Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Fenntartható munkahelyek, avagy a szomszéd irodája mindig zöldebb!

Ki ne dolgozna szívesen olyan munkahelyen, ami világos, modern, jól felszerelt és még zöld is? Vagyis fenntartható, tehát környezetbarát. Alábbi cikkünkből kiderül, hogyan lehetséges mindez, és milyen is egy igazi, zöld iroda.

Fenntarthatóvá tenni annyit tesz: „élhetőnek megőrizni a bolygót”, hogy azt az utánunk következő generációk is úgy élvezhessék, ahogy mi most. Ennek eléréséhez azonban már ma cselekednünk kell! Amellett, hogy lekapcsoljuk a villanyt, ha nincs rá szükség, kihúzzuk a telefontöltőt a konnektorból, és külön szemetesbe gyűjtjük a müzlis dobozt, nézzük meg, milyen jótékony hatásokkal jár, ha még a munkahelyünk is környezetbarát.

 

Egy kisebb, irodai munkát végző vállalkozás évente kb. fél tonna papírt használ el, amihez három gyönyörű, húszméteres fát kell kivágni. Szintén meglepő, hogy egy, éjszakánként bekapcsolva hagyott számítógép egy év alatt egy tonna szén-dioxidot termel. Tudtad, hogy az a hely, ahol a napod egyik legnagyobb részét töltöd, a munkahelyed, a városi szén-dioxid kibocsátás harmadáért is felelhet? Ugye jobb érzés lenne olyan helyen dolgozni, ahol még bolygónk jövőjét is szem előtt tartják?

 

A környezetbarát munkahely a munkáltatónak is kedvez, hiszen bár az ilyen modern megoldások nem tűnnek olcsó befektetésnek, hosszabb távon még a költségek is csökkenthetőek a segítségükkel, így a munkaadónak kevesebb rezsi-kiadással kell számolnia, amit más területeken fektethet be, így téve versenyképesebbé vállalatát.

 

Nézzünk néhány, már megvalósított, fenntarthatóságot segítő megoldást!

 

 

Az épületek külsejére helyezett napelemek energiával látják el az irodaházakat. Az összegyűjtött és megszűrt esővíz képes akár a teljes vízigény fedezésére. Az épületek tetejére zöld felület telepíthető, ami az oxigéntermeléshez járul hozzá, és nem mellesleg a fák alatt, a város tetején még egy jó kávét is elfogyaszthatunk.

 

Az irodaházakban sok a nagyteljesítményű számítógép. Ezekhez amúgy is szükséges a vízhűtés, így miért ne lehetne az így felmelegedett vizet továbbfűteni és egészen odáig eljuttatni, ahol épp megnyitnak egy melegvíz-csapot.

 

Mindezek mellett hasznos a korszerű világítástechnika alkalmazása mozgásérzékelő lámpákkal; a munkahelyi étterem konyhai hulladéka komposztálható; és nem utolsó szempont, ha a dolgozókat arra biztatják, hogy járjanak munkába tömegközlekedéssel vagy kerékpárral, és ehhez tárolókat és öltözőket is biztosítanak.

 

Következzen három olyan élenjáró példa, amiknek egész biztos, hogy kijárna a környezetbarát iroda cím, ha eddig még nem kapták volna meg:

 

Erdei iroda

 

Az erdei helyszínnel egy spanyol építész cég igazán merész környezetbe helyezte saját tervezői irodáját. A madridi erdei iroda dolgozóinak olyan érzésük lehet, mintha minden nap kirándulni indulnának, holott épp „csak” munkába sietnek.

 

 

Az iroda üvegfalainak köszönhetően napközben nincs szükség mesterséges fényforrásokra, és mivel az épületet félig a földbe süllyesztve építették, így a nyári hőségben sem kell légkondicionálót használni. Az asztal mellől látni, ahogy hullanak a falevelek vagy elhaladnak a fák között az erdő állatai. Nem is csoda, ha ilyen inspiráló közegben a tervezők képzelete is szárnyal.

 

Kartondoboz-iroda

 

Miközben éppen arra törekszünk, hogy minél kevesebb papírral dolgozzunk, mi lenne, ha ezentúl papírban dolgoznánk? Egy holland reklámügynökség arra jutott, hogy a felesleges papírokat újrahasznosítva egy igazán egyedi, alternatív munkakörnyezet teremthető, így jött létre Amszterdamban a karton iroda.

 

A kartonpapír nagyon erős, környezetkímélő, és alacsony költségvetésből szinte bármi kihozható belőle. A fenntarthatóságot elősegíti, hogy az elemeket csavar és ragasztó nélkül illesztik össze őket. Mivel a székek, asztalok, könyvespolcok, lépcsők mind lapokra szedhetőek, ha ennek az irodának valaha költöznie kell, biztosan nem a bútorszállítás lesz a legnehezebb feladat.

Nothing Cardboard-Office-Interior

A legzöldebb hazai iroda, a Nordic Light

 

Végül pedig jöjjön egy magyar zöld iroda, a Nordic Light, ami az „Év Legzöldebb Projektje” díjat is magáénak tudhatja. Az épület tetején lévő napelemeknek köszönhetően az irodaház csökkenteni tudja saját energiafelhasználását, az eső- és talajvíz hasznosító rendszer pedig az irodai vízhasználat jelentős részét fedezi. Itt még a szőnyegek is újrahasznosított anyagból készültek. Ez az iroda tényleg zöld, és nemcsak a környezetbarát értelemben, hiszen zöld kert, zöld tetőterasz és növényekkel borított függőleges felületek teszik még zöldebbé az egész épületet.

Nordic Light, Budapest, Hungary - Skanska

Láthatjuk, hogy a környezetbarát kialakítású munkahelyek az esetek többségében valamilyen formabontó külsővel is rendelkeznek, és belső terük is modern, inspiráló, nem mindennapi. Az ilyen helyre eleve jó érzés bemenni, mert nemcsak szép, hanem még jót is tesz: nem zsákmányolja ki a természeti erőforrásokat. És milyen egy jó munkaerő, ha szeret bejárni a munkahelyére? Hatékonyan dolgozik, minőségi munkát végez, és ontja magából a kreatív ötleteket. Mindenképp megéri a befektetést!

 

A Te munkahelyed mit tesz a környezet megóvásáért?

 

Kóti Enikő

 

Képek: FlickrPixabay, Pixabay, Flickr

Videók: Skanskahungary YouTube, Alrik Koudenburg YouTube

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!