Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

A startupok a modern piac csodabogarai? Íme, ezt érdemes tudni róluk!

Sokan esküsznek rá, mások félnek tőle, mint a tűztől, egyesek pedig nem is igazán tudják, hogy mik is ezek. Alábbi cikkünkben a startupok potenciálja és veszélyei kerülnek terítékre.

Egyre többet halljuk a kifejezést, és a 21. században a startupok kikerülhetetlen tényezők az üzleti élet területén. Napról napra születnek újak, de legnagyobb részük tiszavirág életű. Alapítói általában fiatalok, akik úgy érzik, piaci rést találtak, és munkatársként is általában pályakezdők és „forradalmárok” csatlakoznak hozzájuk.

 

Oké, oké, de miről is beszélünk pontosan?

 

A startup egy olyan induló vállalkozás, mely innovatív, újításra törekszik, nagy növekedési potenciállal rendelkezik, és ebből fakadóan magas kockázati faktort vállal magára. A hagyományos, lassan építkező vállalkozásokkal szemben egy dinamikusan építkező, külföldi piacokat is megcélzó üzleti megoldás ez, mely nem partneri kapcsolatokra törekszik, hanem nagyobb közösséget kíván elérni.

 

A tavaly ősszel rendezett, a Forbes magazin Forbes Flow rendezvényén is kiemelt szerepet és külön színpadot kaptak a startupok, valamint az érdeklődők is tájékozódhattak a startupok pénzszerzési lehetőségeiről: erről szóló beszámolónkat itt olvashatjátok el.

 

Miért buknak be?

 

Miután a mai, globális versenyben szinte mindenki mindenkinek versenytársa, a piacon kíméletlen verseny zajlik, aminek nagyon sok startup áldozatául is esik, sokszor a saját hibájából. Ennek különböző okai vannak:

 

  1. Nincs piac. Ebben az esetben a vállalkozás nem old meg igazi piaci problémát, nem szolgálja elég fogyasztó igényét. Az esetek 42%-ban (!) ez a csőd oka. Lehet mintaszerűen alkalmazott technológiád, kivételes szakértőid vagy befolyásos kapcsolataid, ha nem nyújtasz megoldást egy lényeges üzleti vagy egyéb hiányosságra, halálra vagy ítélve (igen, sajnos, amilyen könyörtelenül ezt leírom, annyira könyörtelenül zajlik a való életben).
  2. Elfogy a pénz. Az esetek majdnem egyharmad részében a források kiapadása jelenti a startup végét. Már egy befektető megtalálása is igen nehézkes a kezdetekkor, és sok innovatív ötlet a pénzügyi fedezet hiánya miatt hal el csírájában. Azok, akik viszont el tudnak indulni, gyakran találják szembe magukat nem várt költségekkel, vagy nem képesek megfelelő mértékű profitot termelni, így kénytelenek lehúzni a rolót.
  3. Nem megfelelő csapat. Dobogónk harmadik helye talán kissé meglepetés, de ha belegondolunk, nagyon is logikus. Hisz milyen az ideális vezetés? Kockázatvállaló, sokszínű, egymást a végletekig ösztönző, igaz? Nos, nem teljesen. A tanulmányok és a bukott vezetők nyilatkozatai alapján szükség van egy karizmatikus vezetőre, akinek szavát mindenki elfogadja, valamint olyan személyekre is, akik kissé visszafogják a gyeplőt, kontrollt építenek a döntéshozatalba. Még egy kockázatos területen működő startup esetén is.

 

A további okok részletezésére nincs lehetőségem kitérni, de az itt fellelhető angol nyelvű cikkben megtalálod őket. Többek között olyan problémák kerülnek itt kifejtésre, mint a gyenge marketing, a fogyasztók érdekeinek elhanyagolása, a rossz időzítés, vagy a fókusz és szenvedély elvesztése.

 

 

Miért érdemes mégis csatlakoznod egy startuphoz?

 

Egy ilyen vállalkozásban minden nagyon gyorsan zajlik, igazi „tudásbomba” szakad a nyakadba. Rövid idő alatt rengeteg tapasztalatot fogsz szerezni. Karriert építő, mobilis, pörgést imádó fiataloknak „kötelező”! Nagyobb a felelősség, itt meghallgatják az ötleteidet, és nem papírrendezéssel kell majd foglalkoznod. Tehát ideális a környezet önmagad kipróbálására, de tudnod kell, hogy ez bizony stresszel is járni fog.

 

 

A fentebb említett okok miatt a startupok élete állandó küzdelem. Cserébe megtanulod, hogyan kezeld hatékonyan a bizonytalanságot. S bár mindig ott van a bukás kockázata, fennáll a szárnyalás lehetősége is mind szervezeti, mind személyes szinten. Itt szinte nem létezik bürokrácia, tehát ha munkád valódi hasznot hoz a startupnak, gyorsan feljebb találhatod magad a ranglétrán.

 

És egy magyar példa!

 

Örömmel osztjuk meg veletek a hírt, hogy egy magyar startup is felkerült arra a top10-es startup-listára, amelyen újszerű életmentő módszereket és programokat fejlesztő startupok szerepelnek.

 

A SaveSarah nevű online platform ötlete egy testvérpár fejéből pattant ki, és segítségével fejlődhetne a sürgősségi mentőakciók hatékonysága és eredményessége. És hogy hogyan? A mobil applikáció drónokat hívna segítségül, melyek nagy felbontású képeket képesek készíteni, így egy-egy természeti katasztrófa negatív kihatását lehetne egyszerűbben felbecsülni, emellett eltűnt személyek megtalálásában is segítséget jelenthet.

 

Az alkalmazás már egy éles gyakorlatot is sikerrel vett Győrben. S talán emlékeztek a sajnálatos 2016-os hatalmas chilei tűzvészre, ahol a helyi katasztrófavédelem munkáját is megkönnyítette az újítás. Tehát az ötletben hatalmas a potenciál. A piacra dobáshoz azonban sajnos ők sem rendelkeznek a megfelelő forrásokkal, reméljük, ez rövidesen megoldódik.  Bővebben a találmányról itt olvashattok.

 

A startupokat tehát megbélyegezhetjük számunkra jóként és rosszként is, azonban az biztos, hogy esszenciális pezsgést hoznak az üzleti életbe, és sokaknak biztosítottak már eddig ragyogó karriert. Amennyiben benned is megvan az ambíció a csatlakozásra (esetleg alapításra?), keress rá a régiód legmenőbb startupjára!

 

Kordé Krisztián

 

Képek: Williem Iven Unsplash, jcomp Freepik, geralt Pixabay, jcomp Freepik, Freepik

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!