Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Vállalható vállalkozások

Lehet-e Magyarországon becsületesen vállalkozni? Vajon érdemes-e? Ezekre a kérdésekre adtak választ szeptember 23-án a Prezi, Ustream és Budapest Bridge alapítói, a CEU Busines School tanára és a Transparency International szakértője.

Nagyon érdekes beszélgetésnek lehettek a részesei azok, akik szeptember 23-án ellátogattak a Duna korzóra, Az első millióm története című előadásra. Olyan sikeres magyar vállalkozók osztották meg gondolataikat, tapasztalataikat, mint mondjuk Árvai Péter, Halácsy Péter, vagy Fehér Gyula. Az est házigazdájával, Pistyur Veronikával olyan kérdédéseket feszegettek, hogy miért éri meg becsületesen vállalkozni, és ez miért jó a családunknak, gyerekeinknek, alkalmazottainknak, illetve magának a cégünknek. Az előadásra rengeteg kíváncsi érdeklődő látogatott el, akik az ajándék kézműves sörök és finom szendvicsek kíséretében rendkívül jó hangulatban hallgatták végig a gondolatébresztő prezentációkat a témában. 

 

Az előadás keretében több videót és kutatást is bemutattak a hallgatóságnak azzal kapcsolatban, hogy milyen károkat tud okozni egy országnak

, ha az ott élő vállalkozók csak a saját hasznukat hajtva a kiskapukat keresik, és nem kívánják kivenni a részüket az adózásból. Az eszmecserékből az is kiderült, hogy azokban az országokban, ahol az üzleti életben becsületesek a résztvevők, ott sokkal gazdagabbá és sikeresebbé váltak, mint azokban, ahol a korrupció és a bizalmatlanság elburjánzott egymás iránt. Az új és sikeres vállalkozások hazai és nemzetközi szinten is munkahelyeket tudnak teremteni, magasabb szintre tudják emelni a gazdasági életet, ami hosszútávon mindenkinek kifizetődő. De ezzel nem csak másoknak, de önmaguknak is jót tesznek, mert aki tisztázatlan ügyekbe bonyolódik, az idővel maga is könnyen zsarolhatóvá válik és egy ilyen szituációból szinte lehetetlenség kikerülni.

 

Az első millióm története előadássorozat mindezek mellett nagyon fontosnak tartja, hogy a jövő generációját a saját példáikon keresztül egy ilyen etikai szellemben tanítsa meg a fair play-re az üzleti életben. Alexa Noémi, a CEU Business School oktatója is azt hangsúlyozta, hogy iskolájukban ezt a szemléletet igyekeznek átadni a hallgatóknak, hogy a diplomaszerzést követően ők is sikeres vállalkozóvá válhassanak akár itthoni, akár nemzetközi szinten.

 

Jövőbeli célja a programnak, hogy idővel minél több olyan vállalkozás csatlakozzon hozzájuk, akik hasonló szellemben gondolkodnak, és akikkel közösen folytathatják missziójukat Magyarországon.

 

Oravecz Diána

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: k., 27/10/2015 - 23:37


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!