Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Sikeres volt az Europass- Erasmus Karriernap

Az Erasmus ösztöndíjat elnyert hallgatók számára szervezett karriernapon ebben az évben is sok fiatal vett részt. Az ösztöndíjból megérkezett és a tanulmányaik végén tartó hallgatóknak nyújtott segítséget a rendezvény.

 

A Tempus Közalapítvány – Nemzeti Europass Központ falai között megrendezett karriernapon, senki sem vonulhatott passzivitásba. Ez a rendezvény, nem csendes szemlélődésről szólt- mindenkit bevontak a párbeszédbe. A HR- és karrier-tanácsadók által vezetett workshopok lehetőséget kínáltak a volt Erasmus ösztöndíjas hallgatóknak, hogy felvértezzék magukat az álláskereséshez és karrierépítéshez szükséges tudással és magabiztosan lépjenek majd be a munka világába. A műhelymunkák alatt, kiscsoportos keretek között, mindenki választ kaphatott a kérdéseire. Az Álláskeresési technikák és csatornák elnevezésű szeminárium célja például az volt, hogy a résztvevők sikeresen tudják elkezdeni az álláskeresést. A modulban csoport coaching eszközzel keresték olyan kérdésekre a választ, mint pl. „Nincs állásom!” - ez a valódi probléma? Hogyan gondolkodnak a munkaadók? Mi a sikeres pályázati folyamat titka?  Azok is hasznos tanácsokkal lettek gazdagabbak, akiket az egyszerűnek tűnő, ám koránt sem olyan könnyű önéletrajzírás lépései foglalkoztattak.  A műhelymunkát vezető Lékai Tünde, (consultant, Randstad Hungary Kft.) beszélt a műhelyen résztvevőknek a CV-k tipikus hibáiról, vagy éppen a fotóválasztás trükkjeiről és buktatóiról. A Felkészülés az állásinterjúra – én márka felépítése nevet kapó műhelyfoglalkozásra előzetesen regisztrált fiatalok arról hallhattak Svéda Dórától humánerőforrás szakértőtől (Jól-Lét Alapítvány ügyvezető-helyettese) tanácsokat, hogy hogyan is kell az egyéni erősségeket helyesen megítélni és miért is fontos annyira az önismeret és a tudatosítás szerepe az álláskeresés során. A nap folyamán volt lehetőség állásinterjún – mini próbainterjún, külföldi munkával kapcsolatos tanácsadáson is részt venni. Arról is felvilágosítást kaptak a munka előtt álló hallgatók, hogy hogyan fogják elismerni a diplomáikat és a bizonyítványaikat külföldön (műhelymunkát vezette: Palmer Éva, főtanácsos, Oktatási Hivatal, Magyar Ekvivalencia és Információs Központ) valamint az Europass dokumentumokat is meg lehetett átnézésre, információ-cserére mutatni egy illetékes tanácsadónak (a műhelymunkát vezette: Szabó Csilla, Europass koordinátor, Tempus Közalapítvány).

 

Apropó Europass. Mi is ez? Az Europass Portfólió öt dokumentumból áll, mellyel a végzettségek és diplomák Európa-szerte összehasonlíthatóvá válnak egységes és átlátható struktúrájának köszönhetően. Az Europass portfólió részei: önéletrajz, nyelvi útlevél, oklevél-melléklet, bizonyítvány-kiegészítő és mobilitási igazolvány. A Európa tagállamainak oktatási rendszerei különböznek egymástól. A végzettségek valamint a bizonyítványok, oklevelek formája, tartalma és a hozzájuk kapcsolódó szakmai, gyakorlati tudás országonként eltérő. Az Európai Unió emiatt, annak érdekében, hogy elősegítse a különböző országokból származó bizonyítványok, szaktudások, kompetenciák összehasonlíthatóságát és átláthatóságát, valamint a tagállamok közötti munkavállalási és tanulmányi célú mobilitást, 2005. január 1-től bevezette az Europass keretrendszert.

 

Erasmus- ismerős. Biztosan mindenki hallott már az Erasmus ösztöndíjakról, ki többet ki kevesebbet és olyan szerencsésekből is jó néhányan vannak a magyar hallgatók közül is, akik már részt vettek Erasmus ösztöndíjon. A november 19-én megrendezett Europass- Erasmus karriernap is főként az ösztöndíj előtt álló vagy abból hazatérő fiataloknak szólt, de nem csak és kizárólag.  Az Erasmus program a felsőoktatásnak teremt pályázati lehetőségeket. Az Erasmus az Európai Bizottság egyik legsikeresebb és legismertebb programja, mely mostanáig több mint 3 millió egyetemi hallgató mobilitását segítette elő Európában. Az Erasmus program az Európai Unió huszonnyolc tagállama mellett hat ország (Izland, Liechtenstein, Norvégia, Bulgária, Románia és Törökország) egyetemein és főiskoláin nyújt lehetőséget 3-10 hónapos külföldi résztanulmányokra. A programban 2500 felsőoktatási intézmény vesz részt. A mobilitás célja, hogy a fiatalok a külföldi szakmai tanulmányok elvégzése közben egy másik ország kultúráját és társadalmát is megismerjék, a nyelvi ismeretek és készségek fejlesztésével együtt. 

 

Plusz. Elfogadta az Európai Parlament a 2014 és 2020 közötti uniós oktatási programot, az Erasmus+-t keddi strasbourgi plenáris ülésén. A program a jelenlegi időszak Erasmus, Leonardo Da Vinci, Comenius, Grundtvig programjait és további nemzetközi együttműködési programokat is egyesít. A számítások szerint a hét év alatt 14,7 milliárd eurós keretből gazdálkodó Erasmus+ összesen több mint négymillió személyt segíthet majd a tanulásban, képzésben, és most először a sportolásban is.

 

Szőnyi Veronika

Közzétéve: csü., 21/11/2013 - 15:41


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!