Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Ne érezd idegennek magad az idegen nyelvű állásinterjún!

Egy állásinterjút sokféleképpen elemezhetünk, a felkészülést portálok és kiadványok segítik. De mit tudunk arról, milyen módon méri a munkáltató, milyen szinten beszélünk egy idegen nyelvet? Bemutatjuk, hányféle módszerrel találkozhatsz.

A fiatalok egy része bevallottan azért tanul idegen nyelveket (főként angolt és németet), mert arra a későbbi munkába állást megkönnyítő segítségként tekintenek (bővebben itt, 3. oldal), – ez pedig eléggé erős motiváló erőnek tűnik. Mindez azért is fontos, mert egyre több munkáltató iktat be valamilyen idegen nyelvű tesztet is a személyes vagy telefonos/videós állásinterjúba. Ennek oka, hogy már szinte az összes munkahelyen elvárás egy idegen nyelv legalább társalgási vagy tárgyalási szintű ismerete – főleg annak tükrében, hogy a már valamilyen munkahelyen alkalmazott felnőttek nagyobb arányban beszélnek legalább egy idegen nyelven, mint a még nem alkalmazottak, ezért a nyelvtudás versenyelőnyt jelent. (Természetesen ez a munkakörtől- és szektortól is függ.) Ha ezért (is) tanulsz valamilyen idegen nyelvet, és magadra ismertél, olvass tovább bátran!

 

Ha a jövőben tervezel munkakeresésbe kezdeni, vagy már be is hívtak egy állásinterjúra, több váratlan fordulatra is érdemes felkészülni. Kérdezhetnek meglepő kérdéseket, lehet, hogy képek alapján kell asszociálnod, de megeshet, hogy az addig magyarul beszélő interjúztató hirtelen átvált angolra. Akár ilyen váratlanul történik, akár előre jelzik, hogy lesz egy idegen nyelvű része is az interjúnak, fontos előre tisztában lenni azzal, milyen módon „vizsgáztathatnak” ilyen szituációban. És ne feledd, ez más, mint egy klasszikus szóbeli nyelvvizsga szituáció – nem ismételheted meg a vizsgarészt, ha elsőként nem sikerült átmenned a vizsgán.

 

Az alapvető ismeretek és készségek az előtérben: a beszéd a siker kulcsa?

 

Bizonyos munkáltatók leginkább arra kíváncsiak, milyen alapvető idegen nyelvi ismeretekkel rendelkezel, ezért ma már a nyelvvizsga bizonyítványt sem nagyon kérik el. Arra kíváncsiak inkább, hogy érthetően fogalmazol-e, tudsz-e spontán módon beszélni – egyáltalán, tudod-e alkalmazni az elméletben meglévő szóbeli képességeidet a gyakorlatban is. Ez főként a több verbális kommunikációt igénylő munkakörökben elvárás, így ha ezen a területen keresel munkát, nem árt felkészülni az ilyen típusú interjúkra.

 

Előfordulhat, hogy közben a kreativitásodat is tesztelik, például mutatnak egy egyszerű képet, amelyről beszélned kell, vagy ki kell találnod egy történetet – persze ekkor sem várnak tőled csodát, és nem kell ott helyben előállnod egy blockbuster film forgatókönyvével. A lényeg az összefüggő, folyamatos beszéd.

 

Az effajta egyéni, szóbeli feladatok időnként csoportos formákban is megjelenhetnek – ekkor nemcsak neked kell egyedül beszélned, hanem kérdéseket tehetsz fel a többi jelöltnek, amelyekre ők válaszolnak, vagy előre megadott szituációkat kell megoldanotok. Nem is annyira más, mint egy szóbeli nyelvvizsga, így legalább ismerős terepen mozoghatsz!

 

Más esetben telefonon hívnak fel, és a beszélgetés egy része vagy egésze idegen nyelven folyhat. Ekkor arra kíváncsi az interjúztató, hogyan kommunikálsz úgy, hogy fizikailag nem tartózkodtok ugyanott. Ebből kiderül, tudnál-e külföldi ügyfelekkel telefonon kommunikálni, illetve mennyire vagy magabiztos a gyors válaszokat igénylő helyzetben.

 

Szeretsz fogalmazni? Akkor lehet, hogy írásos feladatmegoldást várnak majd tőled!

 

Más pozíciók estében inkább az írásbeli készségeidre lesz szükség, ezért nem meglepő, hogy egyes cégeknél a tudásodnak inkább ezt a részét tesztelik. Elképzelhető, hogy írnod kell majd egy idegen nyelvű próba e-mailt egy képzeletbeli ügyfélnek vagy partnernek, ha az általad választott cégnél ilyen módon zajlik a kapcsolattartás, de az is lehet, hogy egy levelet kell majd fogalmaznod. Jó ötlet lehet ilyenkor, ha átnézed, milyen hivatalos levél- és e-mail típusok léteznek, és azoknak melyek a fő részei, szerkesztési szabályai.

 

Írásbeli készségeidet ugyanakkor fordítási feladattal is mérhetik: ez akkor jöhet jól, ha a munkád során a nyelv és akár egyes szakszavak alapos ismeretére lesz szükséged. Valljuk be, ennél jobb módszer alig létezik, hogy a munkáltató (és te is) megbizonyosodjatok arról, valóban neked való-e egy ilyen jellegű pozíció.

 

Akkor sem kell meglepődni, ha egy szintfelmérő tesztet íratnak veled – ez is egy lehetséges módszer, de egyelőre kevésbé elterjedt. És hogy miért alkalmazzák? Valószínűleg azért, mert az elméleti nyelvtudáson kívül képet kapnak arról is, hogyan tudod beosztani az idődet, mennyire bírod az időkorlátozással járó stresszt, és mennyire tudsz koncentrálni az egymás után következő sok kérdés megválaszolásakor.

 

Összevetve tehát: először is gondold végig, melyik munkakörhöz melyik típusú állásinterjú passzol, majd ezután kezdődhet a nyelvi felkészülés, gyakorlás, ráhangolódás is. 

 

Horváth Dóra

 

Kép: Merio Pixabay

Közzétéve: h., 12/06/2017 - 17:12


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!