Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Kalandra fel! EVS: Változtasd meg az életed!

Az Európai Önkéntes Szolgálat a fiatalok önkéntes társadalmi tevékenységekben való részvételét támogatja. A fiatalok intenzív tanulási lehetőséghez jutnak, és lehetőségük nyílik egy új ország és önmaguk jobb megismerésére is.

A fiatalok tevékenységét Európában és azon kívül támogató szervezet és az általa nyújtott élmények kapcsán Bodor Márkkal beszélgettem élményeiről, aki Belgiumban egy kalandparkban önkéntes.

 

Összefoglalnád nekünk röviden, mi is az az EVS? Miért vágtál bele? 

 

A rövidítés jelentése European Voluntary Service, azaz Európai Önkéntes Szolgálat. Ez egy nemzetközi önkéntes szolgálat, amit sok élményen és személyen keresztül volt szerencsém megismerni Kecskeméten az önkénteskedésem és később a munkám során.

 

A miért egy nagyon jó kérdés. Szerettem volna többet látni és valami változást hozni az életembe.

 

 

Ha valaki szeretne egy ilyen kalandba belevágni, mit kell tennie? Hogy kezdjen neki? 

 

A legfontosabb a hivatalos papírmunka és a döntés meghozása után, hogy a számodra legmegfelelőbb tevékenységet/munkát válaszd. Az, hogy Európa melyik végében vagy, teljesen lényegtelen, ameddig azt csinálod, amit szeretsz.

 

Miért ezt a projektet választottad

A holland nyelvterület korábban is vonzott egy korábbi élményem miatt, és a projekt leírása is nagyban hasonlított ahhoz, amit szerettem volna; érdekelt a területhez kapcsolódó tréning és az emberekkel való munka. Az outdoor részt nem vettem elég komolyan, de már ez is a részemmé vált. Ironikus, hogy nem is én, hanem egy kolléganőm találta számomra ezt a programot, én pedig érvek és ellenérvek felsorakoztatása után elküldtem az adataimat.

 

Mit tanultál illetve tanulsz az EVS alatt? 

Számomra a nyelv nagyon fontos. Miközben igyekszem ápolni a sajátomat, megtanultam hollandul, és most igyekszem minél több franciát magamba szívni. Emellett falat mászok, kajakozom, csoportokat vezetek, néha láncfűrésszel vagy bármilyen más szerszámmal dolgozom. Mindemellett sikerült legyőzni többé kevésbé a tériszonyomat. A legújabb terület, ahol elkezdtem bontogatni a szárnyaimat pedig a vezetés. Az egyik barátom szán rám annyi időt, hogy már nem okoz problémát elindulni, és az alapok világosak. Ki tudja, mi jön még?

 

Sokat hallunk a kultúrsokkról. Ez téged is elért? Mi ez valójában? Hogy lehet észrevenni, és van-e rá megoldás? 

 

Volt benne részem. Számomra leginkább a személyek változása okozott sokkot. Kecskeméten imádnivaló emberekkel dolgoztam, akikkel ismertük egymást, aztán kiutaztam, és hirtelen csak ismeretlen arcokat láttam, akik nem is nagyon kezdeményeztek eszmecserét.

 

Emellett amit még talán megemlítenék, az a hozzáállás. Ha valaki meghallja, hogy nem tökéletes a holland nyelvtudásom, vagy valakivel angolul beszélek, abban a pillanatban váltanak az angolra, ami egyfelől kedves, ugyanakkor viszont nehéz, mert sokban nehezíti a nyelvtanulást. A megoldás számomra a tervezés.

 

Kérlek, mutasd be nekünk egy napod. Mi történik veled egy átlagos munkanapon?

 

Változóan reggel 8 vagy 9 órakor kezdek, attól függően, hogy egy csoport 9 vagy 10 órakor érkezik meg. Egy óra alatt mindent előkészítünk, ami szükséges lesz a nap során. A csoportok fogadása és elosztása után kezdődnek a tevékenységek.

 

Általában 15-20 főre jut egy animátor. Körülbelül délután 4 órakor szoktunk végezni, délben egy órás ebédszünet következik, majd a következő programokban lehet részt venni: mocsárparkúr program (mezítlábas ösvény), falmászás, kajakozás és csapatépítés mellett még 'halálugrás' is van, két kötélpályán. Amikor a csoportoktól elköszöntünk, közösen elpakolunk mindent, és kitakarítunk mindenhol. Legtöbbször így 5 óra után már szabad vagyok, és dönthetek, hogy maradok még kajakozni, falat mászni, vagy hazajövök.

 

Vannak természetesen házimunkák, amiket el kell végezni, ilyen például a mosás, a takarítás, a főzés és a bevásárlás. Esténként szeretek leülni a szobámba és kicsit olvasgatni. A beszélgetés pár baráttal szintén nem maradhat el.

 

Miben változtatott meg az EVS

 

Szerintem még toleránsabb lettem, amellett hogy jobban tisztába kerültem azzal, mit is szeretnék kezdeni az életemmel, vagy éppen mit nem. Arra is tökéletes, hogy kiderüljön, mi is fontos az életben számodra. Kezdek barátkozni a vegetáriánus életmóddal, és eddig egészen szimpatikus. Az alkoholt elkezdtem kizárni az életemből, ami talán nem egy szokásos reakció, amikor egy másik országban kalandokat él meg valaki, és a legfontosabb, hogy magabiztosabb lettem. Azt gondolom, tudatosabb is lettem, tervezem az életemet, és célokat tűzök ki magam elé. Lett egy motiváló mondatom, ami sokszor eszembe jut, amikor éppen nem vagyok egy helyzet magaslatán. "Az élet 20%-ban a veled történt események, és 80%-ban az, ahogyan reagálsz rá."

 

Kinek ajánlod ezt a kalandot? 

 

Mindenkinek. Néha nehéz, vagy nem éppen rózsaszín az élet, de mindenki úgy tanul, hogy kilép a komfortzónájából. Ennek pedig egyenes következménye, hogy olyan tapasztalatokkal gazdagodik, amik nem feltétlenül jönnének szembe a mindennapi életben. Például Brüsszelben elveszni. Egy török kávézóban franciául rendelni egy teát, ami a legfinomabb, amit valaha ittam, aztán fizetni feleannyit, mint bárhol máshol.


Ilyen élmények után könnyebb értékelni, mennyire csodás is a saját környezetünk otthon.

 

Holczer Mónika

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: k., 16/08/2016 - 17:25


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!