Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

NŐ az innováció Európában?

​A társadalomban felmerülő problémák újra és újra innovatív megoldásokat igényelnek az EU-ban is. A Női Innovátorok Díja a vállalkozás ösztönzésére született. Hallottál már róla?

Mi ez a díj?

 

Az Európai Bizottság immár ötödik alkalommal ad díjat olyan nőknek, akik a vállalkozás és innováció terén kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. A leginnovatívabb jelöltek négy kategóriában kaphatnak pénzjutalmat, melyek közül a három dobogós hely mellett, helyet kap a negyedik kategória: a feltörekvő innovátorok.

 

Olyan hölgyek jelentkezhetnek a díjra, akik az EU-ban sikeresen alapítottak vállalkozást és vettek rész a piaci innovációban, vagy kutatási innovációs támogatásból részesültek a köz- vagy privát szférában.

 

A díj elbírálásakor latba esik, hogy a pályázó cége által kínált termék mennyire eredeti és eladható a piacon, a gazdasági hatás, amit a termék kifejt, vagyis például, hogy hány országban forgalmazzák EU-n belül és kívül egyaránt, illetve mekkora pénzforgalmat bonyolít a vállakozás évente. Harmadik kategóriaként a társadalmi hatást veszik figyelembe azaz, hány munkahelyet teremtett az innováció kivitelezése illetve maga a termék célja valamilyen társadalmi probléma orvoslása-e. A negyedik kategóriában azt vizsgálják, milyen vezetői szerepet fejtett ki a versenyző a cégében, hogyan járult kozzá az általa betöltött szerep a sikerhez. Ezek egyenként öt pontot érnek és a végül összeálló húsz körüli pont alapján osztják ki a díjat.

 

Miért egy újabb díj a nőknek?

 

Bár a díj célja nyilvánvalóan a nők kiválóságának méltatása is, valójában egy nagyon konkrét, mindenki számára megfogható gazdasági érdek áll mögötte. Tudható, hogy a nők kisebb gazdasági szerepet vállalnak mint a férfiak, ez a mai napig így van. 2012-es adatok szerint Európában a 40 millió aktív vállalkozó 29%-a nő. Érdekes statisztika viszont, hogy a női vállalkozők valamivel fiatalabbak, mint a férfiak: a 15 és 49 év közötti vállalkozók között a nők többségben vannak, míg az 50 év feletti kategóriában fordul a kocka (igaz, mindkét esetben csak pár százalékos különbségről van szó).  Ha azonban bármilyen gazdasági közösség (így az EU is) tartós növekedést szeretne elérni és fenntartani, minden erőforrását ki kell használnia. Ennél fogva nagyon is célszerű az innovatív vállalkozásba és a piac élénkítésébe a nőket is bevonni.

Kik nyertek eddig?

 

Az elmúlt négy év nyertesei a legkülönbözőbb innovációs területekről kerültek ki eddig. A teljesség igénye nélkül, például Dr. Sarah Bourke, aki 2016-ban második helyezett lett és számos olyan software készítője, melyek a Nemzetközi Űrállomáson az asztronautáknak segítenek a vészhelyzetek kezelésében. A bolgár Kristina Tsvetanova 2017-ben a feltörekvő inovátorok kategóriájában BLITAB technology nevű cégével nyert, az első vakok számára is használható tablet kifejlesztésével.

 

Bár magyar nyertes eddig még nem volt, reméljük a díj eléri célját a nők bátorításának terén és a női innovátorok száma úgy megemelkedik majd, hogy a hazai is díjazottaknak is örülhetünk.

 

Kőszegi Anna

 

Képek: Pixabay, Pixabay, Pixabay

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Közzétéve: sze., 29/11/2017 - 23:11


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!