Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Társadalmi lábnyomunk

A társadalmi problémák megoldásáért küzdő civil szervezetek és a társadalmi felelősségvállalás felé egyre nyitottabb nagyvállalatok közös munkájából gyümölcsöző együttműködések alakulhatnak. Egy budapesti konferencia most összehozta őket.

A Nemzetközi Visegrádi Alap és az Erasmus+ támogatásával az Élményakadémia szervezésében november 24-25-én került megrendezésre a Civil Leadership Conference (Civil Vezetés Konferencia).

 

A „Your social footprint matters” (Számít a társadalmi lábnyomod) alcímmel futó eseményen számos, Magyarországon jelen lévő for-profit és non-profit cég képviselője tartott előadást, workshopot, osztotta meg tapasztalatait panelbeszélgetések keretében a közép-és kelet-európai régió számos országból érkező résztvevőkkel.

 

A rendezvény programjai három fókusz köré rendeződtek. Az előadások és workshopok célja volt inspiráció nyújtása a résztvevők számára, fontos volt, hogy segítséget nyújtsanak abban, hogyan mutathatjuk meg magunkat a világnak, s végül utat nyitott a vezetőség egyfajta újraértelmezése felé. 

 

A konferencia egyik alaptézise volt, hogy minden mindennel összefügg – ez az egyszerű gondolat hasznos útravaló lehet üzleti-és magánéletünk során egyaránt, ha mindig a megfelelő kontextusban értelmezzük és hasznosítjuk azt.

A célközönséget elsősorban – mint ahogyan a konferencia elnevezése is mutatja – a civil szféra vezetői, a non-profit szféra dolgozói (potenciális leendő vezetők) alkották. Olyan központi kérdések merültek fel, mint ”Hogyan menedzselhető jól egy civil szervezet? Milyen eszközeink vannak? Honnan tanulhatunk, milyen célokat tűzzünk ki magunk elé? Mik a nélkülözhetetlen vezetői kvalitások? Egyáltalán: milyen a jó civil vezető?”

 

Direkt és indirekt módon is számtalanszor merült fel párhuzam a for- és a nonprofit szektorok között. Számos előadó érkezett for-profit vállalatoktól, így a K&H Banktól és a Vodafone-tól, hogy az általuk képviselt cég CSR (vagyis vállalati társadalmi felelősségvállalás) tevékenységét ismertessék, valamint elmondják, a nagyvállalatok hogyan viszonyulnak a civil szférához.

 

Rengetegszer elhangzott, így végül konklúzióként is levonható fontos tanulság az, hogy menedzsment szempontból valójában nincsen különbség a for- és nonprofit szektor között. Egy civil szervezet vezetőjének tudnia kell mindazt, amit egy for-profit vállalat vezetőjének is. Brandet (azaz márkát) kell építeni az érvényesüléshez, valamint óriási hangsúlyt kap a kommunikáció és az elhivatottság.

 

Remekül támasztja alá ezt a következtetést a konferencia egyik előadójának, Küllői Péternek a példája. Sikeres befektetési bankárból lett a Bátor Tábor megálmodója és alapítója; 40 éves kora óta kizárólag ennek szenteli szakmai életét. Ahogyan előadásában fogalmazott, mindennek kulcsa az adok-kapok közti egyensúly megtalálása. Erre a harmóniára mindenkinek szüksége van, mind emberi, mind vezetői minőségében. Hangsúlyozta azonban, hogy az üzleti világ sokkal inkább racionális, mint érzelmi alapon működik, és bármilyen jótékony tevékenység sikerességéhez meg kell tartani az üzleti szemléletet. 

A konferencia másik központi témájává vált az – részben a résztvevők felől érkező kérdések sokasága miatt is –, hogyan biztosíthatóak egy civil szervezet számára az anyagi források. Ehhez nyújtott segítséget Pozsonyi Gábor, a MagNet Bank vezérigazgató-helyettesének fundraising workshopja, illetve számos más előadó válasza a közönség által feltett, ide vonatkozó kérdésekre is.

 

Az elhangzottakat összegezve ahhoz, hogy felkelthessük a potenciális támogatók érdeklődését, szükség van arra, hogy láthatóvá tegyük magunkat – építsünk brandet! Tegyük magunkat érdekessé, legyünk olyan emberek, akikkel öröm időt tölteni – tanácsolta Benkő Vilmos, a Magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke, a 2013-as év Magyar Tehetség Nagykövete. Fontos a szenvedély is. Az, hogy szívügyünk legyen, amiért dolgozunk, és ezt mások is lássák rajtunk; ez nagyban hozzájárul az ügy képviseletének hitelességéhez – erősítette meg a K&H-t képviselő Horváth-Magyary Nóra, valamint a Vodafone képviseletében Zolnai Emese is. Mindezek mellett jó adag kreativitás, kiváló kommunikáció, és némi szerencse is kell ahhoz, hogy elérjük céljainkat.

 

A konferencia résztvevői új lendülettel, új kapcsolatokra szert téve, inspiráltan hagyták el a római-parti hotelt, amely a rendezvény helyszínéül szolgált. A jövő civil vezetői kijárták az Élményakadémia kétnapos iskoláját, s ha jól végzik dolgukat, értékes nyomokat hagynak maguk után, amerre csak járnak a világban. 

 

CIVIL LEADERSHIP - your social footprint matters [Budapest, 2014 November]

 

Drubina Kamilla

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: p., 19/12/2014 - 22:36


Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!