Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Távmunka diákként

Egyre „mainstream”-ebb a távmunka, de sokan azt hiszik, ekkor nem is igazán kellene dolgozni, hiszen nem kell sehova bejárnia, ami koránt sincs így; bizonyos esetekben sokkal keményebben kell dolgozni, vagy jobban kell koncentrálni.

Főiskolásként, egyetemistaként folyamatosan idő és pénz szűkében vagyunk, ezen pedig minduntalan megpróbálunk változtatni. Az álláskeresés fontossága sokak számára nem kérdéses, de hogy milyen lesz a választott munka, nem mindegy. Jó lenne például, ha a munkahelyre történő bejárással, beutazással is időt spórolnánk meg, tehát a lehető legközelebb lenne a lakhelyünkhöz. De mi lenne, ha egyenesen a lakhelyünk lenne a munkahelyünk is?

 

A távmunka feltételei

 

A távmunka elképzelésének megvalósítása korántsem lehetetlen, de mielőtt belevágnánk, mérlegelnünk kell a lehetőségeinket, például hogy megvannak-e a megfelelő eszközeink otthon, amelyek a munka elvégzéséhez szükségesek; van-e elég helyünk; és tudunk-e nyugodtan a munkára koncentrálni. Ez utóbbi megszervezése például egy kollégiumi szobában esélytelen. További fontos szempont, hogy ha már van munkánk, beleegyezik-e a főnökünk, hogy mostantól otthonról dolgozzunk, és ha nincs, akkor van-e olyan munka, amit szívesen elvállalnánk.

 

Fontos saját személyiségünkkel is tisztában lenni. Van, aki csak akkor tud igazán haladni, ha munkatársak veszik körül. Ők motiválják is a munkában, de adott esetben segítséggel és tanácsokkal is szolgálhatnak. Emellett persze, ha olyan munkát szeretnénk, ami megköveteli a folyamatos kapcsolattartást ügyfeleinkkel, vagy kifejezetten az emberekhez kötődik, akkor ne is gondolkodjunk otthonról végezhető állásban; ezt nem nekünk találták ki.

 

Miylen lehetőségek állnak rendelkezésre jelenleg?

 

Nagy vonalakban pedig ezek lennének az otthonról végezhető, semmi különösebb végzettséget nem igénylő munkák a piacon: lehetünk „levéltovábbítók”; fordíthatunk különféle szövegeket; vagy beléphetünk gazdasági és utazó-közösségekbe, ahol további tagok bevonásából jutunk jövedelemhez. Kérdőívek kitöltéséért is juthatunk némi pénzhez, itt is sokat érnek a további, általunk „becsábított” személyek.

 

Emellett lányoknak (és az ilyen terület iránt érdeklődő fiúknak) ott van még a kozmetikumokkal kapcsolatos tanácsadóság és ennek válfajai, tehát ebben az esetben termékek terjesztésével, kapcsolatépítéssel foglalkozhatunk. Irodai munkák közül szintén válogathatunk, melyekhez csupán számítógépre, internetkapcsolatra és egy nyugodt, munkára alkalmas helyre van szükségünk, és már hozzá is láthatunk a pénzkereséshez otthonról.

 

Hernádi Anna

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: k., 22/11/2016 - 09:15


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!