Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Munkanélküliség és fiatalok: mi a helyzet Európában?

Bár úgy tűnhet, hogy „a 20 éveseké a világ”, sokan mégis nehezen tudják megragadni a kínálkozó munkalehetőségeket: Európában közel 6 és félmillió 15 és 24 év közötti fiatal se nem tanul, se nem dolgozik. Keressük a válaszokat a kérdésekre!

Néhány országban a fiatalok munkanélküliségi aránya akkár a 40%-ot is elérheti, és az uniós átlag a fiatalokra nézve kétszerese is lehet a teljes munkanélküliségi rátának. Ezzel együtt jelentkezik a munkaerőhiány és a nehezen betöltött álláshelyek. Minden nemzet gazdaságában más oka lehet annak, hogy a munkaerőpiac miért nem passzol a betöltendő állásokhoz, de általában a nem megfelelő készségek, a gyenge mobilitási lehetőségek/hajlandóság vagy az alacsony bérek tartoznak ide.

 

Megoldási kísérletek az Unión belül

 

A Youth Guarantee (vagyis Ifjúsági Garangiaprogram) azért jött létre, hogy minden fiatal maximum 4 hónappal az után, hogy munkanélkülivé vált, kapjon állásajánlatot, lehetőséget további oktatásra vgy szakmai gyakorlatra. Ennek a programnak az alkalmazását minden egyes tagállam elfogadta egy Tanács általi 2013-as ajánlással. 2014 óta több mint 3.5 millió fiatal regisztrált a programra és kapott valamilyen ajánlatot.

 

Ha a fiatalabb generáció foglalkoztatásáról beszélünk, a cél közel sem az, hogy mindenki dolgozzon. Ez a Bizottság terveiben, az Investing in Europe’s Youth csomagban is megmutatkozik. Ennek a csomagnak része a jobb munkalehetőségek elérhetővé tétele is, de nem csak ennyi.

 

 

Az Erasmus+ program kihasználtságát is növelni kell, túl a legnépszerűbb formáján a felsőoktatási cserén. Azok a fiatalok, akik már nem vesznek részt oktatásban, ugyanúgy részt vehetnek külföldi szakmai gyakorlatokban, képzésekben, ami egyszerű gondolatnak hangzik, de nem él elég élénken azoknak az milleniumiaknak vagy Z generációsoknak a tudatában, akik a szakképzést és munkát választják, és nem vesznek részt felsőoktatásban. Ugyanebbe a megoldáscsomagba tartozik a fiatalok részvételének növelése, akár EVS (Európai Önkéntes Szolgálat) vagy a European Solidarity Corps-on keresztül. Ezek azoknak lehetnek  megfontolandó megoldások, akik tapasztalatot szeretnének szerezni, de nem munka vagy tanulás mellett, hanem önkéntes munka keretében.

 

Ahhoz, hogy első kézből kaphassunk választ a fent már meglebbentett kérdésekre, Rácz Zsófiát kérdeztem, aki az elmúlt egy év alatt, mióta Magyarország ifjúsági ENSZ küldötte lett, nap mint nap a fiatalok helyzetével foglalkozik, különös tekintettel a munkavállalási lehetőségekre.

 

Hogy látod a – számomra – meglepő statisztikát, mely szerint közel 6 és fél millió európai fiatal nem vesz részt oktatási programban, és nem is dolgozik?

 

A NEET (not engaged in education or training) fiatalok helyzetének vizsgálata tipikusan 21. századi “tudomány”. Most már nem csak azt kutatják, hogy a fiatalok hány százaléka munkanélküli, hanem hogy kik azok, akik semmilyen képzésben és oktatásban nem vesznek részt annak érdekében, hogy az általad említett meglepő számadat csökkenjen. Mivel azonban a NEET jelenség korunk “betegsége”, véleményem szerint nem elég, hogy ezeket a fiatalokat egyszerűen nihilistának bélyegezzük meg, meg kell vizsgálnunk, hogy melyek voltak azok a társadalmi vagy gazdasági tényezők, amelyek előidézték ezt a helyzetet.

 

Mik lehettek szerinted ezek a tényezők? Úgy tűnik, mintha csak úgy dobálnák utánunk a lehetőségeket a különböző programokon keresztül. Szerintem például nagyon sokaknak fogalma sincs arról, mennyi lehetőség lenne utazni, továbbképezni magukat, vagy szinte akármit csinálni akárhol.

 

Én sem gondolnám, hogy a lehetőségek hiánya lenne az, ami előidézi ezt a problémát. Tapasztalataim szerint ma már sokkal inkabb azzal a helyzettel állunk szemben, amelynek angol megnevezése: “qualifications mismatch”. Ez a kifejezés arra vonatkozik, amikor a fiatalok nem olyan oktatásban részesülnek, amely felkészítené őket arra, hogy jövőbeli munkahelyükön megállják a helyüket. Ez a jelenség általános kiábrándultsághoz vezet, és a fiatalok azért nem akarnak tanulni vagy képzésben részt venni, mert egész egyszerűen nem látják annak értelmet jövőjük szempontjából.

 

Mit lehet tenni mindez ellen?

 

Nemzetközi szinten a probléma megoldására a legnépszerűbb javaslat a non-formális oktatás bevezetése és népszerűsítése, hiszen be kell látnunk, a legtöbb oktatási rendszer jelenleg nem áll készen arra, hogy érdemben reagáljon a 21. század kihívásaira.

 

A leghatékonyabb megoldás (amelyre mar számos jó példa létezik) egy személyreszabott mentorprogram létrehozása lehet, amely végigkíséri a fiatalokat tanulással töltött éveik alatt és gondoskodik annak a monitorozásáról, hogy tanuljanak, méghozzá azt és úgy, ahogyan abból majd a jövőben profitálni tudnak.

 

Ha ilyet szabad kérdezni (és nem titkos információ), akkor nálatok az EMMI-ben van erről szó? Milyen kezdeményezések, próbálkozások vannak?

 

Természetesen az oktatáspolitikaert felelős döntéshozók napi szinten foglalkoznak ezzel a problémával, hiszen az az ország és mindannyiunk érdeke, hogy olyan fiatalokat neveljünk fel, akik amellett, hogy a tárgyi tudást elsajátítják, azt a gyakorlatban is alkalmazni tudják.

 

 

Bár az új NAT tartalma még mindannyiunk számára rejtély, az szinte biztos, hogy átfogó oktatáspolitikai reformról még korai lenne beszélni. Tapasztalataim szerint az EMMI jelenleg arra helyezi a legnagyobb hangsúlyt, hogy megkönnyítése a fiatalok számára a tanuláshoz szükséges feltételek biztosítását, itt lehet példaként megemlíteni az ingyenes nyelvvizsgát (amelyről bővebb információt itt találtok – a szerk.), hiszen köztudott, hogy ha valamiben, akkor az idegen nyelvek tanulásában igenis van még mit fejlődünk nekünk, magyaroknak.

 

Kőszegi Anna

 

Képek: Pixabay, Pexels, Freepik

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: p., 27/07/2018 - 14:01


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!