Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

A csodák körülöttünk vannak – a Nolám Naturlabor tudja ezt

Viseltél már különféle fűszernövényekkel megtöltött fülbevalót, kitűzőt? Tudtad, hogy egyes fűszernövények jótékony hatással vannak testi/lelki egészségünkre? Ha nem, akkor itt az ideje, hogy megismerd Bajzák Annát és a Nolám Natúrlabort.

A Nolám Naturlabor ötlete

 

Bajzák Anna egy újabb remek példája annak, hogy kellő kitartással, elszántsággal és nem utolsósorban kiváló ötlettel meg lehet alapozni egy saját vállalkozást.  Az irodalmi vénával megáldott Anna, imádja a természetet, a fűszereket és minden ezzel kapcsolatos tevékenységet. Éppen ezért hobbija lett egyik legnagyobb szenvedélye is. Nem tudatosan kezdte el építeni vállalkozását, egyszerűen minden jött magától.

 

Különleges kézzel készített, horgolt ékszereket, táskákat, kiegészítőket, hangtalan szélcsengőket („szélcsendőket”) készít úgy, hogy alkotásait ötvözi a természet adta lehetőségekkel, illatokkal. A kollekcióiból gyerekek, felnőttek kedvükre válogathatnak, mindenki megtalálja a saját magához illő darabot. A Nolám Naturlabor egy évvel ezelőtt látta meg a napvilágot.

 

Anna „Fűszerelem” kollekciójának minden egyes alkotását megtölti illatos fűszerekkel, magvakkal, amelyek nem csupán szépek, de egyben jótékony hatással vannak testi / lelki egészségünkre egyaránt. A „Cserebere” kollekció összes darabja kompatibilis egymással, így nem csak meglepőek, praktikusak, de pénztárca-kímélők is. A „Hordható Irodalom” kollekció QR-kódos újítása pedig lehetővé teszi, hogy novellákat, verseket, sőt, akár egy teljes életművet is magukon viseljenek a könyvmolyok. „Minél trükkösebb, meglepőbb, varázslatosabb alkotásokat szeretnék létrehozni, melyek magával ragadják a vásárlóközönséget. Úgy érzem ez sikerült.”

 

 

A labor alapanyagai

 

Minden terméke kézzel készített, az illatos ékszerek és „szélcsendők” a saját kertjéből szedett fűszerekkel és virágokkal vannak megtöltve. Főként Himalája sót, mentákat, citromfüvet, levendulát használ, melyek nyugtató és légtisztító hatással bírnak. Anna mániákusan összegyűjt minden olyan alapanyagot, növényt, amelyet fel tud használni alkotásaihoz. Tudatosan választotta termékeinek a természetes alapanyagokat és igyekszik a repertoárt tovább bővíteni. Nemrég kezdett kendert, fűzfát, raffiát is használni „szélcsendőkhöz”, karkötők készítéshez. „Mindent begyűjtök, ami szép, és amit fel tudok használni. A körülöttem lévő természet rendkívül inspirálóan hat rám, és ezt igyekszem felhasználni az alkotások során”.

 

Régiből új, környezettudatosan

 

A Nolám Naturlabor azért is magával ragadó, mert magába foglalja azt, amit ma környezettudatosságnak, újrahasznosításnak hívunk. Az egyes kollekciók hűen tükrözik, hogy bármilyen anyagból, legyen az új, használt vagy ósdi, csodálatos dolgokat lehet létrehozni. Ez a fajta tudatosság elengedhetetlen a mai világban, hiszen rengeteg mindent halmozunk fel magunk körül és észre sem vesszük, mennyi mindenre fel tudnánk használni az egyes anyagokat, tárgyakat. Az igazi csodák így születnek.

 

A környezettudatos nevelést igyekszik átadni a vásárlóinak is és arra sarkallni őket, hogy bármiből bármit előállíthatunk, és az így kapott alkotások nemcsak szépek, de hasznosak is lehetnek.

 

Anna legújabb találmánya az ültethető ékszer. Újrahasznosított papírból magvakkal teli, illatos merített papírt készít, majd azt horgolja körbe finom csipkével. Ezeket a papírékszereket el lehet ültetni, megörökítve ezzel a viselés alakalmát. Ehhez kapcsolódik egyik hosszú távú projektjének célja is, mely a közös magnevelés, palántanevelés. A barátaival már évek óta művelik ezt, és szeretnék megmutatni másoknak is, hogy milyen folyamatai vannak a növénytermesztésnek.

 

„Azt gondolom, hogy az ültetés csodáját mindenkinek meg kellene tapasztalnia. Nemcsak azért, mert költséghatékony és remek közös időtöltést jelent, hanem mert a gyerkőcök (érdeklődő felnőttek) felelősséget gyakorolva kísérhetik végig azt a folyamatot, ahogy egy kis magból idővel étel kerülhet az asztalra. Ez a természet hétköznapi csodája.”

 

Anna vásárokra, megrendelésekre készíti termékeit. Ám nem titkolja, hogy leginkább azt szereti, mikor tudja, kinek készíti el az egyes kreációkat.  Ilyenkor megpróbál azonosulni a vásárló személyével és személyre szabottan elkészíteni a hozzá illő ékszert vagy bármilyen más termékét. Szerinte nagyon fontos, hogy a késztermék tükrözze a majdani tulajdonosát.

 

Még készülnek a „Varázsbolt” tervei

A másik célja, egy „Varázsbolt” megnyitása, ahová belépvén az ember egy másik világban találná magát. „Évek óta megyek el egy bolt mellett, és valahogy azt érzem, ott a helyem.”

 

Nem csupán eladásra fog fókuszálni, hanem különféle kézműves foglalkozásokat szeretne tartani kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Ezek során mindenki megtapasztalhatná milyen az alkotás öröme, milyen lehetőségeket nyújt és egyáltalán mi a jelentősége, szerepe a közösségnek, az alkotásnak a mi életünkben.

 

Anna jelenleg egyedül csinál mindent, éppen ezért a célközönség elérése még számos akadályba ütközik, ezek javításán folyamatosan dolgozik.

 

„Sok visszajelzést kapok arról, hogy a nők/lányok nem érzik magukat elég különlegesnek a csipke-viseléshez. Pont emiatt éreztem azt, hogy el kell készítenem a Natural Princesses címet viselő fotósorozatot. A képek hűen tükrözik azt, hogy bármilyen típusú lánynak, bármilyen élethelyzetben, bármilyen ruhához igen is jól állnak a különleges ékszerek. A legújabb fotókat Császár Réka készítette Nagy Karina színésznőről. Gyönyörűek lettek a képek!”

 

Bajzák Anna merőben új irányt mutat. Az illatos ékszerek, a „szélcsendők”, a gyerekeknek készült „nyunyók” és egyéb különleges darabok mesélnek rólunk, a világról és a körülöttünk lévő természet adta lehetőségekről.

 

„Fontos, hogy felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy ebben a rohanó, zajos világban észrevegyük azt, ami igazán fontos. Számtalan csoda van körülöttünk! A friss virág illata, a különféle színekben pompázó virágok, a kis magból születő termés mind a miénk, csak figyelnünk kell rá és engedni, hogy közel kerüljenek hozzánk.”

 

Legközelebb a DIP Design Passage vásáron találkozhattok Annával, augusztus 9-én.

 

Tupi Zsófia

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.

Közzétéve: p., 01/08/2014 - 12:07


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!