Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Utazókávé, ruhabérlés, business csocsó? Őrült startupok Európában

Gyakran halljuk, hogy századunk legfontosabb munkaeszköze az agyunk, a pénzügyi sikerek alapja pedig az ötlet. Nos, sokaknál ebből nincs hiány. Mutatunk néhány igazán rendhagyó vállalkozást, melyeket épp rendkívüliségük repített az egekbe.

Korábban már boncolgattuk a startupok jelenlegi helyzetét, számba véve azok előnyeit és hátrányait. Az azonban biztos, hogy ezek a speciális vállalkozásformák évről évre egyre nagyobb szeletet követelnek maguknak a piacon. A trend annyira erős, hogy Svédországban már az egyház is fektet startupokba (méghozzá az e-health és e-learning területén).

 

Amikor nem a kreativitás hozza a milliárdokat

 

Legyél eredeti és engedd szabadjára a képzeleted, ha sikeres akarsz lenni! Persze, persze. Azért ne olyan hevesen… Mint azt már egyszer megírtuk, nem feltétlenül nekünk kell feltalálnunk a spanyolviaszt az üzleti eredményességhez. Shane Snow kimutatta, sokkal nagyobb az esély a kudarcra az új piacra török esetén, mint azoknál, akik már egy meglévő ötletet gondolnak újra, formálnak új köntösbe.

 

 

A Pepsi sem hozott igazán új dolgot a Coca-Cola után, és bár mindig a vörös rivális árnyékában maradtak, azért nagyon nem kell sajnálni a cég vezetőit, biztos nem szűkölködnek. Ugyanígy az nem Amazon volt az első e-kereskedés, vagy a Facebook a világ első közösségi hálója, de ez nem akadályozza meg őket, hogy piacukat magabiztosan uralják

 

Amikor egy őrültnek tűnő ötlet minden elképzelést felülmúl

 

Ne is várjunk velük tovább, jöjjenek tehát a rendhagyó elmék sikersztorijai!

 

Wheelys, a guruló kávézó

 

Svéd kitalálóját anno nem vették fel az egyik stockholmi Starbucks kávézóba kék hajszíne miatt. Erre mi a logikus megoldás? Persze, hogy egy saját kávézó „nyitása”, evidens… A vérig sértett Maria De La Croix legalábbis így gondolta.

 

Költségkímélés végett a szükséges eszközöket egy triciklire szerelte, aminek tetejét napelemmel látta el. Ezt megdobta egy mobilapplikáció kifejlesztésével, amelyen keresztül fizetni lehet, és a környezettudatosság érdekében csak organikus alapanyagokkal dolgozott.

Wheelys 3. It's a bike, it's a café, it's pretty amazing

Pimaszságért sem kellett a szomszédba mennie, persze, hogy az a bizonyos Starbucks elé is kiállt árulni, és saját elmondása szerint több vásárlót is szolgált ki a riválisnál. A trendi vállalkozás azóta pedig franchise alapon működik, bárki rendelhet a különböző típusú triciklikből, méghozzá relatíve olcsó áron.

 

A startup hatalmas sikernek örvend, mivel bárki belefoghat a dologba, és saját maga dönthet, hogy mikor és mennyit dolgozik, sőt a termékpalettát is saját maga alakíthatja ki. Nem véletlen, hogy a Wheelys jelenleg a világ leggyorsabban növekvő kávézóhálózata.

 

A Tchibo és a Kilenda: gyerekholmibérlés?

 

A (többek között) kávékeresekedelemben sikeres Tchibo egy meglehetősen egyedi startup mellé állt be. Mert az oké, hogy a kölcsönzés egyre népszerűbb, és sokan már bérbe vett autókkal járnak és Airbnb szállásokat választanak utazáskor – na de gyerekholmi? Ha azt az adatot nézzük, hogy Németországban egy átlagfogyasztó évi 60 ruhadarabot vesz, és ezt csupán néhányszor veszi fel, valamint hozzátesszük, hogy a textilgyártás számít a világ második legszennyezőbb iparágának, akkor nem is olyan elrugaszkodott az ötlet.

 

Miután a kisgyermekek gyorsan cseperednek és növik ki ruháikat, ez az innovatív megoldás mindenképpen pénzügyi megoldás lehet sok háztartás számára. A holmik interneten a vételár ötödéért bérelhetők, és ha a lurkók mégsem cseperednek a várt ütemben, akkor a szülők a részletek kifizetésével akár örökre is megszerezhetik az egyes darabokat. Kérdés, hányan mondanak le a gyerekholmi-tulajdonlásról.

So funktionierts | kilenda

 

111Cryo, avagy a hidegterápia

 

Te bemennél egy -90 fokos hűtőkamrába 3 percre, egy szál fehérneműben (fülvédő és szájmaszk kíséretében)? A vállalkozás cserébe azt ígéri, hogy a testünk a hősokk hatására teljesen újjászületik, mozgósítja minden tartalékát. Így búcsút mondhatunk például fájdalmainknak, felfrissül a vérkeringés, és bőrünk is visszanyeri régi szépségét. A szolgáltatással kapcsolatban sokan szkeptikusak, viszont az élsportolók körében igen népszerű: többek között Cristiano Ronaldo és LeBron James is rendszeresen visszatérő vendég.

Whole Body Cryotherapy London - 111CRYO

 

A magyar különlegességek

 

 

Hazánkban is találunk bőven példát rendkívüli vállalkozásokat.

 

Ilyen a Battlejungle is, mely irodai olimpiákat kínál a cégeknek. Ambrusz Gergő, az alapító elmondása szerint ez azért egyedi, mert „ilyenkor a munkahelyi hierarchiából kilépve kis időre egyenrangúak leszünk, másfelől az eddigi tapasztalatok alapján a rendszeres közös sportnál, a közös szórakozásnál nincs jobb csapatépítő forma”.

Battlejungle Team Building Tool

Vicces helyzeteket szülhet a csocsóbajnokság során, mikor a szoftver a gyakornokot a vezérigazgatóval sorsolja össze, és bizony egy nullára nyerés az újonctól az asztal alatt négykézlábon való átmászásra kényszeríti a cég első emberét is.

 

A startup fogadtatása egyelőre pozitív, a további népszerűsödéshez pedig természetesen a vállalatok vezetőinek nyitottságára is szükség van.

 

Varga Balázs mindig is szeretett régi zsebórákat restaurálni. Aztán mikor az egyik zsebórát saját maga számára karórává alakította, és munkahelyén szinte azonnal megvették azt tőle, jött a felismerés, hogy ez bizony több is lehet, mint hobbi. Azóta főállásban dolgozik, és folyamatosan érkeznek megrendelések főleg olyanok részéről, akik egyedi ajándékot szeretnének adni, vagy csak régi ereklyéiket modernizálnák.

 

Ha tehát neked is van egy ötleted, amit világraszólónak tartasz, de barátod őrültnek nevezte, gondold át még egyszer, hátha megér egy szabadalmat!

 

Kordé Krisztián

 

Képek: Unsplash, umbro umbro Flickr, Freepik

 

Videók:

Wheelys Café YouTube-csatornája

Kilenda YouTube-csatornája

111Cryo YouTube-csatornája

BattleJungle YouTube-csatornája

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Közzétéve: p., 16/03/2018 - 13:36


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!