Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Job hopperek: a gyakori munkahelyváltás az új Y-generációs trend?

Mi határozza meg az Y generáció munkavállalási szokásait? A több éves munkahelyi elköteleződést felváltotta a változás igénye. A fiatalok munkahelyhez való viszonya mára átalakult. Most megtudhatjátok, miért, és mihez vezet ez a jövőben!

Milyen munkahelyet választanak a fiatalok?

 

A kérdés nagyon egyszerűnek tűnik, de több kutatásból is kiderült, hogy a mai fiatalok munkavállalásának kedvét nagyban meghatározza a munkáltató attitűdje, a munkahelyi környezet és a tanulási fejlődési lehetőségek. Ezek a szempontok még a fizetésnél is előrébb állnak. Az is kiderült, hogy a fiatalok többsége nem a tanult szakmájában, megszerzett diplomájával helyezkedik el.

 

Ez a jelenség nem csak Magyarországon megfigyelhető jelenség, hanem általában is igaz az európai fiatalokra. Ennek okát pontosan nem tudjuk, de feltétezhető, hogy az iskolapadban tanultak nem feltétlenül életszerűek a gyakorlatban.

 

Itthon vagy külföldön?

 

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ma a fiatalok mobilitási lehetőségei a külföldi munkavállalási kedvet is megnövelik. Többen indulnak el kalandból vagy a jobb életszínvonal reményében külföldre. A legnépszerűbb helyszínek   között szerepel az Egyesült Királyság, Németország és az utóbbi időszakban a skandináv országok is vonzó helyekké váltak. Többen haza is térnek, de van,aki kint találja meg a számításait. A 2016-os Magyar Ifjúságkutatás szerint egyre több fiatal tervez külföldön dolgozni: minden harmadik  15–29 éves fiatal tervezi, hogy külföldön tanul vagy vállal munkát.

 

Multi vagy startup?

 

A nagyvállalatok az élen járnak abban, hogy barátságos, családias munkakörnyezetet alakítsanak ki a munkavállalók számára. Gondoljunk csak a játékosított Google-irodákra, a Prezi-irodára vagy a hozzájuk hasonló cégekre, amelyek  előtérbe helyezték a munkatársak kényelmét és inspiráló tereket álmodtak meg. Az Y valamint a Z generáció tagjai számára ezek a terek a legcsalogatóbbak. Minden fiatal vágya lehet egy olyan helyen dolgozni, ahol az ebédidőben lehet pingpongozni, csocsózni, billiárdozni, lehuppanni egy kicsit a munkatársakkal a a babzsákokra, vagy éppen lecsúszdázni a egyik emeletről a másikra. A berendezési tárgyak színei, formái meghatározzák a munkavállaló hangulatát, kedvét, hiszen egy nem klasszikus fehér irodai falakkal berendezett helyen sokkal szívesebben dolgozik az ember.

 

 

Ugyanakkor sok fiatalban ott van egy kis Zuckerberg is, aki a kollégiumi szobából indította a mára már óriásira növekedett Facebookot.  A világsikerű startup, azaz kis ötletből sikeressé váló) vállalkozások nagy része egy garázsból (vagy hasonlóan kis helyiségből és ötletből) indult, a tulajdonosok fiatalok voltak ötletekkel és nagy álmokkal tele.  Az Y és Z  generációs fiatalok tehát gyakran nagy alkotókedvvel rendelkeznek, kockázatvállalók, és az álmaikért keményen tudnak dolgozni.

 

Gap year

 

A munkahelyváltás egyik oka lehet, ha a valaki tart egy úgynevezett gap year-t („szünetelő évet”), amikor – általában egy évre ‒  kiszakad a hétköznapokból általában, és valami teljesen mást csinál az életében, például elmegy önkénteskedni, beutazza a világot, vagy dolgozni indul work and holiday vízummal. Két munkahely-váltás között ideális megoldás, és több esetben társadalmi haszna is van.

 

 

Menyi időt töltenek egy munkahelyen a fiatalok? Ki számít job hoppernek?

 

A job hopper az a személy, aki sűrűn váltogatja a munkahelyeit, akár egy éven belül is több pozíciót betölt. Mindennek természetesen megvannak az előnyei és hátrányai is. A job hopper nem feltétlenül jelenti azt, hogy valaki nem találja a helyét; épp ellenkezőleg, nyitott, tudatos, magabiztos és nem fél a váltástól. Össze is gyűjtöttük nektek a job hopper magatartást és általában a munkahely-választást meghatározó legfontosabb tényezőket.

 

A tíz legfontosabb szempont a munkahely megválasztásánál:

  1. Fejlődési lehetőség
  2. Jó társaság
  3. Otthonos környezet
  4. Internetelérés
  5. Innovációra való lehetőség
  6. Rugalmas munkaidő
  7. Karrierépítési lehetőség
  8. Motivációs rendszer
  9. Továbbképzések, tréningek
  10. A munka és a magánélet egyensúlya

 

A fiatalok munkaerőpiaci mobilitása megnőtt, a jövőben a munkáltatók is kénytelenek lesznek ehhez alkalmazkodni, és akár szeretik a job hopper jelenséget, akár nem, fel kell készülni mind jelentősebb jelenlétükre.

 

 

Holczer Mónika

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

 

Képek: Freepik, Freepik, Flickr, FlickrFreepik

Közzétéve: sze., 16/05/2018 - 16:58


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!