Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Fiatal vállalkozó vagy? Ez a program Neked szól!

Sokan ismerik az Erasmus+ program nyújtotta lehetőségeket, amelyek idén új programmal egészültek ki. A fiatal vállalkozóknak szóló európai csereprogram (Erasmus for Young Entrepreneurs) a résztvevők nemzetközi tapasztalatszerzését segíti.

Ösztöndíjak, csereprogramok, önkéntes programok, tanulmányi utak, tréningek, szemináriumok –ezek az Erasmus+ program legismertebb lehetőségei. A fiatal vállalkozókat érintő új lehetőség újdonságnak számít a programon belül, ezért érdemes minél többet megtudni erről a kezdeményezésről, amely szakmai gyakorlati lehetőséget is kínál az érdeklődőknek.

 

Milyen lehetőségeket nyújt ez a kezdeményezés?

 

A programban részt vevők elsősorban kisvállalkozásoknál szerezhetnek szakmai tapasztalatot Európa szerte. A program célja, hogy a fiatal, ambiciózus vállalkozók jó, már hatékonyan működő gyakorlatokat ismerhessenek meg, melyeket később be tudnak építeni saját vállalkozásukba.

 

A külföldön eltöltött idő alatt olyan képességeiket fejleszthetik, melyek nagyban segíthetik vállalkozásuk fellendülését. A fogadó vállalkozások is új lendületet, ötleteket kaphatnak attól a fiataltól, aki egy másik országból érkezik, s ezzel magával hozza a saját üzleti kultúráját, mely gazdagíthatja a fogadó vállalkozást. Ez a csere tehát egy win-win helyzetet idéz elő, amiben mindkét fél csak gazdagodik és ezáltal új európai piacokat vagy üzleti partnereket, illetve eltérő üzletviteli módszereket fedezhetnek fel. Hosszabb távon mindkét fél előnyre tesz szert a széles körű hálózatépítési lehetőségekből, és előfordulhat, hogy hosszú távú üzleti partnerekként az együttműködés folytatása mellett döntenek (pl. vegyesvállalatok, alvállalkozói tevékenységek, megbízási viszony stb.).

 

A program résztvevői 

 

A programra azoknak a fiataloknak a jelentkezését várják, akik már korábban, az előző három évben elindították vállalkozásukat, valamint akik elkötelezetten dolgoznak saját vállalkozásuk sikeréért. A cserében nemcsak pályakezdő fiatalok vesznek részt, hiszen szükség van tapasztalattal rendelkező szakértő-segítőkre is. Ezért a résztvevők közé tartoznak azon tapasztalt vállalkozók, akik a programországokban kis- vagy középvállalkozás tulajdonosaként vagy működtetőjeként dolgoznak.

 

Bővebben a program megvalósulásáról és működéséről

 

Azok, akik végül bekerülnek a projektbe, 1-6 hónap hosszúságú tevékenységben vehetnek részt, tehát érdemes előre kalkulálni, belefér-e a pályázó idejébe egy ilyen hosszúságú tevékenységben való részvétel.

 

A programot a vállalkozások támogatásában jártas helyi kapcsolattartó pontokon keresztül az Európai Bizottság finanszírozza és működteti a programban részt vevő országokban (pl. kereskedelmi kamarák, induló vállalkozásokat támogató központok, inkubátorházak stb.). Tevékenységüket európai szinten a program támogatási irodája koordinálja. Ha  tehát érdekel az Európai Bizottság által támogatott és indított programlehetőség, akkor fordulj a helyi kapcsolattartó pontokhoz. A helyi kapcsolattartó pontok elérhetőségeit megtalálod a honlapon.

 

A csere folyamata

 

Első lépésként regisztrálj az online felületen. Ezután elérhetővé válik egy adatbázis, amely az új és fogadó vállalkozásokat tartalmazza. Ezt követően elindulhat a kapcsolatfelvétel, melyben a helyi kapcsolattartó pontok is segítséget nyújtanak. Részletesebb információ a programról itt érhető el: 

 

Sikertörténetek

 

Az ilyen fajta szakmai cserékhez kapcsolódóan is vannak már sikertörténetek, melyek megismerésével még több, a programmal kapcsolatos kérdésre választ kaphatsz. Magyarországról például Turóczi Anett tapasztalatairól olvashatunk, aki Olaszországban vett részt egy 5 hónapos cserén.

 

 Anett beszámolójából megtudhatjuk, hogy hazai borokkal foglalkozó startup cégét szerette volna fejleszteni, bővíteni, és ehhez kapott új ötleteket, tudást az olasz fogadó cégtől. A program során Anett belelátott a borkészítés folyamatába, megismerhette a kóstolás-eladás marketing módszerét, és azt is, hogyan kell kapcsolatokat építeni ezen a területen, amely majd nagyban segíti az üzletet a jövőben. Anett azon kívül, hogy alaposan megismerte a fogadó vállalkozás működését, a környező borkészítőkhöz is ellátogatott, így még jobban tudta szélesíteni látókörét.

 

Elmondható tehát, hogy a program tovább erősíthei az európai piac elemeinek összekapcsolódását, a tudás és tapasztalat cseréje pedig közvetlenül, rögtön megjelenhet a vállalkozások életében. Ez az újfajta szemlélet segíti az európai vállalkozások mobilitását, hálózatosodását, mely plusz erőforrást jelenthet a kis- és középvállalkozásoknak egyaránt.

 

Holczer Mónika

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: p., 14/10/2016 - 23:28


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!