Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Cókmókkal móka az élet!

2012-ben a TED által kapott figyelmet Cókmók nevű kezdeményezés. Azóta szépen fejlődött, most viszont lelassultak az események, mert az ötletgazda Bori kislányát nevelgeti. Ám babázás közben is a fejlesztésen dolgozik a fejlődés érdekében.

Egy táska, ami más, mint a többi

 

A cókmók gyakorlatilag egy olyan termék, amely mögött egy mélyebb kezdeményezés áll, mégpedig az, hogy közel hozza egymáshoz a gyermekotthonban és a családban nevelkedő gyerekeket. A dolog annyiból áll, hogy a szülő megvásárolhat egy Bori 

által tervezett Cókmók-ot (egy egyedi tervezésű táskát) egy hozzá illő takaróval együtt, és ezáltal vesz egyet egy 5-11 éves, otthonban nevelkedő gyermeknek is. Ezután a boldog táskatulajdonosok találkozhatnak a Cókmók csapata által rendezett Cókamókákon, ahol zenés gyermekprogramok, mesejátékok és kézműveskedés várja a kicsiket.

 

A kezdeményezés szerint „A Cókmók egy különleges hátizsák, ami folytonosságot és otthonosságot csempészhet a gyerekek életébe azzal, hogy a legféltettebb kincseiket, játékaikat magukkal tudják benne hurcolni, valamint a csomagban megtalálható takaróval bárhol kényelembe helyezhetik magukat.”

 

Annak, aki konkrétumokat szeretne hallani:

 

  • 29 000 forintba kerül egy táska (azaz egy pár);
  • 5-12 éves korosztály a célközönség;
  • a TEGYESZ segítségével osztják szét a táskákat.

 

Persze sokakban felmerülhet a kérdés, miért pont táskát kapnak a hátrányos körülmények között nevelkedő gyerekek, ám Bori csapatának erre is van válasza: „A gyakori és meglehetősen drasztikus környezetváltozásoknak köszönhetően [ezek a gyerekek] elveszítik a számukra fontos tárgyakat, játékokat, ezzel elbizonytalanítva őket a múltjukban, abban a képben, hogy kik ők és honnan jöttek.”

 

A kezdetektől napjainkig

 

Az egész kezdeményezés pusztán csak ötletként indult, mikor Bori 2012-ben diplomamunkaként előrukkolt az ideával és az első két hátizsákkal, azonban olyan nagy volt az érdeklődés, hogy végül nem volt más választása: megvalósította ötletét. Azóta kb. 100 táska talált gazdára, de ez alatt a kísérleti időszak alatt az is kiderült, hogy sajnos sokan az ár miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy vásároljanak a hátizsákból annak ellenére, hogy az ötlet tetszene nekik. A táskák legnépszerűbb eleme a kis takaró volt, így Bori azon gondolkodik, hogy érdemes volna a takarók külön forgalmazása. Emellett egy társasjátékot is szeretne tervezni, ehhez viszont még egy kicsit nőnie kell a babának, hogy Bori ismét tudjon a szervezettel foglalkozni.

 

Segíthetsz Borinak – de hogyan?

 

És itt következik a felhívás azok számára, akik úgy érzik, valamilyen módon szeretnék segíteni a csapat munkáját, és szívesen  fordítanának egy kis időt arra, hogy „marketingeljék” a do lgot.  Ők mindenképpen jelentkezzenek Borinál a kezdeményezés oldalán keresztül, vagy akár az Ifjúsági Portál oldalán. Lényeg a lényeg, ha bárki érzi magában a hajlamot, hogy kapcsolatokat szervezzen és igyekezzen minél szélesebb réteghez eljuttatni egy igazán jó és jótékony kezdeményezést, akkor itt az alkalom. Akár marketing-gyakorlatnak is kiváló lehetőség! Bori mindenki segítségét szívesen fogadja, hiszen neki tervezőként az lenne a legjobb, ha csak termékfejlesztéssel tudna foglalkozni, így egyre tovább fejleszthetné a vállalkozást, ami valljuk be, azért már magától is fejlődik egészen szépen.

 

Hernádi Anna

 

A képeket Taskovics Dorka és Mukics Beáta készítette.

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: k., 11/08/2015 - 00:12


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!