Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

We Can Do It! Nők a ranglétra tetején

Hanna Rosin „A férfiaknak annyi!” című könyvében azt írja, hogy ma már a nők az iskolában és a munkahelyen is jobban teljesítenek, mint a férfiak. Valóban így van?

Nők a ranglétrán menetelve

 

A „nők évszázadának” nevezik a XXI. századot. Teszik ezt azért, mert a felmérések, kutatások azt mutatják, hogy a munkák egyre inkább olyanok lesznek, melyekhez a női képességek jobban illenek. A Columbia School felméréséből egyértelműen kiderül, hogy 16 vezetői tulajdonságból 14-ben jobban teljesítenek a nők, és jobbak a nők iskolai eredményei. Sőt, napjainkban 30%-kal több nő megy továbbtanulni, mint korábban. Magyarországon is a felsőoktatás feminizálódása figyelhető meg.

 

A női vezetők száma emelkedik, és egyre többen kerülnek magasabb pozíciókba. Az USA-ban a cégek 40%-át nők vezetik, míg Kínában a területre újonnan belépő vállalkozók 40%-a nő. „Az amerikai városokban a fiatal nők medián jövedelme nagyobb, mint a férfiaké, illetve a pénz 75-80%-áról  a nők döntenek az USA-ban” ‒ jelentette ki Bruck Gábor stratéga, a Sawyer Group vezetője, a nemrégiben megrendezett Nők az üzleti csúcson elnevezésű világgazdasági konferencián. Azt is hozzátette, hogy azoknak a cégeknek a tőzsdei árfolyama jobb, ahol a topvezetők között sok a nő. A kutatásban 1500 céget vizsgáltak meg 15 éves időintervallumban. Becslések szerint 2030-ra a nemzeti vagyon 60%-a nők kezében lesz.

 

Ma a termelő szektor helyett a nők inkább a szolgáltató ágazatban és a kreatív iparágban jelennek meg, ahol olyan tulajdonságokra van szükség, amelyekben a férfiak nem olyan erősek. Ilyen például a nagyobb szintű együttérzés, a nyitott kommunikáció, a több irányba történő figyelem, odaadás, stb. Paradigmaváltás kezdődött, amiből egy teljesen új cégvezetői kultúra formálódik. 

 

„A labirintusban rekedt nők”

 

A női szerep erőssége növekszik, ám ennek ellenére még mindig találkozhatunk nemi alapú karrier-akadályokkal, amelyek a nők előrejutását gátolják.  A konferencián Nagy Beáta, a Budapesti Corvinus Egyetem docense azt mondta, hogy ma a munkaerőpiacon a nők, különösképp a női vezetők egy labirintusban vannak, ami tele van akadállyal. Ezek többsége láthatatlan, pedig a nők készen állnak arra, hogy vezetői pozícióba kerüljenek. A karrierjükkel szemben az egyik fő akadályt a munkakörülményekkel kapcsolatos politikák, folyamatok, gyakorlatok és bizonyos előítéletek okozhatják. Az egyik ilyen lehet, hogy a férfiak többsége még most sem tartja a nőket egyenrangú versenytársnak. Úgy gondolják, a nők is dolgozhassanak, de ezt mind pusztán gazdasági érdekből teszik, és nem tartják őket saját magukkal szemben versenytársaknak, pedig a nők képzettségben, rátermettségben utolérték a férfiakat. A másik nézet, hogy azt gondolják a nőkkel szemben, nehéz a családban vállalt szereppel járó kötelezettségeket összeegyeztetni a munkahelyi teljesítéssel.

 

Iglódi-Csató Judit, a Tesco-Global Áruház Zrt. emberi erőforrás és kommunikációs igazgatója szerint a nőknek maguknak kell eldönteni, hogy mikor vállalnak gyermeket, és hogy mennyi időt kívánnak velük otthon maradni. Viszont ehhez az is szükséges, hogy a szervezeti kultúra támogassa és segítse a nők családalapítási valamint ezzel párhuzamban a vezetői pozíciók elérésének szándékát. A személyes példamutatás elengedhetetlen, mind a vállalat, mind pedig a férfi és női vezetők részéről egyaránt.

 

Kötelező kvótával több esély?

 

Fontos kérdés, hogy vajon szükség van-e külső kényszerre a női foglalkoztatás növelése érdekében? Kellenek-e jogszabályok, előírások, amelyek kötelezik a munkáltatót a női munkaerő növelésére, különösképpen a vezetői posztoknál? A vélemény a konferencián igen különböző volt a női vezetők körében.  Egy tényezőben azonban egyetértettek: a társadalomnak is változnia kellene ahhoz, hogy elfogadja a női vezetőket.

 

Az Európai Unió kiemelten foglalkozik a nők és férfiak közötti egyenlőséggel. Ez előfeltétele annak is, hogy az EU elérje célkitűzéseit a gazdasági növekedés, a foglalkoztatás, a társadalmi kohézió és a versenyképesség terén. A nők és a férfiak közötti bérszakadék jogi és más utakon történő áthidalása, valamint az esélyegyenlőség megteremtése az Európai Bizottság 2010–2015 közötti időszakra szóló stratégiájának egyik kulcsfontosságú célkitűzése. A Stratégia öt különböző területen irányoz elő lépéseket: gazdaság és a munkaerőpiac; egyenlő bérezés; egyenlőség a döntéshozatalban; a nemi alapú erőszak megszüntetése; valamint az egyenlőség előmozdítása az EU-n kívül.

 

Beke Zsuzsa, a Richter kormányzati kapcsolatok és PR-igazgatója szerint nem az alapján kell keresni vezetőket, hogy az illető milyen nemű, hanem szakmai szempontokat kell figyelembe venni. Náluk a középvezetői szinten 50%-os a nők aránya, ami jónak mondható. Úgy gondolja, „nem kvóta, hanem lehetőség kell a nők számára, hogy a diploma után karriert tudjanak építeni”, és szükség van egy olyan munkahelyre, ami támogatja nem csupán a családalapításban, hanem a munka világába való visszatérésben is.

 

Tupi Zsófia

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: h., 15/06/2015 - 23:55


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!