Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Mondj iGen-t!

Szeretnél gyakorlati tudást szerezni a startupokról? Szeretnél segítséget kapni az ötleteid megvalósításhoz? Szeretnél neves szakemberektől tanulni? Akkor az iGen programot neked találták ki!

 

A Kreater Társadalmi Innovációs Ügynökség és a Kutatólabor munkatársával, Ágoston Lászlóval beszélgettem a programról. 

 

Hogyan született meg az iGen?

 

Tavaly tavasszal indítottuk az Innovatív Generáció (iGen) Innovátorképző Programot. Egyrészt szeretnénk fogékonnyá tenni az embereket az innovatív folyamatokra, kezdeményezésekre. Másrészt tapasztaltuk, hogy egyes gyakornoki állások, programok nem töltik be teljes egészében azt a funkciót, amit kellene. Nem nyújtanak megfelelő tapasztalatot, információt az adott területről, és sok esetben ki is használják a gyakornokokat. 

 

Az iGen programmal ezt kívánjuk felülírni. Olyan lehetőséget kínálunk, ahol a résztvevők élesben tudnak részt venni egy projektmunka teljes folyamatában. Mindezt úgy, hogy közben tanulnak és képességeiket kamatoztatni tudják. Ezen felül betekintést nyerhetnek, hogy milyen előnyökkel vagy épp hátrányokkal szembesülhetünk egy – egy projekt során. A program segít elkalauzolni a fiatalokat a startupok, a különféle vállalkozások világába. A jelentkezők az itt megszerzett tudást a későbbi munkájuk folyamán teljes mértékben fel tudják használni, akár önálló munka során , akár egy cégnél vagy a civil szektorban helyezkednek el. 

 

Mikor indult az első program?

 

2013-ban indult el és teljesen ingyenes volt. A legfőbb célunk az igény felmérés volt először.  95-en jelentkeztek, 30-an kerültek be a programba és ebből 17 ember végezte el sikeresen azt. Úgy tűnt működött, amit létrehoztunk és még olyan elemei is beváltak, amelyet nem gondoltunk volna, hogy sikerre viszünk. Rendkívül hatékonynak bizonyult, hogy a résztvevők egy fejlesztő közegben fejlesztethették önmagukat. 

 

Az idei évben már nem ingyenes. Van részvételi díj, melyből a képzési helyszínt, és a képzés oktatóit fizetjük, valamint létrehoztunk egy pénzügyi alapot is. Az összegyűlt pénzből a 3 hónap során kialakuló projektek versenyében a győztes, tőkét vagy anyagi támogatást kap az induláshoz. 

 

Önálló startupokkal jelentkeznek vagy már egy meglévő projekthez csatlakoznak a jelentkezők?

 

Három típus iránt érdeklődünk. Az első az, akinek nincs semmilyen ötlete, csapata, koncepciója. Általában ez adja a jelentkezők igen nagy százalékát. A másodikat ötletgazdának hívjuk. Neki már van elképzelése viszont nincs mögötte egy csapat. A harmadikba az tartozik, aki nem csak ötletgazda, de már áll mögötte egy csapat, elkezdtek valamit és ehhez szeretnének támogatást, információt gyűjteni. Őket a teljes csapattal várjuk a programba.

 

Mi a folyamata a jelentkezésnek?

 

Egy online jelentkezési lapot kell kitölteni és önéletrajzot feltölteni. Olyan kérdéseket teszünk fel, amelyek egy átfogó képet adnak az adott egyénről, csapatról. Arról, hogy mit gondolnak egy vállalkozásról, milyen ismerettel rendelkeznek ezzel kapcsolatban. Ezek ismerete hozzásegít minket a végső döntéshez, vagyis, hogy a megfelelő embert, csapatot válasszuk ki.

 

Mi alapján választjátok ki a jelentkezőket?

 

Személyes beszélgetést is tartunk. A legfontosabb, hogy annak, akit választunk, legyen valamilyen érzése, fogalma a társadalmi innovációval kapcsolatban  és nyitott legyen az ezzel kapcsolatos fejlődésre. Akár egyéni megvalósító, akár ötletgazda típus, fontos, hogy képes legyen együttműködni másokkal. Amennyiben valaki rendelkezik ezen készségekkel, akkor nyert ügye van. 30- 40 embert válogatunk be.

 

Miből áll a képzés?

 

A képzéseket keddenként tartjuk egy meghatározott, kidolgozott tematika alapján, 12 héten keresztül. A fő kiinduló pont: "Hogyan lesz az ötletből megvalósítás?"

 

Ezt a folyamatot járjuk végig.  Olyan területeket, témákat érintünk, amely segíthet egy startup elindulásában. Legyen szó ötletfejlesztésről, üzleti tervezésről, kommunikációról, csapatdinamikáról, projektmenedzsmentről. A résztvevők azt is megtanulhatják, hogy tudják prezentálni munkájukat, képviselni, eladni magukat.

 

A képzés folyamán lehetőség van beszélgetni meghívott vendégekkel. Olyan szakembereket, ötletgazdákat vagy csapatokat hívunk meg, akik már véghezvittek valamit és tapasztalataikat meg tudják osztani. Ezen kívül a résztvevők heti 5-10 órát dolgoznak meglévő projektekben. 

 

A képzés végével, mennyire tudnak érvényesülni a résztvevők?

 

Úgy gondolom, nagyon sok mindent nyújt az iGen. Volt olyan résztvevőnk, akik Dániába ment és sikerült megnyernie egy startup versenyt. Majd megköszönte a nálunk tanultakat. Az egész projektnek erős networking ereje van. Közösen dolgozunk, tanulunk és segítünk egymásnak. Aki egyénileg jött ide olyan kapcsolatrendszerre tehet szert, amely a későbbiekben hasznára válhat. Olyan mentoraink, előadóink vannak, akik a magyar innovációs és startup világ fontos szereplői. Ezért is szervezünk olyan programokat ahol a találkozások megvalósulhatnak. 

 

Kik a mentorok és kik a tanárok?

 

Neves szakemberek segítenek nekünk. Oktatóink között van, Dr. Kádas Péter, aki nem csak a startup blogot csinálja, hanem most egy inkubátor-akcelerátor program létrehozásán is dolgozik. Hild Imre az iCatapult alapítója. Madai Kriszta, a Hős útja Projekt tagja. Lévai Gábor a CivilSupport vezetője. Batiz András kommunikációs szakember, és Papp András tréner, akik a prezentációs készségek fejlesztésében és a kreatív gondolkodás részének elsajátításában nyújtanak majd segítséget. 

 

A mentorok ugyanakkor létező befektetési alapok, kockázati tőke befektetők, nagy cégek, vállalatok, bankok, tanácsadók szakemberei. Ők egy őszinte visszajelzés erejéig fogadják a résztvevőket. Segítik és támogatják őket – nem egyszer tartós munkakapcsolatot vagy barátságot kialakítva a résztvevőkkel. 

 

Szerinted milyen jelentősége van a startupoknak Magyarországon?

 

Van egy évek óta tartó startup láz, de a háttérfolyamatok iránti kellő figyelem és támogatás hiányzik.  Számos esemény zajlik, de mély változások nem történnek. Ahhoz, hogy mindez megváltozzon, attitűdváltásra van szükség. Rengeteg startup versenyt rendeznek, de az elsődleges cél, hogy azonnal megtalálják azokat a projekteket, amelyekbe rögtön bele lehet fektetni. Nagyon kevés az a műhely, program, szereplő, amely elsősorban az emberbe és a hosszú távú sikereket eredményező folyamatba fektet energiát. Ennek ellenére nagyon fontosnak tartom a startup jelentőségét és mi is azon dolgozunk, hogy ezt észrevegyék az emberek. A „startup-lét” és „gondolkodás” sok tanulsága azoknak is fontos, akik alkalmazottként, vagy civil projektekben gondolkoznak, nem csak azoknak, akik valami kütyüt szeretnének globális sikerre vinni. 

 

Milyen előnyei vannak a programotoknak?

 

Azok a jelentkezők, akik egyedül érkeznek ötleteikkel, meg akarnak ismerkedni az innováció világával, itt partnerre találnak, és együtt tudnak dolgozni másokkal. Olyan utat tehetnek meg velünk, amely során megismerkedhetnek a startup szférával. Gyakorlati tudást szerezhetnek, amellyel könnyen elboldogulnak ebben a világban. Ezen kívül sok kapcsolatra, információra és praktikumra tehetnek szert. 

 

Kik jelentkezhetnek? 

 

Nincs életkorhoz és végzettséghez kötve. Persze az ötletgazdáknál és a csapatoknál figyelembe vesszük, hogy az ötlet, amellyel jelentkezik innovatív-e. A program egyedüli hátránya, hogy a képzés székhelye Budapesten van, ami a vidéken élők számára nem túl kedvező, de dolgozunk a megoldáson.

 

Tupi Zsófia

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

 

Közzétéve: p., 07/02/2014 - 10:15


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!