Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Egy napra az Európai Parlament képviselője voltam

Sokáig nem foglalkoztatott a politika, nem figyeltem az EU eseményeit, pedig tudtam, hogy fontos lenne tisztában lennünk azzal, hogy mi zajlik körülöttünk. Mindez akkor változott meg, amikor magam is részt vettem egy parlamenti ülésen.

Online középiskolai verseny: Euroscola

 

Még középiskolás voltam, amikor először hallottam az Euroscola programról. Ez egy középiskolák számára meghirdetett verseny, melynek győztese lehetőséget kap arra, hogy 24 diákjával ellátogasson az Európai Parlamentbe, Strasbourgba, ahol részt vehet az Európa Napon, valamint négy nap alatt bejárja Európát.

 

Az Európa Nap strasbourgi programjai

 

Az Európa Nap keretében egy napra ötszáz európai diák képviselte az Unió 28 tagállamát a virtuális parlamenti ülésen, ahol törvényjavaslatokat hozhattunk, és fogadhattunk/utasíthattunk el hat témában. Egy napra parlamenti képviselők lehettünk.

 

Egészen különös érzés volt. Egészen addig sosem foglalkoztam az Európai Unió tevékenységével, míg meg nem hirdették ezt a versenyt. Sosem gondoltam, hogy egyszer leülhetek a hatalmas fekete fotelekbe, a kék bársonnyal borított asztalokhoz, oda, ahol országaink képviselői az életünket meghatározó, mindennapi kérdésekben döntenek.

 

A délelőtt folyamán Marc Tarabella, az Európai Parlament belga képviselője köszöntött bennünket, és ismertette, hogy pontosan mivel foglalkozik az Európai Unió, milyen kérdésekről dönt éppen a parlament, majd pedig feltehettük neki saját kérdéseinket. A diákok sok érdekes kérdéssel készültek, például érdeklődtek a migrációval, illetve a környezetvédelemmel kapcsolatban.

 

 

Ebéd után a hat különböző témával foglalkozó csoportok külön üléstermekbe vonultak, hogy megvitassák az aktuális problémákat, és javaslatokat hozzanak a megoldásukra. Szavazással képviselőt választottunk diáktársaink közül, hogy ő álljon ki, és terjessze elő javaslatunkat. Ezzel kapcsolatban bárki szabadon tehetett fel kérdést, majd szavazással döntöttünk arról, hogy elfogadjuk vagy elutasítjuk a javaslatokat.

 

Amiről szó esett

 

A diákok kreativitása határtalan volt. A hat feldolgozandó téma között szerepelt a környezetvédelem és a megújuló energiák kérdése, azaz, hogy hogyan mozdítható elő a fenntartható fejlődés. A második a biztonság és emberi jogok témája: mi az álláspontunk azzal kapcsolatban, hogy korlátozhatók-e az emberi jogok, ha a biztonság forog kockán?

 

Foglalkoztunk európai fejlesztéspolitikával is, azaz hogy milyen segítséget tud nyújtani az Európai Unió például a harmadik országok fejlesztésében. Előkerült a migráció kérdése, mely akkor épp rendkívül aktuális volt. Ez a téma volt a leginkább megosztó az ülések során, mert mindenki eltérően vélekedett arról, hogy hogyan kezelhető a migráció, és hogy hogyan oldható meg a harmonikus beilleszkedés az európai társadalomba.

 

 

Hasonlóan érdekes témának tartottuk még a fiatalok foglalkoztatását, azaz az EU által kínált lehetőségek a munkakeresésben. Megvitattuk, hogy szerintünk milyen intézkedéseket kellene hoznia a tagállamoknak és az Uniónak, hogy hatékonyabban valósulhasson meg a fiatalok foglalkoztatása. A hatodik kérdés pedig Európa jövője volt: milyennek képzeljük Európa jövőjét? Itt főként arról beszélgettünk, hogy milyen kapcsolatra kellene törekednie Európának a szomszédos országokkal, és milyen a számunkra (vagyis a fiatalok számára) ideális Európai Unió.

 

Mit tanultam ezen a napon?

 

Azt, hogy igenis, fontos tisztában lennünk és foglalkoznunk a bennünket körülvevő problémákkal, és hogy bátran merjük hallatni a hangunkat, hiszen a saját jövőnkről van szó. Érdemes elgondolkodni: neked mi a véleményed ezekben a kérdésekben?

 

Gerencsér Nikolett

 

Képek: Európai Parlament Flickr-oldala

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.