European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Anna Amélie csodaországa

Sokan úgy gondolják Magyarországon tervezőként vállalkozást indítani, nem kifizetődő. Oláh Anna táskatervező, saját márkájával rácáfol erre. Anna hitt magában és türelmesen várt, míg vállalkozása - meghozta a várva várt sikert.

Oláh Anna számára a művészi szféra nem ismeretlen, hiszen édesanyja festőművész, édesapja pedig ötvösművész, ám mégsem a szülők hatására választotta ezt a hivatást, hogy táskatervező lesz, hanem saját maga döntött így, és ebben teljes mértékben támogatták.„Hiszek abban, hogy mindenkinek van egy küldetése, amelyet születésünk pillanatától kezdve birtoklunk. Én ezt találtam meg. Ezért vagyok boldog.”

 

Az Anna Amélie márka négy évvel ezelőtt látott napvilágot egy gyönyörű, elegáns polgári lakásban a Keleti pályaudvarnál, a Rákóczi úton. Anna szerencsés volt, ugyanis az Iparművészeti Egyetem befejezése után megörökölte ezt az impozáns lakást, ahol minden elkezdődött. Édesapjának felvázolta vállalkozásának terveit, és közösen valósították meg a Showroomot.

 

A kifejezést itthon kevésbé használják, ez Párizsban a századelőn olyan szalont jelentett, amely nem üzletként, hanem egyfajta bemutató/kiállító teremként működött. Nincs meghatározott nyitvatartási ideje és a látogatóknak előre be kell jelentkezni, hogy megnézzék a termékeket.

 

A Showroom tavaly szeptemberben az V. kerületbe a Zrínyi utca 4. szám alá költözött, így még jobban a figyelem középpontjába került.  A táskák birodalmába belépve, az ember úgy érezheti magát, mint amikor Alice Csodaországba érkezett. A belsőépítészeti munkák édesapja érdemei, például a csillár, a polcok, az installációk és a tükrök is.  A polcokon lévő egyedi, pompás táskák, a szoba közepére helyezett varrógép az egész dizájn tükrözi mindazt, azt a szeretetet, elhivatottságot, alázatot, amelyet Anna személye és munkája képvisel.

 

Minden táska valódi bőrből készül; bár ez drága alapanyag, de műveihez csakis a legjobb anyagokat használja fel. Az alkotói fantáziáját utazásai befolyásolják leginkább, de egy-egy személy is inspirálóan hat munkájára, az őszi kollekciót ez utóbbi uralja majd.  A legújabb kollekciója, amelyet a közönség június óta már megtekinthet, Rio de Janeiro hangulatát hozza el. A Pre-Rio színei, formái mindazt az érzést, hangulatot, élményt fejezik ki, amelyet ő maga tapasztalt meg Dél-Amerika legszebb városában.

 

 

Táskái egyediek, utánozhatatlanok. Olyan, mintha az ember magával vinne egy darabot az alkotó személyiségéből. Anna számára nagy büszkeség, mikor szembetalálkozik az utcán egy-egy általa készített táskával.„Alkotás során mindig a saját hangulatomat és legfőképpen magamat szeretném kifejezni. Minden művésznek vannak végtermékei, nekem a táskáim azok.”

 

Anna rendkívül kitartóan és tudatosan építi vállalkozását. Nem bánta meg, hogy Magyarországon kezdte el beindítani az üzletet.„Adott költségvetésből, adott körülmények között ez az, amit itt meg lehetett valósítani. Édesapám mondta mindig, hogy  >>Tűzd ki a legmagasabb célt, amit csak el tud ember képzelni abban, amit éppen  csinál, és ha egy picit alatta teljesítesz, akkor még mindig sokkal jobb eredményeket érhetsz el, mint ha sokkal lejjebbi célt tűztél volna ki.<< — én eszerint élek.”

 

Tisztában van vele, hogy mi az, amit megvesznek, és mi az, amit nem. Tudja és ismeri a táska trendeket és ezeket az ismereteket felhasználva tervezi meg a saját termékeit. Ő csinál egy személyben mindent, a tervezéstől a kivitelezésig. Számára a táskák, olyanok, mint a gyermekei. Tisztában van vele, hogy fontos az előrelépés, ezért most külföldre szeretne nyitni, de ehhez fontos, hogy befektetőket találjon, hogy a gyártást egy nagyüzemben tudja majd bonyolítani. Ennek ellenére, vannak félelmei a nagyüzemi gyártással kapcsolatban. Hiszen főként a tervezés lesz már csak az ő feladata és attól tart, hogy a táskák egyedi személyisége el fog veszni.

 

Anna szerint ahhoz, hogy ma valaki a művészi szférában vállalkozást indítson, szükség van egy olyan személyre, aki foglalkozik például az anyagiakkal és a marketinggel, olyan dolgokkal, amelyekre a művésznek nincs lehetősége és ideje sem. „Vannak olyanok, akik képesek az önmenedzselésre. Én nem vagyok az. El kell fogadni azt, hogy egy ember nem tud mindent egyedül megcsinálni.”

 

És, hogy mi a sikeres vállalkozás titka? A profizmus és a csapatmunka. „Nem lehet elhanyagolni semmit. Az elejétől a végéig fontos, hogy mindent megfelelően felépítsünk és kivitelezzünk. Ezért is kell egy profi csapat. Valamint fel kell készülni lelkileg, hogy elbírd azt a terhet: van egy vállalkozásod.”

 

 

Ami a jövőbeli terveit illeti: idén nyáron elindul a webshopja és ezzel együtt a külföldre való terjeszkedés is. Hosszú távú tervei között pedig egy üzlet megnyitása szerepel Mykonoson, egy görög szigeten.  Szerinte az általa készített táskák legjobban az ottani világot tükrözik.

 

Anna Amélie táskái elragadóak. Mindenképpen érdemes ellátogatni a Showroomba, hogy részesüljünk mindabból a csodából, amelyek a művész kezei alatt születtek. A férfiak se csüggedjenek, hiszen Anna számukra is tervez táskákat, sőt nem sokára bőrből készült baseball sapkákkal fogja meghódítani a férfiszíveket is.

 

Tupi Zsófia

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.

Published: Wed, 25/06/2014 - 10:40


Tweet Button: 

Related links


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!