Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Nem fából vaskarika, hanem gördeszkából bútor!

A BOARDITURE gimnazistákból álló csapata egy iskolai projektből működő vállalkozást indított el, és hírnevük már külföldre is eljutott. Tapasztalataikról, céljaikról Kaucsek Simont, a vállalkozás marketing-kommunikáció felelősét kérdeztük.

Hogyan és honnan jött az ötlet, hogy pont ilyen vállalkozást indítsatok?

 

Egy kötelező tantárgy teljesítése során ebben az évben alkotnunk kellett valamit. Szeptemberben, a nyitótáborban kettéosztottuk az osztályt (főleg baráti körök alapján), amiből létrejött a két diákvállalkozás csapat.

 

Még az előző év végén elkezdtünk gondolkodni azon, hogy mit csináljunk az elkövetkező tanévben. Sok ötletünk volt, de néhány dologban már akkor biztosak voltunk: szeretnénk végre mi, polisok (Közgazdasági Politechnikum – a szerk.) is alkotni valami olyat, amire felfigyelnek az emberek; szerettünk volna sikeresek lenni; és komolyan akartuk venni a céget. Ehhez nagy részben hozzájárult az, hogy mentorunk/osztályfőnökünk az előző tanév végén elvitt minket az AKG (Alternatív Közgazdasági Gimnázium – a szerk.) Futuregen nevű rendezvényére, ahol bemutatták az év legsikeresebb diákvállalkozásait. Ott kaptunk egy nagyon erős motivációt.

 

Maga „az ötlet” szeptemberben jött. Elkezdtünk komolyabban is gondolkodni, próbáltunk valami olyan témát keresni, amit a tizenhárom fős csapatunk nagy része szeret csinálni. Ez a téma a deszkázás volt. Van egy baráti társaságunk a csapatban, akikkel négyen-öten együtt járunk longboardozni, snowboardozni, síelni, de hamar megtudtuk, hogy a többi tag is érdeklődik legalább az egyik deszkás sport iránt.

 

Sokat gondolkodtunk, hogy mit csináljunk ebben a témában, de végül Nagy Bálint vezérigazgatónk fejéből pattant ki az ötlet, hogy bútorokat készítsünk belőlük, ezzel újra felhasználva a deszkákat. E mellé jött egy másik ötlet is, hogy a bútorok mellett árulhatnánk kis, deszka alakú nyakláncokat, karkötőket, kulcstartókat, amiket Mohácsi Marcell készít a saját házában balsa fából.

 

A név az én ötletem volt. Próbáltam valahogy összetenni a két dolgot, a deszkát és a bútort. Így jött a Board és a Furniture szavakból a BOARDITURE szó.

 

Hogyan osztjátok meg a feladatokat? Mi alapján döntöttétek el, ki mit csináljon?

 

Év elején mindenkinek kiosztottuk, hogy mivel kell foglalkoznia majd az év során. Van vezérigazgató, marketinges, termékmenedzser, pénzügyes. Igazából mindenkinek olyan feladatot osztottunk ki, ami érdekelte.

 

Később ez a rend felborult, és végül mindenki azt csinálta, amihez kedve volt, és amiben tudott segíteni. Terhes Boldizsár például eredetileg marketinges, de a termékek készítésében vesz részt inkább, de abban nagyon.

 

Milyen együtt dolgozni egy fél osztálynyi, tehát viszonylag nagy csapattal?

 

Hát őszintén, azt elérni, hogy mind a tizenhárom ember élvezze a projektet és aktívan részt is vegyen benne, nem könnyű, de ahhoz képest, hogy nagy a csapat, tényleg egy-két fő kivételével mindenki részt vesz valamilyen szinten a Boarditure életében. Az év során voltak olyan hetek, amikor mindenkinek nagyon nagy kedve volt az egészhez, de volt nagyon sok mélypont is, amikor senkinek nem volt kedve semmit sem csinálni. Tavasszal újra beindult a munka, és most megint nagyrészt aktívak vagyunk.

 

Hogyan történt, hogy ilyen szépen beindult a projektetek? Számítottatok a dologra?

 

Eleinte ez volt a célunk, viszont később annyira nem hittünk már abban, hogy ez összejöhet nekünk. Az AKG-s cégek mindig nagyon sikeresek, szóval egyáltalán nem voltunk abban biztosak, hogy mi, polisok is elérhetünk valamit, és megmutathatjuk magunkat.

 

A tavaszi Futuregen nevű rendezvényen terjedt el a hírünk, ahol minden diákcégnek egy prezentációt kellett tartania arról, hogy pontosan mit is csinál. Ezt sok neves, hozzáértő ember megnézte, valamint sikeresebb vállalkozók zsűrizték. A prezentáció után rögtön odajött hozzánk Gerendai Károly, a Sziget fesztivál alapítója, hogy tetszenek neki a termékeink, és hogy lehet, hogy venne tőlünk pár padot a Lupa-tóra. Azt is felajánlotta, hogy ingyen vegyünk részt a bécsi WAMP-on. Emellett a Forbes magazin egyik újságírója is azt mondta, hogy szívesen írna rólunk egy cikket, aminek nagyon örültünk. Ki is használtuk a lehetőséget, és adtunk egy interjút a Forbes-nak. Ez a cikk tett minket valamennyire ismertté. Ezután felkeresett minket az RTL Klub Reggeli és Házon kívül című műsora, valamint az M2 Én vagyok itt! című műsora is.

 

Megnyertük a diákvállalkozások országos versenyét, ezért mehetünk a nemzetközi versenyre Belgrádba, hogy megküzdjünk a nemzetközi címért is.

 

Mik a legközelebbi és távlati céljaitok?

 

Mindenképpen szeretnénk a következő tanévben is valamilyen szinten folytatni a céget. Szeretnénk külföldön is eladni termékeket, valamint megoldani azok oda kiszállítását. Szeretnénk fejleszteni az arculatunkat, és felvenni egy embert, aki megcsinálja nekünk a nagyobb termékeket, mert azért arra sajnos nincs időnk, hogy mindent mi készítsünk el.

 

Kőszegi Anna

 

Képek: Boarditure

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Közzétéve: sze., 27/06/2018 - 14:10


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!