Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Eurodyssée program – szakmai gyakorlat Európában

Az Eurodyssée (magyarosabb írásmóddal Eurodüsszeia) program több mint 25 éve kínál fizetett szakmai képzési tanfolyamokat a fiataloknak, akik hazájuk határain kívül, másik európai régióban gyarapíthatják tapasztalataikat és ismereteiket.

 

Az Eurodyssée azoknak a 18–30 éves fiataloknak hivatott képzési lehetőséget biztosítani, akik a programban részt vevő régiók valamelyikében élnek. A szakképesítés nem jelent követelményt, a szervezők a beérkező jelentkezések alapján „boronálják össze” a jelentkezőket és a gyakornoki helyet kínáló vállalkozásokat. A pályázókkal szemben azonban elvárás, hogy rendelkezzenek valamilyen iskolai képesítéssel (szakképzettséggel, felsőoktatási végzettséggel), és hogy legalább alapfokon beszéljenek egy idegen nyelvet.

 
A szakmai gyakorlat időtartama 3–7 hónap. A gyakornokok a program keretében nyelvtanfolyamon vehetnek részt, a fogadó országban biztosításban részesülnek, ezen túlmenően havi juttatást vagy fizetést, a gyakorlat végén pedig képzési oklevelet kapnak.

 

Hogyan lehet jelentkezni?

 
A jelentkezés egyszerű, mindössze három lépésből áll:
 
1.A régiók listája segítségével nézz utána, hogy a lakhelyed szerinti régió ténylegesen részt vesz-e a programban – Te ugyanis csakis ebben az esetben pályázhatsz.
 
 
2. Hozd létre saját profilodat.
 
 
3. Tekintsd át az összes gyakornoki lehetőséget, és válaszd ki azt, amelyik a leginkább Neked való.
 
 
„Életemnek erre a szakaszára mindig az Eurodyssey program jóvoltából megszerzett felejthetetlen élmények fognak emlékeztetni. A kint töltött időszak alatt sokkal érettebbé váltam. Új kultúrákkal ismerkedtem meg, új barátokat szereztem, és elsajátítottam egy új nyelvet is. Sokat utaztam, gyönyörű helyeken jártam, és sok nagyszerű emberrel találkoztam. Mindig nagy szeretettel fogok emlékezni Spanyolországra, Valenciát pedig egy életre a szívembe zártam!Minden fiatalnak azt tanácsolom, hogy használja ki ezt a remek lehetőséget. Természetesen a szakmai gyakorlat nem sétagalopp. Akadnak majd nehézségek, amiket le kell győznöd, de hát nyomás alatt nő a pálma, nem? Ez egy olyan lehetőség, amit nem szabad kihagyni.”   Andreia Tavares (Portugália) 2009-ben vett részt szakmai gyakorlaton Spanyolországban, Valencia Autonóm Közösségben.
 
 

A szakmai gyakorlat alatt

 

Gyakornokként támogatást vagy fizetést kapsz majd annak függvényében, hogyan működteti a fogadó régió az Eurodyssée programot.

 
A kinttartózkodás során a fogadó régió programkoordinátorai segítenek abban, hogy beilleszkedj, és megismerkedj a helyi kultúra szépségeivel. Ennek érdekében látogatásokat, kirándulásokat és más eseményeket szerveznek majd a számotokra.
 
 
Ne felejtsd el, hogy a szakmai gyakorlat végeztével beszámolót kell készítened a kint töltött időről. Ha nem írod meg a beszámolót, lehet, hogy nem kapsz gyakornoki oklevelet.

Közzétéve k., 18/06/2013 - 20:28
Utolsó frissítés csü., 23/01/2014 - 16:01


Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!