihet a „hipsterfotók” ellaposodott egyen albumaiba.

 

MI AZ A CAMERA RESTRICTA?

A Camera Restricta esetében kissé csalóka lehet a fényképezőgép megnevezés. Tulajdonképpen egy okostelefonról van szó, amit egy fényképezőgép házába rejtettek. Itt jegyezhetjük meg külön érdekességként, hogy maga a ház háromdimenziós nyomtatással készült, ami aztán tényleg igazi hipster életérzést kölcsönöz a masinának.

 

HOGYAN MŰKÖDIK?

 

Ejtsünk pár szót magáról a működési elvről is, hiszen ebben rejlik a gép igazi újdonsága. A fényképező a GPS koordinátáink alapján belövi merre is kószálunk a nagyvilágban, és éppen mit készülünk lefényképezni. Ezek után az interneten a Flickr és a Panoramio adatbázisában felkutatja, hány jobb sorsra érdemes fotósnak sikerült már azon a helyen elkészítenie élete fotóját. Ha balszerencsénkre ilyen képből 35-nél többet talál a rendszer, akkor a kamera lezár, és hangos morgással közli velünk, hogy ezt a helyszínt felejtsük el, van már róla elegendő kép a világhálón, nincs szükség egy ezeregyedikre.

 

Persze ez még csak egy prototípus, a koncepció mondhatni kiforratlan. Ugyan a kamera figyelembe veszi a helyzetünket, de hogy mi is lenne a fotónk tárgya azt már nem. Tehát nem képes érzékelni, hogy valóban az Eiffel-toronyról szeretnénk-e elkészíteni a sokmilliomodik fényképet, vagy épp a mellette verekedő galambokat akarjuk megörökíteni az utókornak.

 

A másik probléma az lehet, ha hasonlóan sokat fotózott helyen szeretnénk például családi képet készíteni. Hiába nem a Parlament lenne a kép középpontjában, hanem annak szereplői, a kép így sem készülhet el. A Kossuth Lajos tér fényképezettségéből kiindulva pedig igen sokáig bolyonghatnánk a környéken mire készülhetne akár csak egyetlen fotó is.

 

TE HASZNÁLNÁD?

Mindent összevetve üde színfoltnak ígérkezik a Camera Restricta, hibái ellenére is. Dicséretes a törekvés az internetet elárasztó egyenfotók felszámolására. Én személy szerint kíváncsian várom milyen fogadtatása lesz, ha esetlegesen kilép a prototípus státuszból. Ha mást nem is, annyit már most is elért, hogy a továbbiakban kétszer meggondolja az ember, hogy biztosan szeretne-e lefényképezkedni az összes útjába kerülő templom előtt, vagy inkább előveszi a kreatív énjét és egy tényleg érdekes helyszínen kattintja el élete nagy fotóját.

 

Pethő György

 

Képek forrása:

http://www.designboom.com

https://www.flickr.com/photos/snowpeak/

https://www.flickr.com/photos/128699530@N03/

https://www.slrlounge.com/wp-content/uploads/2015/09/CameraRestricta4.jpg

https://www.flickr.com/photos/majorlazor/

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Publié: Mer., 13/01/2016 - 13:41


Tweet Button: 

Liens connexes


Info for young people in the western balkans

Besoin d'aide ou de conseils ?

Poser une question