Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Harc a robotok ellen, avagy Enbrite.ly

A budapesti Enbrite.ly, Helsinkibe ment, látott, és elsöprő győzelmet aratott! Miről is van szó? Ha elolvasod a róluk szóló cikket, rögtön megtudod.

Helsinki, ahol az álmok születnek

 

Az elmúlt években egyre jobban terjed a startup láz, melynek központi eleme a tudás- és  információ megosztás. A startupok olyan innovatív mikrovállalkozások, melyek magas növekedési potenciállal rendelkeznek, és egyedi termékeikkel nagy lehetőséggel törhetnek be a világpiacra. Ezek az újszerű vállalkozások nem előre megtervezett, standard szabályokra épülnek. Pont ez bennük a kihívás. Az innovatív folyamatok egyediek, szinte megismételhetetlenek.  Ennek eredménye a rendkívül színes, kreatív, értékteremtő és multidiszciplináris startup vállalkozások létrejötte.  Ezekről a korszakalkotó startupokról szólt 2014 novemberében a Slush konferencia, amely a  Sauna Startup keretében, Helsinkiben került megrendezésre.  A Startup Sauna accelerator programba évente kétszer lehet bejutni. Tavasszal és ősszel Budapestre látogatnak és válogatják ki a legjobb magyar startupokat.

 

Ez az európai és ázsiai startupok egyik legfontosabb közös rendezvénye.  A több napos konferenciasorozaton megannyi  startup képviselői és netes újítói találkozhatnak egymással.  A rendezvényen évente megválasztják az év legígéretesebb startup vállalkozását. A több mint ezer vállalkozásból csak a száz legjobb mutatkozhatott be a színpadon. A címmel díj is járt: a győztes 500 ezer eurót kapott.

 

Ezt a díjat pedig most egy magyar startup vállalkozás mondhatta magáénak: az Enbrite.ly.

 

Enbrite.ly a reklámpiac megtisztításért

 

Az Enbrite. ly bár 2014-ben kezdte el vállalkozását építeni, a Slush konferencián elsöprő győzelmet aratott. A vállalkozás legfőbb célja, hogy olyan terméket fejlesszen ki, amely a weboldalakon lévő felhasználók viselkedésének elemzésével kiszúrja a robotokat és a gyanús forgalmat, és így az egész online reklámpiacot ellenőrizhetőbbé és átláthatóbbá teszi. Ennek azért is van jelentősége, mert az online hirdetési piac tele van nem emberi, különböző automatizmusok alapján működő robotokkal, akik számos értéketlen kattintásokra kényszerítenek a világháló böngészése során. Ezek "garázdálkodása" alaposan torzíthatja az amúgy rendkívül jól méretőnek tartott online hirdetések elemzési eredményeit.

 

A szolgáltatás hirdetése meg tudja mondani, hogy ügyfelei megfelelően költik-e az online reklámra szánt költségeiket, vagyis, hogy a reklámjaikra emberek vagy robotok kattintanak-e. Ezáltal a hirdetéseket kínáló üzletfelek is sokkal könnyebben ellenőrizhetővé válnak.

 

A szolgáltatás fél évvel ezelőtt még csak egy papírlapon létezett, mára viszont valódi ügyfelekkel rendelkező és számos külső megerősítéssel bíró dologgá nőtte ki magát. A vállalkozás mögötti infrastruktúrát a Dmlab, egy innovatív adatelemzési labor segítségével fejlesztették. A verseny megnyerésével az Enbrite.ly jelentős mérföldkőhöz érkezett. A megnyert összeget teljesen a vállalkozás fejlesztésére fordítja, és igyekszik még szélesebb körben bemutatni magát.

 

Tupi Zsófia

 

A kép JD Hancock Flickr-oldaláról származik.

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: k., 13/01/2015 - 22:32


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!