Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Új munkakörök 2. – Kapcsold ki az agyad, hogy vissza tudd kapcsolni!

Érezted már úgy, hogy bár hazaértél, és sok szabadidős program közül választhattál, valahogy nincs kedved egyikhez sem? Ráadásul kizárólag az iskolai vagy munkahelyi gondokra tudtál gondolni? Akkor szükséged van egy kis mindfulnessre!

Minden egy tornaórán kezdődött…

 

Emlékszem, egyszer a gimnáziumi tornaórán valami készült: a szokásos feladatok helyett matracokat terített le a tornateremben a tanárunk és egy ismeretlen valaki. Aztán megtudtuk, hogy autogén tréning következik: én persze szkeptikusan végeztem a gyakorlatokat. Értettem ugyan, miért jó elképzelni, hogy a kezem belesüpped a talajba (az agy kikapcsol, a gondolatok nem kavarognak), de gyakorlati hasznát még nem láttam.

 

Bevallom, ma is kissé kétkedve olvasok a hasonló módszerekről, de ma aktív munkavállalóként vagy akár korábban egyetemistaként már sokkal jobban tudatosult bennem a relaxáció és hasonló módszerek elméleti és gyakorlati haszna. Nem olyan jó érzés, ha hazaérve olyan gondolatok kavarognak a fejemben, mint hogy „vajon mennyi időbe kerül majd kijavítanom 16 dolgozatot”, vagy „kiknek kell feltétlenül kiküldenem reggel egy e-mailt, hogy ne legyen sértődés a dologból?”

 

Mert néha meg kell állni, le kell lassulni, tudatosítanunk kell magunkban, hogy melyik élethelyzetben milyen hozzáállásra van szükség, hogyan kezelhetjük eredményesen a stresszt, és így tovább. Éppen ezért tartják fontosnak egyes szakemberek, hogy az iskolában is bevezessenek hasonló foglalkozásokat, mi több, egyes egyetemeken, mint pl. a BME-n már tartanak pozitív pszichológia és önfejlesztés kurzusokat is, míg az ELTE pedagógia és pszichológia karán egész kutatócsoport foglalkozik a témával!

 

Hogy otthon aludni is tudj, ne csak dolgozni: mindfulness-trénerek előnyben!

 

Persze sokkal valószínűbb, hogy ti is a munka világába kerülve találkoztok majd hasonló, ún. mindfulness tréningekkel. Próbáljatok nem olyan szkeptikusan hozzáállni a dologhoz, mint ahogy én tettem ezt annak idején. Tegyük fel, a mélyvízbe dobva máris rengeteg határidős feladattal kell megküzdenetek. Mit mondana erre egy mindfulness-oktató? Horváth Ágnes tréner szerint „A mindfulness önmagában nem csinál kevesebb feladatot nekünk – csupán segít egy másik perspektívából rálátni a dolgokra. A rendszeresen meditálók be tudnak építeni pár perc lelassulást a napjukba, így kevésbé szippantanak be a feladatok.”

 

Láthatjuk tehát, hogy a mindfulness-t követve könnyebbé válhat a feladatok kezelése, de ahogy más területen, itt is fontos a gyakorlás. Meg kell tanulnunk sorrendet felállítani a teendők között, tudnunk kell munka közben is relaxálni, elengedni a magánéleti gondokat – egyszóval nagyon sok lelki tehertől segít megválni a mindfulness, ami egyébként egyáltalán nem egy időkezelési technika tréning!

 

 

Egy másik nehézség, amivel valószínűleg a legtöbben találkozunk nap mint nap, a több felületen való jelenlét. Vajon hogy értem ezt? Hát, csörög a telefon, közben valaki vár a segítségünkre-válaszunkra, lehet, hogy a közösségi média felületeken is jelen kell lennünk – és valljuk be, ez utóbbi nagyon elvonhatja a figyelmünket a többi feladattól. Bezzeg régen nem kellett ennyifelé figyelni, nem is csoda, ha a társadalom „kitermelte” a mindfulness-szakértőkéhez hasonló munkaköröket. Szerintem mind egyetérthetünk abban, hogy a fenti jelenségeken nem árt változtatni, vagy legalábbis csökkenteni az efféle multitaskingot. Ezért ha nincs is jelen a tréner, mi magunk is gyakorolhatjuk a mindfulness alapjait ilyen szituációkban is!

 

Hogyan legyek tréner?

 

Akárcsak a coach-ok esetében, akikről ebben a cikkben olvashattok bővebben, mindfulness-es is nagyon sok foglalkozású emberből lehet, és valószínűleg szerencsés is, ha valaki nem rögtön mindfulness trénerként kezdi a felnőtt életét, hanem más területen is tapasztalatot szerez.

 

Gyakran pszichológusok vagy jógaoktatók választják ezt a mesterséges, de ahogy a coachoknál is, itt sincs kizáró ok. Sőt, ma már egy komoly, hat éves képzést is elvégezhetnek a terület iránt érdeklődők, hiszen a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület akkreditált programjára is jelentkezhetnek a feltörekvő „lélekedzők”.

 

Szóval: lehet, hogy találtunk nektek egy új szakmát? :) Írjatok nekünk, ha részt vesztek ilyen képzésben, vagy ismertek valakit, aki ilyen munkakörben dolgozik!

 

Horváth Dóra

 

 

Képek: Pixabay, Freepik

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!