Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Fundraising level: like a boss! Fundraising gyorstalpaló civileknek

A civil szektor harca az anyagi forrásokért örök és végeláthatatlan. Nem elég a társadalmilag hasznos cél és a kemény munka, kitartó, kreatív és professzionális stratégia szükséges ahhoz is, hogy mindennek megteremtsük az anyagi hátterét.

Az Élményakadémia által novemberben megrendezett Civil Leadership Conference-en (amelyen a hazai for-profit és non-profit szféra sikeres vezetői osztották meg tapasztalataikat a részvevőkkel) központi téma volt a fundraising – gyakorlatban is égetően fontos – kérdése.

 

A fundraising (magyarul adománygyűjtés, adományszervezés) az a folyamat, amely során elsősorban non-profit szervezetek keresnek támogatókat (anyagi, vagy egyéb hozzájárulás reményében), hogy működési és egyéb költségeik finanszírozásához hozzájáruljanak.

 

A konferencián Pozsonyi Gábor, a MagNet Bank vezérigazgató-helyettese tartott fundraising workshopot. Szerinte ha a „miért?”-re megtaláljuk a választ, az utat mutat a „hogyan?” és a „mit?” kérdések megválaszolásához – így kell tehát felépítenünk terveinket. Az adományozás, a jótékonyság mögött álló motivációkat feszegető „miért?”-re Pozsonyi Gábor váratlanul egyszerű választ adott: mert segíteni jó.

 

Az altruizmus (önzetlen segítségnyújtás) szinte ösztönös, mindenkiben megvan, így hát amikor egy civil szervezetet képviselve nagyvállalatokat keresünk meg, hogy támogassák munkánkat, lebegjen a szemünk előtt ez az egyszerű pszichológiai magyarázat. Kérni nem szégyen.

Pozsonyi Gábor a kitartás fontosságát is hangsúlyozta. Szerinte a nagy számok törvénye alapján ugyanis tíz, de legfeljebb tizenöt próbálkozásból egy sikerrel fog végződni. Olyan nincs, hogy senki sem segít. Kitartó munkával az adományozó és a kezdeményezés előbb-utóbb egymásra talál.

 

Fontos, hogy minden egyes alkalommal tiszta lappal indítsunk és előre tekintsünk. Ha már az ötödik ajtón kopogtatunk, hátunk mögött négy sikertelen próbálkozással, az ötödikre akkor is úgy tekintsünk, mintha az lenne az első. Minden új lehetőség egy új esély – lehet, hogy pont akkor járunk sikerrel.

 

A workshop keretein kívül is újra és újra felbukkant a forrásszerzési lehetőségek kérdésköre, mindenki tudni szerette volna, mik a bevált módszerek a civil vezetők szerint, valamint hogy a vállalatok, mint potenciális támogatók, milyen kezdeményezéseket tartanak vonzónak.

 

Szekér András, a Habitat for Humanity Hungary igazgatója is kiemelten fontosnak tartotta a kitartást. „Mi történik, ha tizenöt potenciális támogatóból három elutasít? Örülök, hogy van további 12 lehetőségem!” – mondta.

 

A for-profit szférából (a Vodafone-tól és a K&H Banktól) érkező vendégelőadók hangsúlyozták a kemény munka, sokszor évekig tartó próbálkozások, és a kiváló kommunikáció fontosságát. A K&H példáját alapul véve jól látható, hogy egy nagyvállalatnak nincs feltétlenül szüksége egy civil szervezettel való partnerségre a társadalmi felelősségvállaláshoz: a bank saját projekttel segít a beteg gyerekeken, a K&H gyógyvarázs program keretei közt. Így tehát fontos, hogy megkeresésünk egyedi, jól strukturált, figyelemfelkeltő legyen, jól látható célokkal. Érdemes továbbá a kommunikáció során nagy hangsúlyt fektetni arra, hogy miért éppen az adott vállalattól várjuk a támogatást, tevékenységéhez hogyan illeszkedik, számára miért hasznos, ha anyagi hozzájárulással segíti projektünket.

 

A recept további hozzávalói: szerencse, szerencse, szerencse…és szenvedély! Amikor meg kell győznünk valakit arról, hogy a mi kezdeményezésünknél nincs fontosabb, szükségesebb és jobb a világon, elengedhetetlen a hitelesség. Ha mi sem hisszük el, hogy sikerülhet, hogyan is várhatnánk azt el másoktól!? Olyan ügyért kell dolgoznunk, amely valóban közel áll a szívünkhöz, amiben megingathatatlan a hitünk, amiről szenvedéllyel tudunk beszélni.

 

A brand építése, valamint a self-branding fontossága is előkerült, s ezek által egészen közel érünk a for- és non-profit szférát elválasztó határvonalhoz. Kiderült ugyanis – és ez talán a legfontosabb üzenet és leghasznosabb tanács, amely a konferencia két napja során elhangzott -, hogy a kettő valójában nem is különbözik annyira. Egy civil szervezetet vezetni úgy kell, ahogyan egy for-profit vállalatot. Üzletként kell tekinteni rá, a business világ alapvető szabályai ugyanis itt is érvényesek. A lehető legcsúnyább kifejezéssel élve: el kell tudni adnunk magunkat. Légy olyan ember, akivel öröm időt tölteni, és építs brandet a kezdeményezésedből, hogy akárki, akárhol meghallja, tudja, miről is van szó. Légy látható, légy ismert. Egy népszerű projekt mellé szívesebben állnak oda a segítők: önkéntesek, támogatók.

 

Ahhoz, hogy jó „civil sales”-es legyen belőlünk, tudnunk kell néhány alapvető kérdésre válaszolni szervezetünk tevékenységével és saját munkánkkal kapcsolatban. Erre vezetett rá a konferencia „speed networking” foglalkozása, amely során két-két perc alatt a következő kérdések mentén kellett a résztvevőknek párokban bemutatniuk saját projektjeiket:

  • Ki vagy?
  • Mit csinálsz?
  • Kiért dolgozol?
  • Mire van szüksége a munkád célcsoportjának?
  • Milyen változást hozol az életükbe?

 

A gyors, két perces bemutatkozások után lehetőség volt visszajelzést adni a párok között, majd mindenki új párt kapott, újabb kétszer két percre, újabb visszajelzésekkel. Remek lehetőség volt ez a tét nélküli gyakorlásra és tanulásra.

 

Összegezve tehát a sikeres adománygyűjtő kreatív, kitartó, kiválóan kommunikál, szenvedélye az ügy, amiért dolgozik, nem fél a civil szférában a üzletemberként viselkedni, ha a helyzet megkívánja, és emellett igencsak szerencsés is. Nem könnyű, ámde nem is lehetetlen. A világot azonban mindig a legyőzött kihívások viszik tovább.

 

A képeket köszönjük az Élményakadémiának!

 

Drubina Kamilla

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: h., 02/02/2015 - 01:05


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!