Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Art by Heart – színből és szívből festve neked

Te is régen dédelgeted az ötleted, hogy egyszer majd saját vállakozásba kezdesz, de nem tudod, hogyan? Ráadásul fel is újítanád a szobádat valami egyedi, extra mintával? Itt mindkét dilemmára és kérdésre megkaphatod a választ.

Szabó Szonja Art by Heart néven futó vállalkozása által nemcsak hogy saját vállalkozó kedvét és kreativitását kamatoztatja, hanem még mások falaira is szemet és lelket gyönyörködtető műalkotásokat varázsol. Arról beszélgettünk, hogy mivel jár a munkája, honnan nyeri az inspirációt, és milyen fiatalon saját üzletbe vágni.

 

Honnan jött az ötlet, hogy a művészi tehetségedre vállalkozást is lehetne építeni?

 

Gyerekkoromban a festés, a rajzolás jelentette a sportok mellett a legnagyobb kikapcsolódást számomra, de nem igazán gondoltam arra, hogy ez jelenti majd a megélhetésemet felnőttként. Sőt, kicsit mind a mai napig újra és újra meglepődöm, hogy két diplomával a két kezem munkájából élek.

 

Nemzetközi tanulmányok alapszakon és marketing mesterszakon végeztem. Nem sok köze van a festéshez egyiknek sem, bár a marketing ismereteket nap mint nap kamatoztatom az online és offline tevékenységem során. Végig dolgoztam suli alatt, de a festés csak a mester utolsó egy évében vált valós bevételforrássá.

 

A kérdésre válaszolva, az egyik falfestésem felkerült Facebookra, és elég sok reakció érkezett rá, majd egy ismerősöm ismerősén keresztül kaptam egy megrendelést, az első, amiért pénzt kaptam. Innen jött az ötlet, bár ezután fél éves rögös út vezetett odáig, hogy létrehozzam a saját oldalamat.

 

Először sejtelmem sem volt, hogy honnan kellene megrendelőket szereznem. Különböző platformokon próbálkoztam, de az arány durván száz megkeresésből öt beérkezett válasz és egy megvalósult munka lett. Ez nem a legmotiválóbb időszakom volt, de előtte nem voltam egy kitartó ember, így azt, hogy nem adtam fel akkor, óriási jellemfejlődésként éltem meg. Főleg, hogy kimondva-kimondatlanul a környezetemben szerintem elég sokan hülyének néztek, hogy ebben látok fantáziát.

 

Mi inspirál és ad ötleteket az alkotásokhoz?

 

Már elég gyakori, hogy a referenciamunkáim közül választanak egyet a megrendelők, például Instagramról, így azt kell csak átalakítani, mert kétszer nem szoktam ugyanazt csinálni. Véleményem szerint a „nyitott szemmel járás” a legjobb lehetőség az inspirálódásra, aztán persze ha nagyon megszorulok, még mindig ott van a Pinterest, mint lehetőségek tárháza.

 

Vászonra, papírra is szeretsz alkotni, vagy a fal a te tereped?

 

Mostanában nem igazán van időm arra, hogy önszórakoztatásból otthon rajzoljak, mert a szabadidőmet inkább a barátok, a család és a sport kombinációja tölti ki. Másrészt sokkal nagyobb szabadságot ad egy óriási falfelület, mint egy A/4-es lap. Nem vagyok egy türelmes ember, és az egy helyben üléssel is vannak problémáim, de mégis egy 2,5x3 méteres falnál már azt tudom érezni, hogy valami szuper és maradandó dolgot tudok létrehozni. Az alkotás öröme pedig alázatra és kitartásra, ezáltal türelemre tanít. Ez elég jó jellemformáló egyébként…

 

Minden munkát az előre ígért határidőn belül készítek el, pedig az alkotás maga időben előre elég meghatározhatatlan. Így ha aznapra meguntam, hullafáradt vagyok, de közelít a határidő, akkor nincs megállás. Nincs egy órás ebédszünet vagy telefonálgatás. Előfordul, hogy inni is elfejtek, mert belemerülök a festésbe. Pörgés és nyugalom egyszerre, ez elég elmagyarázhatatlan…

 

Hogy működik a folyamat, ha valaki azt szeretné, hogy te dekoráld az egyik falát?

 

Ez attól függ, hogy mennyire határozott elképzeléssel keres meg az adott érdeklődő, de az alapfolyamat úgy kezdődik, hogy próbálom kipuhatolni, hogy milyen ízlésvilágú, stílusú az ember és ezáltal a lakása, és mi az, ami igazán boldoggá tenné, ha ránéz a falra.

 

Tehát első a megismerés, második a közös ötletelés, fénykép-küldözgetés, egyeztetés, igény esetén terepszemle, helyszíni pontosítás. A koncepció pontosítása után árajánlat, annak elfogadása után időpont egyeztetés.

 

Majd a megbeszélt időpontban megyek, és felvarázsolom a megálmodott festményt az addig csupasz falra, gyakran egy-két ötlettel kiegészítve, hogy hogyan lehetne még jobban integrálni a művet a helyiség hangulatába (egy triviális példa: kék világtérkép mellé a kanapéra tegyünk néhány ugyanolyan kék díszpárnát). A munkák elkészítési ideje átlagosan 1-2 nap, ez ilyenkor reggeltől-estig festést jelent, akár 11-12 órákat is.

 

Van kedvenc projekted azok között, amiken eddig dolgoztál?

 

Egy kicsit mindegyik munka kedvenc, hiszen mindegyik újdonság. Ha valamelyik nagyon tetszik, közel áll hozzám a stílusa, akkor az azért kedvenc, ha pedig nagyon nem tudok az adott igénnyel azonosulni, akkor pedig kihívás, ami mindig jó.

 

Minél nagyobb volumenű a munka, annál jobban élvezem, mert tudom, hogy nagyon nagy lesz a lelkesedés és az öröm, ha elkészül. A megrendelők egész egyszerűen nem igazán tudják elképzelni előre a kész művet a falon, így a végeredmény kellemes meglepetés számukra. Talán pont ezért az átadás pillanata a munkám egyik legmotiválóbb része.

 

Van tanácsod olyanoknak, akiknek van egy kreatív vállalkozás ötletük, és csak a megfelelő pillanatra várnak, hogy belevághassanak a vállalkozás megvalósításába?

 

Érdekes, hogy ezt kérdezed, mert erről írtam a mesterszakos szakdolgozatomat: A közösségi média hatása egy kezdő vállalkozásra – Saját vállalkozásomon, az Art by Heart-on keresztül bemutatva.

 

A vállalkozó kedvűek a következő kérdéseket tegyék fel maguknak: az első és legfontosabb az önismeret, hogy alkalmas-e a személyiségük a vállalkozói létre. A második, hogy elég egyedi, különleges, megkülönböztethető-e a termékük. Van-e annyi kezdőtőkénk, hogy ellavírozzunk addig, amíg a vállalkozásuk nyereséget tud termelni?

 

Ezek voltak a racionális tanácsok, de szívem szerint azt mondanám, vágjanak bele, mert csak egy életük van! Minden árnyoldalával együtt is azt gondolom, hogy szuper érzés a SAJÁT tervedet, álmodat megvalósítani, alakítgatni, és makacsul hinni benne.

 

 

Kőszegi Anna

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Közzétéve: k., 15/05/2018 - 16:40


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!