Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

A Sweat&Bead ékszere olyan különleges, mint Te!

Olyan ékszerekre vágysz, amiből biztos, hogy nem jön veled szembe még egy az utcán? Hordanál különleges, egyedi nyakláncokat, karkötőket? Akkor irány a Sweet&Bead!

Egy biztos: ha egyszer felteszed, többé le nem szeded! Magával ragadó figurák, pompázatos színek, különleges anyagok, formabontó, egyedi ötletek, nőies vonások jellemzik a Sweet&Bead ékszereket, kiegészítőket. Sátor Hajnival, a Sweet&Bead alkotójával beszélgettem.

 

Mióta tervezel ékszereket?

 

Ez a szerelem már 11 éve tart. Ekkor fedeztem fel a süthető gyurmát mint alapanyagot. Innen indult minden. Majd külföldi oldalakon figyeltem fel arra, mennyi mindent lehet belőle készíteni, például. vicces nyalókát, süteményeket, ételeket és szebbnél szebb figurákat. Ezek pedig kellően színesek és izgalmasak voltak ahhoz, hogy elhatározzam, én is szeretnék ilyeneket magamtól készíteni. Emlékszem, bementem egy kreatív hobbiboltba, és akkor még csak kb. 3 színű gyurmából lehetett választani, de nem adtam fel. Ezután különféle technikákat, anyagokat kerestem, hogy még egyedibbé varázsoljam saját ékszereimet. Minél többet kutattam, annál több minden kezdett el érdekelni.

 

Hogyan született meg a Sweet&Bead ötlete?

 

A Sweet&Bead ötlete tulajdonképpen ennek a kereteként jött létre. Látták a munkáim, és egyre többen kértek, hogy csináljak nekik is kis gyurmából különböző dolgokat. Későbbiekben már boltokkal is sikerült kapcsolatba kerülnöm, ahová vittem az általam készített ékszereket, kiegészítőket. Tulajdonképpen ekkor vált aktuálissá, hogy legyen egy név is, amely engem és a munkámat jelképez. A Sweet jól tükrözi ezt a picit szentimentális vonalat, és tartalmazza azt a kezdeti gyurmás „cukiságfaktort”, ami elindított az úton.A bead  arra a sokféle gyöngyre, technikára és alapanyagra utal, ami körülvesz engem.

 

Milyen jellegű alapanyagokból dolgozol? Mennyire pepecselős a munka?

 

Jelenleg többségben vannak a vintage jellegű ékszerek. Az antikolt vonal nagyon kedvelt lett az elmúlt években. Ennek örömére több 1000 kis medállal, gyönggyel, lánccal és egyéb apró kiegészítővel osztom meg otthonomat, amely a műhelyem is egyben. Ezen kívül a gyurma is elengedhetetlen.

 

Ami másnak pepecsmunkának tűnik, nekem nem. Amit leginkább az ékszerkészítésben kedvelek, az a szerelés folyamata, a bütykölés fogókkal, karikákkal, láncokkal, amiből egyszer csak megszületik a végeredmény. Szokták mondani, hogy ha valaki sokáig csinál valamit, az egy idő után nagyon egyszerűnek tűnik, és azt gondolja, hogy ez mások számára is az, pedig nem. Azt szeretem a legjobban, amikor meg tudom valósítani a megrendelőim kívánságát. Rengeteg pozitív visszajelzést kapok tőlük, és ezt csak még jobban megerősíti, hogy imádom, amit csinálok, és az ő örömük az enyém is.

 

Milyen típusú ékszerekre van leginkább kereslet?

 

A megrendelések nagyon változóak. Sokat gondolkodtam már ezen, hogy vajon mi az, ami a leggyakoribb, de szerencsére azt tudom mondani, hogy a vásárlók nagyon kreatívak, és épp ez benne a zseniális. Sokszor ez a változatosság inspirál a legjobban. Volt már rövid határidős, nagy tételes megrendelésem sokadik éves osztálytalálkozóra, ahol fodrász hölgyek kaptak egy meglepetés karkötőt. Az is előfordul, hogy sokszor férfiak keresnek meg, nagyon konkrét elképzeléssel, hogy meglephessék a párjukat a kedvencükkel. Ezek a kis háttértörténetek számomra nagyon fontosak. Persze formákat tekintve vannak letisztult, klasszikusabb, közkedvelt darabok. Pl. bagoly, madár, kalitka, Eiffel-torony. Népszerűek még az üveglencsés láncok is, ahol a lehetőségek végtelenek a tekintetben, hogy ki milyen fotót zárna üvegbe.

 

Napjainkban elég nagy a kínálat a különleges ékszerek kapcsán, egyre többen próbálkoznak ezen a piacon betörni. Mit gondolsz, te mivel vagy egyedibb, mint más ékszerkészítők?

 

Az egyediség egy nehéz kérdés. A piac telített, ám úgy gondolom, hogy teljesen egyforma dolgok nincsenek, hiszen mindenki mást tesz bele egy-egy alkotásba önmagából. Én általában a saját „bolondosságom” felől közelítem meg a dolgokat, ebben tudom időnként kiélni az extrémitást is. Erre hoznám jó példának a mindent bele Crazy karkötőket. Különlegessége, hogy ötvözi majdnem minden technikámat, illetve kellőképp őrült az összhatás. Valamint némelyik karkötőnél fel tudok használni régóta árválkodó gyöngyszemeket, figurákat stb. Ezért ez az egyik „egyedi” kedvencem.

 

Fontos a készítő közvetlensége is, amiben maga az egyedi egyszerűség is ebben rejlik. Szerveztünk már például több nagyon jó hangulatú kézműves csoportot egy közösségi kocsma udvarán is, ami még közelebb hozza a vásárlót a készítőhöz.

 

Ha visszaemlékszel a kezdetekre, és most megnézed, hol tartasz, mit érzel?

 

Visszatekintve az évekre, elmondható az az egyszerű tény, hogy gyakorlással és kellő időráfordítással rengeteget lehet fejlődni technikailag. Úgy érzem, hogy jó irányba haladok, és abszolút fejlődtem minden téren, azt viszont mindenképp hangsúlyoznám, (amivel, gondolom, több alkotótársam is egyetért) hogy messze nem elég önmagában a hobbink vagy a munkánk szeretete. Az önmenedzselés legalább annyira fontos, mint az alkotás, illetve az, hogy folyamatosan megmutassuk a végeredményt a célközönségünknek.

Milyen jövőbeni céljaid vannak a Sweet&Beaddel?

 

Ami a jövőbeli terveket illeti, szeretném, ha az ékszerkészítés és megrendelések tölthetnék ki az időm legnagyobb részét. Szeretnék főállásban ezzel foglalkozni, illetve ha másoknak tovább tudnám adni a megszerzett tudásomat és tapasztalataimat, az csodálatos lenne.

 

 Hol találnak/találhatnak rád a megrendelők?

 

Az érdeklődők megtalálnak a Facebookon, illetve a városok különböző pontjain. Többek között a Ferenciek terén a Bolhapalotában (Ferenciek tere 5., 1053). Továbbá Esztergomban, a HoldBoltban (Rákóczi tér 5.) , illetve különböző aktuális kézműves vásárokon.

 

Tupi Zsófia

Közzétéve: h., 11/05/2015 - 22:04


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!