Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Gyere be, Nyitva! van

Budapest oly sok minden miatt szerethető – október 19-ig pedig még eggyel több dolog miatt. Eddig várja látogatóit ugyanis a Nyitva! fesztivál, amely régóta kiadatlanul álló üzlethelyiségeket tölt meg élettel – nem is akárhogyan!

A Nyitva! sok legyet üt egy csapásra – lehetőséget biztosít több félnek is. A koncepció maga nem más, minthogy régóta kiadatlan üzlethelyiségeket egy hónapra feltörekvő kezdeményezések rendelkezésére bocsátják a tulajdonosok (legyen szó magán-, vagy önkormányzati tulajdonról), így az átmeneti „bérlők” különösebb elkötelezettség és kockázat nélkül próbálhatják ki egy állandó üzlethelyiség áldásait és esetleges árnyoldalait.

 

Egy részről tehát jól járnak a „bérlők”, de jól járnak az üzlethelyiségek tulajdonosai is, hiszen használat közben könnyebb beleszeretni egy-egy ingatlanba (lakva ismerszik, ugye…), így a hosszú üres hónapok-évek után jó eséllyel gazdára is lelnek a kiadó helyiségek. Ezt a gyakorlat is bizonyítja, több helyszín már el is kelt.

 

A fesztivál honlapján azt írják: Budapest is jól jár, mert a projekt a város fenntarthatóságához járul hozzá azáltal, hogy a ki nem használt ingatlanokat, mint kiaknázatlan erőforrásokat segíti hozzá az újjászületéshez – így kap teret a közösség, a tudás és a kreativitás.

 

A Kortárs Építészeti Központ és a Fővárosi Önkormányzat együttműködéséből megszületett Nyitva! törekszik minél sokszínűbb kezdeményezéseknek teret engedni, így mutatva be az üresen álló üzlethelyiségek sokoldalú kihasználásának lehetőségeit. Nem elhanyagolva a méltán népszerű street food éttermek, vagy a desingboltok világát, lehetőséget kapnak társadalmi és kulturális vállalkozások is a bemutatkozásra. Vagy ezeknek bármilyen ötvözete megjelenhet.

 

Ide sorolhatjuk például a KULT by Menedék projektet, amely egy, a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesülethez köthető kezdeményezés, célja pedig a sokszínűségnek, mint értéknek a bemutatása. A KULT termékek első szériáját afgán menekült gyerekek rajzaival illusztrálták, második körben pedig már feltörekvő és neves művészek alkotásai láthatók rajtuk. A termékek megvásárlásával amellett, hogy egy egyedi pólót vagy táskát zsebelhetünk be, a Menedék Egyesület munkáját is támogatjuk. Klassz? Hát persze, hogy az!

 

Aki egy kis megbocsátható bűnözésre vágyik, látogasson el a hamarosan nyíló Naspolya Nassoldába, ahol szuperegészséges édességeket kóstolhatunk majd: minden nassolnivaló glutén, tej- és tojásmentes, továbbá nyers is (sütésnek itt nincs helye!). Az időutazásra vágyó szelfikirályok- és királynők kipróbálhatják, hogy is volt ez a régi szép időkben: irány a La Belle Époque – A századforduló vidám fotószalonja! Több fiatal művész összefogásának köszönhető ez a kezdeményezés, amely lehetőséget biztosít a századforduló divatját magunkra ölteni, olykor amolyan leporolt formában (a hatalmas piros rákjelmez csak így értelmezhető, de meg kell hagyni, remekül mutat szmokinggal.)

 

Mindez csak egy kis ízelítő a tucatnyi üzletet megtöltő kreatív, modern, izgalmas és innovatív kezdeményezésből. Workshopokat és egyéb programokat is szerveznek a Nyitva! keretei között, az aktualitásoknak itt tudsz utána nézni.

 

Annak ellenére, hogy a Nyitva! fesztivál hivatalosan október 19-ig tart, érdemes az egyes projekteknek külön-külön is utána nézni, hiszen például a KULT by Menedék csak október elején nyitott, azonban egészen november 2-ig elérhetőek a megadott, újjáélesztett üzletben.

 

Tájékozódjatok a fesztivál honlapján, és nyissatok be!

 

Drubina Kamilla

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.

 

Közzétéve: csü., 16/10/2014 - 18:29


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!