Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Fókuszban a fiatalok és a munkanélküliség

Az EU-s tagállamok munkaügyi miniszterei még a 2013-ben megállapodásra jutottak az ifjúsági garancia rendszeréről. A tagállamoknak 2014-től kell alkalmazniuk a rendszert- a témáról kerekasztal beszélgetést tartottak az Európa Pontban.

 

A 2013-as év végéig dolgozzák ki annak a 25 év alatti fiatalok munkanélküliségének csökkentését célzó ifjúsági garanciaprogramnak a részleteit, amelyet az EU jövőre 15 milliárd forinttal támogat majd Magyarországon. Október 30-án szerda este, Budapesten a Lövőház utcában, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának közös új létesítményében tartottak a témáról kerekasztal beszélgetést. Az est zárásaként a Saiid (Süveg Márk), Újonc (Závada Péter) és Frequent (Havas Patrik) alkotta Akkezdet Phiai lépett az Európa Pont színpadára. A program - ahogy az Európa Pont minden rendezvénye – ingyenes volt.

 

Kis összefoglaló.

 

Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa elmondta, a Bizottság által szorgalmazott kezdeményezés szakmai gyakorlatot, képzést, és munkalehetőséget kínál majd a fiataloknak. Hozzátette azt is, hogy prioritást kell kapniuk a nehezen foglalkoztathatóknak, például az iskolát idő előtt elhagyóknak, mert ők nehezebb helyzetben vannak, mint a válság miatt a munkaerőpiacról kiszoruló diplomások. A hazánkban jövőre induló program kapcsán Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára megjegyezte: illúziónak tartja, hogy a 15 milliárd forintos támogatásból minden megoldódik, hiszen a kormány ennek az összegnek többszörösét fordítja képzésre, vállalkozások indításának támogatására, járulékkedvezményekre. Hozzátette: a munkahelyek többsége Ázsiába települ át és az előírásbeli különbségek miatt Európa egyre inkább versenyhátrányba kerül például Kínával szemben. Rétvári Bence a beszélgetés során kiemelte a gyakornoki munka fontosságát, jelezve, hogy azzal olyan munkatapasztalatot lehet szerezni, amely később elengedhetetlen az álláskeresésnél. Komáromi Róbert, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgatója arról beszélt: az ifjúsági garanciaprogram részleteit, az uniós és az ahhoz szükséges hazai források felhasználásának módját december 31-ig rögzítik. A programba a munkaügyi kirendeltségeken keresztül vezet az út. Őry Csaba európai parlamenti képviselő, a néppárti frakció foglalkoztatási koordinátora elmondta, minden tagállam nemzeti keretek között dönthet a saját foglalkoztatási programjairól. Kitért arra is, pozitív lehetőségeket lát a munkahelyek és az iskolák közötti szorosabb együttműködésben, hiszen nem titok, hogy milyen gyorsan változik, mikor, milyen tudásra és tapasztalatra van szükségük a fiataloknak a munkaerőpiacon. 

 

Mi is pontosabban az ifjúsági garanciaprogram?

 

Minden olyan 25 év alatti fiatalnak, aki elveszíti a munkáját vagy az iskola befejezése után nem talál munkát, négy hónapon belül megfelelő állásajánlatot kell kapnia, illetve további oktatásban, tanulószerződéses gyakorlati képzésben vagy gyakornoki képzésben kell résztvennie a tervek szerint. A 2013. februári tanácsi ajánlás pontos iránymutatást fogalmazott meg, amely alapján a tagállamok önállóan készíthetik el saját garanciaprogramjukat. A tagállamoknak minél hamarabb, lehetőleg 2014-től kell a programot bevezetniük; azokban az országokban azonban, amelyek komoly költségvetési nehézségekkel küzdenek és amelyekben magas az ifjúsági munkanélküliségi ráta, fokozatosan is bevezetésre kerülhet  az ifjúsági garancia rendszere. Az intézkedés célja, hogy segítse a fiatalokat a megfelelő képzettség megszerzésében és a munkába állásban, ezáltal megelőzze a fiatalkori munkanélküliség hosszú távra kiható, az egyént és a társadalmat egyaránt sújtó negatív következményeit. A garanciaprogram bevezetését az EU különböző forrásokkal segíti a legmagasabb ifjúsági munkanélküliséggel rendelkező régiókban. A fiatalok foglalkoztatását célzó uniós kezdeményezés (Youth Employment Initiative - YEI) keretében a 2014-2020-as időszakra elkülönített többletforrásokra támaszkodva hazai beavatkozásokat tesznek intenzívebbé, másrészt új, a fiatalok foglalkoztatását segítő intézkedéseket vezetnek be. Az ifjúsági garancia tehát tulajdonképpen válasz a romló európai ifjúsági munkanélküliség helyzetére, vagyis arra, hogy egyre több az olyan fiatal Európában, akinek nincs munkája, valamint kikerült  az oktatás vagy képzés rendszeréből is.

 

Szőnyi Veronika