Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Jövő vállakozói, gyülekezzetek!

Szükség van lelkes és motivált fiatalokra, akik saját tudásukkal, tapasztalatukkal hozzájárulnak a vállalkozások sikerességéhez. Hogyan? A FIVOSZ ebben segített.

Vállalkozók hete

 

A Global Entrepreneurship Week világmozgalom keretein belül idén, november 17-21 között hatodik éve került megrendezésre a Fiatal Vállalkozók Hete, melyet a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) rendezett. A rendezvény legfontosabb célkitűzése az volt, hogy hidat építsen a vállalkozók és a vállalkozás iránt érdeklődő fiatalok között, ezzel biztosítva Magyarország gazdasági utánpótlását. A programok mára nemzetközi szinten is óriási sikert arattak, a világ 138 országában rendezik meg évről évre.

 

Budapesten kívül Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsett, Szegeden, Székesfehérváron és Szekszárdon foglalkoztak a gazdasági utánpótlás-nevelés központi kérdéseivel a vállalkozók hetének keretében. Szóba került a vállalkozásösztönzés, mentorálas, továbbképzés, önfoglalkoztatás és a munkanélküli fiatalok számának csökkentése.

 

Nemcsak hazánkban, hanem szerte a világon egyre több vállalkozó kedvű fiatal van. Közöttük sokan teret engednek ötleteiknek, de akadnak, akik valamilyen oknál fogva még nem mertek bemutatkozni.  Ez a kezdeményezés igyekszik bemutatni és ösztönözni a fiatalokat arra, hogy merjenek nagyot álmodni és valósítsák meg terveiket, hiszen a jövő gazdasága a kezükben van.

 

A tavalyi évben mintegy 7000 fiatal volt kíváncsi a rendezvényre. Nem csoda, hiszen komoly vállalatok vezetőitől és sikeres fiataloktól tanulhattak a különféle szakmai programokon. 2013-ben kiemelt vállalatok sokasága állt a fiatalok mellé, hiszen az ország GDP-jének 25%-át adó vállalatok vettek részt a rendezvénysorozaton előadóként és támogatóként.

 

A rendezvény azokat a 18-40 év közötti fiatalokat szólította meg, akik tudásukat és tehetségüket valamilyen vállalkozás keretében szeretnék kamatoztatni a  jövőben.

 

A jövő generációja

 

Az elmúlt időszakban startup-láz terjedt el. (Startup, vagyis frissen alapított vállalkozás, mely vélhetően jelentős szerephez jut a jövőben a nemzetközi piacon. – a szerk.) Rengeteg verseny és kiváló ötletek születtek fiatal vállalkozóktól. Ennek ellenére nagyon kevés az a műhely, program, szereplő, amely elsősorban az emberbe és a hosszú távú sikereket eredményező folyamatba fektet energiát. A „startup-lét” és „gondolkodás” ma nélkülözhetetlen. A különféle programok ezt is megerősítették.

 

A vállalkozások egyre nagyobb teret és támogatást kapnak Magyarországon. Ám folyamatosan résen kell lenni, hiszen a gazdaság állandó változásban van. A gazdasági válság napról napra próbára teszi hazánkat, éppen ezért attitűdváltásra van szükség. A cél egy összetartó, új szemléletmóddal rendelkező vállalkozói kultúra létrehozása, mely innovatív eszközökkel, gyorsan tud reagálni ezekre a változásokra.

 

Ma Magyarországon a fiataloknak csak egy nagyon kis része, 3,7 %- a vállalkozik, noha a KKV-szektor (kis- és közepes vállalkozás) adja az ország gazdaságának egyik leglényegesebb elemét. Ezt a szektort kívánja megerősíteni és tovább bővíteni a FIVOSZ, valamint lehetőséget teremteni arra, hogy az érdeklődők közvetlenül is találkozhassanak sikeres vállalkozókkal, akik inspirálhatják őket.

 

A héten lehetőség volt erre is. Bárki megtalálhatta mentorát, aki segíthet a kezdeti buktatók elkerülésében, vagy éppen megoldó képlettel szolgálhat egy lehetetlennek tűnő feladathoz.Az eseményekről, előadásokról, beszámolókról és az előadókról részletesebben a www.fiatalvallalkozokhete.hu internetes oldalon olvashattok.

 

Zupi Zsófia

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalon kommentelhetitek.

Közzétéve: p., 28/11/2014 - 19:34


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!